Itthon » Közélet

A múzeumé, de a közösségé is a várfal

Önkormányzati határozat született arról, hogy a Székely Támad vár kőfalai a Haáz Rezső Múzeum ügykezelésébe kerülnek. De hogyan tovább?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

a Csonkavár makettje
Illusztráció.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. október 31., 17:38
0 hozzászólás. 

Az októberi rendes havi tanácsülésen a városatyák egyöntetűen igennel szavaztak arra, hogy a Székely Támadt vár falainak a Haáz Rezső Múzeum legyen a gazdája. Mit jelent ez és az intézménynek milyen tervei vannak a továbbiakban a leromlott állapotú várfalakkal? Kérdéseinkre Miklós Zoltán, a múzeum igazgatója válaszolt.

A félreértések elkerülése véget jelezem, hogy a mai tanácshatározat a jelenleg álló teljes kőfalara vonatkozik – beleértve a négy bástyát is – továbbá az északi bástya 206 négyzetméteres belterületét. Azt tapasztalatunk, hogy Székelyudvarhely közhangulata igen érzékeny a vár sorsa iránt.

Még akkor is, ha az illető személyek más-más módon adnak hangot elképzelésüknek, egy közös ügy látszik körvonalazódni. Ezért fogalmaztuk meg kérésünket a polgármesteri hivatal felé, s örvendünk, hogy a mai adminisztratív döntést követően végre van gazdája a várnak.

Azért volt fontos ezen ügykezelésnek a hivatalosítása, mert így tudjuk elkezdeni a majdani restaurálást.

A várfalak omladoznak. Van-e már konkrét, a felújításra vonatkozó terv?

A cél természetesen az, hogy restauráljuk a Székely Támadt várat és a várfalak körüli környezet is a műemlékhez méltó rendeltetést kapjon. Egészen világosan látjuk azt, hogy mik a rövid és hosszú távú megvalósítható lépések.

Egy-két héten belül tervezzük a civil szférával és illetékes személyekkel a megbeszélések elkezdését. A már létező, Guttmann Szabolcs építész által elkészített terv hasznosítása képezi a kiinduló pontot. Ez a várfalakra és bástyákra vonatkozik.

Tudjuk azt, hogy a XIX. századi udvarhelyi ingatlanok megépítésekor a vár valóságos kőbányát képezett, mindenki onnan hordta a követ az építéshez. Azt is mondhatnánk, hogy morális kötelessége mindenkinek az, hogy „hozzon vissza" egy követ a vár restaurálásához.

Ezt a mondatomat képletesnek szánom, jelezve azt, hogy a közösségi összefogásban van a siker kulcsa, s ezen közösségi összefogásnak bárki részese lehet.

A közösség mellett még kiknek a támogatására számíthat a múzeum?

A múzeum egymagában kevés lenne a kérdés megoldásához. Elegendő együttműködési szándék létezik a városvezetés, a helyi adminisztratív szervek, önkormányzati képviselők, civil szervezetek, vállalkozók és magánemberek részéről arra, hogy egy közös fórum keretében egyeztessük az elképzeléseket, és cselekvési tervet dolgozzunk ki.

Azért fontos a szélesebb konzultáció, hogy egy hosszú távú fenntartható terv jöhessen létre, amely a vár környezetét is érintené.

Például a várban működő Eötvös József Szakközépiskolát.

Sokakban önkéntelenül is megfogalmazódik a kérdés, hogy mi lesz az iskola épületével? A fentebb részletezett tevékenységünk akkor tud eredményes lenni, ha (az iskolával) nem bocsátkozunk újabb konfliktusokba.

Erre konszenzus kell szülessen, elsősorban helyi politikai téren. De gondolom, hogy mindenkinek egyértelmű, hogy mi az egyedüli, távlati racionális megoldás...



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."