Itthon » Közélet

Ülésezett az Udvarhelyszéki Székely Tanács

A tegnap esti elnökségi ülésükön hozott határozatokról számolt be ma az USZT.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

uszt
uszt
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. február 10., 12:58
0 hozzászólás. 


Tegnap, azaz kedden este tartotta idei első ülését a Székely Nemzeti Tanács helyi szervezete, az Udvarhelyszéki Székely Tanács. Az elnökségi összejövetelen hozott határozatokról Incze Béla, az USZT elnöke, Dósa Barna alelnök, valamint Dr. Mózes Gyula elnökségi tag számoltak be. Elmondták, első napirendi pontként kitűzték az USZT soron következő beszámoló- és tisztújító gyűlésének időpontját, mely március 25-én esedékes. Kifejtették, felkérik az udvarhelyszéki községek önkormányzatait és polgármesterit, hogy a székely szimbólumok használata érdekében tűzzék ki a székely zászlókat, követve számos település példáját.

Beszámoltak arról is, hogy tervben van a második Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés, melyből tavaly kettő is volt – Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen. A következő ilyen eseményt március tizenkettedikére tervezik, ahol szeretnék, ha minden székely önkormányzati képviselő részt venne, párthovatartozástól függően. Negyedik napirendi pontként elismerően értékelték Borboly Csaba megyei tanácselnök hozzáállását és az SZNT-vel való együttműködési kezdeményezését, mely abban nyilvánult meg, hogy a csíki, a gyergyói és az udvarhelyszéki elnökökkel folyatott beszélgetésen 27 témáról tanácskoztak. Itt a megyei vezető ígéretet tett többek között a székely zászlók biztosítására minden település számára. Az USZT elnöke szerint Borboly igen hathatós segítségnek bizonyulhat a soron következő nagygyűlés megszervezésében is.

uszt

Dr. Mózes Gyula, Incze Béla és Dósa Barna

Szó került az újonnan kinevezett Hargita megyei főtanfelügyelőről, Ferencz S. Alpárról is. A Székely Nemzeti Tanács, valamint az Udvarhelyszéki Székely Tanács is nagyra értékeli a tanügyi felelős azon igyekezetét, miszerint szeretné kétnyelvűsíteni az iskolai ellenőrzőket és bizonyítványokat. Végül a trianoni békeszerződés 90. évfordulójáról volt szó, ennek apropóján ugyanis szeretnének megemlékezéseket tartani, ezzel erősítve a Kárpát-medencei összmagyarság együvé tartozását.

Összefoglalásként elmondták, az SZNT célja továbbra is a székelyföldi autonómia és önrendelkezés kivívása, szeretnék módosítani a megyehatárokat, hogy a történelmi Székelyföld egy adminisztratív régiót alkosson. Úgy látják, hogy most sokat lehetne tenni az ügy érdekében, hiszen Hargita megyének magyar tanácselnöke, valamint prefektusa is van, aminek igencsak pozitív hatása lehet.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."