Itthon » Közélet

Lehet leporolni a síléceket

Nyitnak a környékbeli sípályák. Megnéztük, hogy készülnek a szezonkezdésre, mekkora a hó és mennyibe kerül a bérlet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Hétvégén több pálya is megnyitja kapuit.
Hétvégén több pálya is megnyitja kapuit.
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. december 11., 11:54
0 hozzászólás. 

Későn érkezett az idei tél, de a környék sípályáinak egy része már alkalmas a sízésre. A legtöbb helyen hóágyúkkal próbálják feljavítani a hó állapotát, hogy a hétvégére zavartalanul lehessen a pályákat használni.

Madarasi Hargita

Honlapjuk szerint jelenleg 40 centiméteres hó van, ami folyamatosan hóágyúznak, amikor lehet. Az időnként feltámadó erős szélben a hóágyukat nem tudják működtetni, ugyanis a szél mind elfújja a „legyártott" havat. December 14-én, szombaton a Sugó-pályán lehet majd sízni, és ha addigra sikerül olyan állapotba hozni, akkor a Kicsi Mihály és Csillagösvény pályákat is megnyitják.

A felvonókat működtető Bagolykő Kft. tíz éves működésének évfordulóját ünnepli, ezért aki szombaton vásárol egynapos bérletet, az vasárnap is ingyen használhatja a pályát. A Mihály-pálya felvonóját is modernizálták (villanymotor működteti), így gyorsabban tudunk majd feljutni.

Idén mindkét irányból (Zetelaka, Szentegyháza) megközlekedtetjük a Madarasi Hargitát, rendszeresen takarítják az utakat. A Zetelaka felőli utat idén ősszel javították és készítették elő a jövő évre tervezett aszfaltozásra, így annak állapota most kiváló.

Szezonkezdés: december 14.

Sízhető pálya: Súgó (750 m)

Bérlet ára: felnőtt 60 lej, gyerek 42 lej (1 napra)

Hargitafürdő

A hargitafürdői Csipike pálya működtetői nem halogatták a nyitást, ugyanis már működik a pályán a felvonó. Amint megtudtuk, 50 centi vastagságú levert havon csúszhatunk, amit rendszeresen hóágyúznak, hogy megőrizzék a pálya minőségét.

Esti sízésre is van lehetőségünk, így aki délelőtt dolgozik, az 19 órától 21 óráig használhatja ki ezt. Napközben 10 órától 17 óráig vehetjük igénybe a pályát.

Szezonkezdés: megnyitva

Sízhető pálya: Csipike (400 m)

Bérlet ára: felnőtt 40 lej, gyerek 20 lej, esti 30 lej, egy felvonás 2 lej

Homoródfürdő

Szombat reggel tíz órától várja látogatóit a homorúdfürdői Lobogó panzió által működtetett pálya is. Az Udvarhelyt és Csíkszeredát összekötő országút mellett található pálya, hossza 400 méter, amelyet rendszeresen hóágyúznak és taposnak a lánctalpas hójáróval. A sípályán esti sízést is választhatunk, ugyanis 18 órától kivilágított pályán élvezhetjük sízést vagy hódeszkázást.

A nappali nyitva tartás 10 órától 16 óráig tart, jelenleg a pályán jó minőségű, 25 centiméter körüli vastagságú hó van. Az idén szerelnek fel egy új beléptető rendszert, ami dupla kapus lesz, így egyszerre két helyen tudjuk megközelíteni a felvonót. A beléptető kapuk felszerelése még tart, jegyárakat csak azután közölnek.

Szezonkezdés: december 14.

Sízhető pálya: Lobogó (400 m)

Bérlet ára: -

Bucsin-tető

A Bucsin-tető környéke három pályával is várja a sízőket. A Bujdosó-pálya már elő is van készítve a szombati nyitásra. Jelenleg az üzemeltető szerint 80 centiméter vastagságú hó van a 600 illetve 300 méteres pályán. Valamivel kisebb a hóvastagság a Havas Bucsin-pályán, ahol 50-60 centimétert mértek.

Ez már bőven elég lenne az idei szezonkezdéshez, de egyelőre az elromlott hótaposó miatt bizonytalan a szombati kezdés. A harmadik pálya a Bogdán üzemeltetőét a cikk megjelenéséig nem sikerült elérni, így ha az utóbbi két helyre készülünk, mindenképp érdeklődjünk.

Szezonkezdés: december 14.

Sízhető pálya: Bujdosó (600+300 m)

Bérlet ára: felnőtt 40 lej, gyerek 25 lej (egy felvonás 3 lej)

Szováta

Szovátán a pálya állapota már alkalmas a síelésre, ugyanis hétfőn 50 centiméter vastag hórétegről számolt be a Maros Megyei Barlangi- és Hegyimentő Szolgálat. A pályát pénteken nyitják meg, aki teheti, hosszú hétvégét szentelhet a sízésnek, hódeszkázásnak az üdülővárosban.

Szezonkezdés: december 13.

Sízhető pálya: Alunis (1200)

Bérlet ára: -

Ha az idei télen most húzunk először sílécet, hódeszkát a lábunkra, akkor az első néhány alakalommal ajánlatos csak óvatosan és laza tempóban ereszkedni, hogy izmaink hozzászokjanak az újfajta megerőltetéséhez és szervezetünk is alkalmazkodni tudjon, a téli körülményekhez. Ha viszont ez a legelső alakalom, hogy botot és sílécet ragadunk, akkor erre érdemes tovább olvasni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."