Itthon » Közélet

Gumibottal a törvényes parkolásért

Nyáron, kora ősszel járőrözhetnek először a helyi rendőrök Székelyudvarhelyen, tizenöten a közbiztonságért – tájékoztatott a polgármester.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Helyi rendőrök
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. január 29., 18:16
4 hozzászólás. 

Legelőször Antal István parlamenti képviselővel beszélgettünk a helyi rendőrség törvényéről, akkor úgy tűnt, hogy megoldást jelenthet a közbiztonsági problémákra a helyi rendőrök jelenléte. Eltelt három év és talán még fél kell, hogy látható eredmény legyen.

Bunta Levente polgármestertől szerettük volna megkérdezni, mik a legfrissebb fejlemények az ügyben, de a személyes találkozót sajnos nem tudtuk tető alá hozni. Nem szeretjük az emailen történő interjút, most mégis elfogadtuk a polgármester válaszait.

Miért nem szervezték meg eddig a helyi rendőrséget? Mi volt a probléma, hiszen a törvény már 2011. január elsejétől életbe lépett, és 2012 decemberében azt ígérték, jövő év februárjában konkretizálják a költségvetést és a szervezeti felépítést. Ez megtörtént?

A polgármesteri hivatal az ígéretnek megfelelően 2012-ben előkészítette a helyi rendőrség költségvetési tervezetét és szervezeti felépítését, de a kormányszinten felmerült akadályok miatt nem sikerült létrehozni.

A 2009/37-es kormányrendelet értelmében a polgármesteri hivatalnál és az alárendelt intézményeknél megüresedett állásokat meg kellett szüntetni és a Köztisztviselők Országos Ügynöksége pedig csak minden hetedik megüresedett poszt után engedélyezte egy újabb állás meghirdetését.

Mennyi pénzt különítenek el a helyi rendőrségre? Ki finanszírozza a működését, és milyen forrásokból? Mennyi lesz egy helyi rendőr fizetése?

A 2014-es költségvetés tervezetében szerepel a helyi rendőrség létrehozásához szükséges 750 000 lejes összeg, mely a személyzeti költségek mellett irodaszerek, felszerelések és gépjármű költségeit is magában foglalja. A helyi rendőrök a köztisztviselői fizetések besorolása alá esnek, ezek kevesebbek, mint az állami rendőrök fizetései.

Milyen járműveket, eszközöket kapnak a helyi rendőrök? Viselhetnek fegyvereket, gázsprayt, gumibotot, egyéb kényszerítő eszközt?

Rendelkezni fognak gépjárművel, mely a tervek szerint hang- és képrögzítésre is alkalmas lesz, valamint egyenruhát, fegyvert, gázsprayt, gumibotot, bilincset fognak viselni. Mindezekkel a közbiztonság megerősítése a célunk, mely a helyi és állami rendőrség együttműködésével fog megvalósulni.

Amennyiben a helyzet megkívánja, hozhatnak-e intézkedéseket, őrizetbe vehetnek-e, háríthatnak-e erőszakot, bilincselhetnek-e?

A hatáskörükhöz ez is hozzá fog tartozni, és ha a helyzet megkívánja, akkor megtehetik. A szabálytalanul járdára parkolókat is megbüntethetik.

Hány személyt foglalkoztatnak majd? Ki lesz a helyi rendőrség vezetője? Hol kell jelentkezni? Milyen feltételeknek kell eleget tenni? Kinek tartoznak majd felelősséggel, kik ellenőrizhetik munkájukat?

A tervek szerint az igazgató mellett a rendfenntartókat és az irodai alkalmazottak is beleértve 15 fős lenne az intézmény személyzete, mely a helyi önkormányzat alárendeltségébe fog tatozni.

Az elmúlt héten meghirdettük a helyi rendőrség vezetőjének az alkalmazását, a költségvetés elfogadása és a Köztisztviselők Országos Ügynökségének jóváhagyása után a többi állás is meghirdetésre kerül.

A megfelelő végzettséggel rendelkező személyek január 21-étől számítva húsz napon belül nyújthatják be iratcsomóikat a polgármesteri hivatal személyzeti osztályánál (a Városháza 6-os számú irodájában), a versenyvizsga írásbeli részét február 19-én, szerdán délelőtt 10 órakor tartják, az interjút pedig február 20-án, pénteken 10 órára tűztük ki.

Bővebb információ a városháza honlapján olvasható. A legjobb jelöltek azok, akik ismerik a helyi sajátosságokat, megfelelő végzettséggel rendelkeznek, megfelelnek a fizikai és az erkölcsi elvárásoknak.

Mikortól járőröznek majd a helyi rendőrök?

Terveink szerint a nyár folyamán, ősszel elindulhat a járőrözés, de ez sokban függ a bukaresti hivatalok hozzáállásától.

Mi lesz a hatásköre, jogköre a helyi rendőrségnek? Büntetik-e például a járdán parkolókat? Kit büntethetnek? Mit ellenőrizhetnek?

Elsősorban a közrend biztosítása és a közlekedési problémák, szabálytalankodók ellenőrzése, büntetése lesz a legfőbb hatáskörük.

2012. június 10-én Bunta Levente a román rendőrség inkompetenciájára és cinkosságára hivatkozva azt mondta, már másnap, azaz hétfőn kezdeményezni fogja a székelyudvarhelyi rendőrparancsnok leváltását. Ez megtörtént-e, és ha igen, akkor mi lett az eredménye?

2012-ben a kollegáimat érintő incidenssel kapcsolatban ténylegesen helytelenül járt el az egyik szolgálatot teljesítő rendőr, ezért kértem a felelősségre vonást, ami a parancsnok utólagos beszámolója szerint meg is történt, és ezek után a lakosság érdekében az együttműködésünk javítására helyeztük a hangsúlyt.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2014-01-29 18:31:04
Semmit nem fog megoldani. Miert?
Mert az alkalmazottak nem fognak megbuntetni szinte senkit foleg ha helyieket alkalmaznak, mert: - ez a komam, szomszedom, volt osztalytarsam, ivocimboram, baratom apjanak a keresztanyja stbstb...s kicsi penze biza ok sem fognak mocskoskodni a nagy vaganyokkal...ennyit errol.
avatar
Egy a sokból
2014-01-29 23:25:48
Izé, az úgy vót, hogy ...
"2012. június 10-én Bunta Levente (...) azt mondta, már másnap, azaz hétfőn kezdeményezni fogja a székelyudvarhelyi rendőrparancsnok leváltását (...)

2012-ben (...) helytelenül járt el az egyik szolgálatot teljesítő rendőr, ezért kértem a felelősségre vonást, ami a parancsnok utólagos beszámolója szerint meg is történt, és ezek után a lakosság érdekében az együttműködésünk javítására helyeztük a hangsúlyt."

Egyszerűen a "NEM, NEM mertem" is jó válasz lett volna :)
avatar
beszabepis
2014-01-30 09:58:56
re:
avatar
hahaha
Semmit nem fog megoldani. Miert?
Mert az alkalmazottak nem fognak megbuntetni szinte senkit foleg ha helyieket alkalmaznak, mert: - ez a komam, szomszedom, volt osztalytarsam, ivocimboram, baratom apjanak a keresztanyja stbstb...s kicsi penze biza ok sem fognak mocskoskodni a nagy vaganyokkal...ennyit errol.

Sajnos egyet kell ertsek! Ha meg mashonnan hoznanak ide embereket idovel ugyis megbaratkoznanak a varos diszpeldanyaival, mert ha a rendorseg nem tud mit csinalni veluk akkor a helyi rendorseg meg fele annyit se fog mit tudni csinalni veluk... Tiszta folosleges, itt megint mi szereny kis szekely bagazs fogja megszivni a levet...
Komolyan mondom en fogom szponzorizalni a helyi rendorseget, csak ne lassak jardan parkolo X6-os, Audit, stb...
avatar
csilla77
2014-01-30 11:21:45
Lehet, hogy engem a hazunk elotti parkolasert megbuntetnenek, de ha verekedes lesz a kozpontban abba nem szolnak bele. Penz kidobas, mert a kezuk a helyieknek meg van kotve... sajnos :(

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."