Itthon » Közélet

Tényleg menthetetlen a vár?

Hét baj van a várral, s az a hét megvan száz is: a rendőrség és a műemlékvédelem is a helyszínen volt, de egyelőre több a hiszti, mint a cselekedet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Vizsgálódik a műemlékvédelmi hivatal a várnál
A műemlékvédelmi hivatal is vizsgálódott a várnál
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2014. február 19., 17:35
1 hozzászólás. 

Szerdán már a rendőrség és a műemlékvédelem is a helyszínre vonult, miután hét elején kirobbant a Székelytámadt vár körüli hiszti annak kapcsán, hogy az egyik, a várfal tövében élő gazdát azon kapták, hogy disznókat tart a műemlék mellett, és még egy bástyába is beleépített.

Ha a hétvégén kipattant feszültségek után most jár a nézelődő, annyit lát, hogy a disznóknak, állatoknak híre-hamva sincs, sár és „csend honol e tájon". A vár azonban e csendben is az összeomlás felé cikázik. Igaz, hogy ezt már százötven éve teszi, csak lehet, épp a szemünk láttára kapja meg a kegyelemdöfést.

Más házaknál is bőven van probléma

Több háznál is vannak súlyos problémák

Mindenki tudja persze, hogy ki a felelős: más. Más, és ugyanakkor mindenki, aki tehetett volna a javításért, fenntartásért, aztán valamiért mégsem tett semmit. Február 19-én Mihály Zita, a Megyei Műemlékvédelmi Hivatal szaktanácsadója is a helyszínen járt, egyfajta terepszemlét tartva. Vele beszélgettünk.

Jelentés készül

A szaktanácsadó körbejárta a várfalat, és elmondta, részletes jelentést készít az állapotokról. Ebben nem csak az lesz benne, amit most láttak, hiszen sokkal nagyobb a probléma. Hozzátette, ő döntést hozni a vár ügyében nem tud, de feladata, hogy a problémákat szakértői szemmel összegezze, és megoldási javaslatokat tegyen, majd ezt továbbítsa az érdekelteknek.

alt

"Ott akkora a lyuk, hogy el tudnám járni a csűrdöngölőt"

Kitért arra is, kötelességének érzi, hogy ne csak a probléma felszínét, hanem a gyökerét is bemutassa. Szerinte a felelősség is többrétű, mely nemcsak a lakókat terheli, de az általa képviselt műemlékvédelmet mint szakhatóságot, valamint az önkormányzatot, a tervezőket, szakembereket is.

Reméli, hogy a tervek szerint minden részletre kiterjedő jelentés olyasvalaki kezébe kerül, aki jó döntést hoz. Az ő szemszögéből egyébként a vár tulajdonosa továbbra is a városi önkormányzat, így az ő feladata is megvédeni, megőrizni azt.

A szakember szerint nem etikus, és nem is ízléses egyetlen problémát kiemelni, mint ahogy történt most a disznótartó gazda esetén. Ez csupán arra volt jó, hogy elindítson egy folyamatot. Úgy gondolja, a legnagyobb baj, hogy a probléma évek óta létezik, és „még mindig itt tartunk".

„Mi szakhatóságként a helyi önkormányzatot csak segíteni tudjuk, ha akarja, de úgy néz ki, hogy évek óta nem akarja" – mondta el.

Miklós Zoltán, a mangalica-tartó gazda és Mihály Zita

Miklós Zoltán, a mangalica-tartó gazda és Mihály Zita | Fotó: Lőrincz Csaba

Miklós Zoltán, a vár falait kezelő Haáz Rezső Múzeum igazgatójának azon felvetésére, hogy ők most igenis akarnak tenni a várért, Mihály Zita válasza, hogy „nem akarni kell, jól kell akarni", különben nincs értelme, csak jót érdemes csinálni, fölösleges hiába dolgozni.

Patthelyzetben

A műemlékvédelmi szaktanácsadó szerint megyeszerte bajban vannak a műemlékek, mindenki csak addig kardoskodik a védelmük mellett, amíg nem neki kell tennie is érte. Fontosnak és jónak tartja, hogy a civilek figyelik az ilyen problémákat, de vannak dolgok, amiknek a megoldása nem az ő dolguk, hanem a hatóságé.

Miklós Zoltán erre előhozakodott a Gutmann Szabolcs, volt szebeni főépítész és társai által tervezett, a Kulturális Minisztérium láttamozott tervvel. Mihály Zita nem látta, hogyan tudna ő intézkedni ebben a patthelyzetben, mikor ő a minisztérium helyi alkalmazottja, és a felettesei láttamoztak egy tervet, amiről tudomása sincs.

Egy másik ház, ráépítve a várfalra

Ennek ellenére a jelentést, az úgynevezett használati kötelezvényt elkészíti, és azt a minisztériumhoz is eljuttatja, azt remélve, hogy jó döntés fog születni a Székelytámadt vár ügyében.

A szakember cáfolta azt a tévhitet, hogy a várhoz egyáltalán nem szabad jelenleg hozzányúlni. A karbantartási munkákat lehet és kell végezni. A városi főépítésznek is tudnia kellene, hogy módosító munkákat tilos, ám megőrzésre irányulókat el kell végezni.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lajosfia
2014-02-21 11:54:36
A "menthetetlen" vár ügyében nagyon szomorú a helyzet. Felelőtlennek látszik itt mindenki, különösen az impotens, patópál tulajdonos. A mangalicás marhát meg kell büntetni, a költségek enyhítésére az önkormányzat meg nyisson adományozói számlát, és ne csak tátsa a száját.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."