Itthon » Közélet

Lakhatásért éhségsztrájkol egy udvarhelyi férfi

„A Székelyudvarhelyért Alapítvánnyal és polgármesteri hivatallal van vitás ügyem" – nyilatkozta Pál István, volt csereháti lakos.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

ehsegsztr-1
Pál István
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2014. június 30., 15:58
4 hozzászólás. 

István családjával a Székelyudvarhelyért Alapítvány lakásában lakott a Csereháton. Az ingatlant tartozás fejében átadtak a polgármesteri hivatalnak. A férfi elmondása szerint a szociális lakásokat átminősítik szolgálati lakásokká, és „fiatal kollégáknak" adják majd ki. Ezért kell elköltöznie az ingatlanból.

2012 decemberében szerződést bontott az alapítvány a bérlővel.

„Azt mondta az alapítvány igazgatója, Orbán, hogy bontsuk fel a szerződést, mert át kell, hogy adják a lakást a tanácsnak, és a tanács velem új szerződést fog kötni. Azt is mondta, hogy lehet, ha több lesz a bér, és ugye nekem mindegy, hogy kinek fogok fizetni, vagy kivel van szerződésem. Én azt mondtam, hogy persze, természetesen. Felbontottuk a szerződést. Egy hétre rá hívott az alpolgármester, hogy adnak 30 napot, hogy költözzek el, mert nekem nincs senkivel szerződésem. Azóta folyik ez az ügy" – mesélte István.

A férfi hozzátette, hogy nem volt hajlandó elköltözni, már csak azért sem, mert adományokból, árvízkárosultaknak készültek ezek a lakások.

Az ügy kezdete 2004-re nyúlik vissza, magyarázza István, hiszen az akkori polgármesteri hivataltól kapott egy lakást a Keskeny utcában.

„A padló el volt korhadva, össze lehetett seperni, a falban egérlyukak voltak. Én azt felújítottam, vizet, gázt bevezettem a lakásba. Komplett megcsináltam. 2005-ben jött az árvíz, komplett elázott, a bútorokat, a padlót ki kellett dobni. Akkor ismét felújítottuk, de kezdett penészedni a lakás. 2007-ben elkészültek a csereháti lakások, akkor keresett meg az alapítvány, hogy költözzek oda" – magyarázza az éhségsztrájkoló, aki akkor elfogadta az alapítvány ajánlatát, így került a Cserehátra.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen megoldást vár panaszára, István azt mondja, hogy egyelőre a minél nagyobb nyilvánosság mozdíthatja előre az ügyét. Elmondta, korábban megkereste az Udvarhelyi Híradó szerkesztőségét, de végül nem készült el az írás, vagy nem engedték megjelenni azt.

Pál István hétfőn reggel hatkor kezdett éhségsztrájkba, azóta megkeresték a polgármesteri hivatal munkatársai, akik azt tanácsolták neki, hogy menjen el, és kedden 10 órakor jöjjön vissza, akkor beszélhet az alpolgármesterrel.

„Számtalanszor beszéltem az alpolgármesterrel, de megoldás nem született. Ő azt zúgja, hogy nekünk nincs vitás ügyünk, nem lehet. Nekem van az alapítvánnyal vitás ügyem, és nekik az alapítvánnyal. Nekünk egymáshoz semmi közünk" – fogalmazott a tiltakozó.

A férfi azt is nehezményezte, hogy múlt hónap 29-én az egyik újságban Szász Jenő azt nyilatkozta, hogy egy idős házaspár lakik az ingatlanban, és embertelen lenne őket kirakni.

„Szintén aznap érkezett egy papír az alapítvány ügyvédjétől, hogy 30 napon belül nem hagyom el a lakást, akkor bezáratnak. Ma járna le a 30 nap. Június 23-án az alapítvány és az alpolgármester kimentek, és lelakatolták a lakást. Én nem adtam le a kulcsokat, valamilyen módon mégis bejutották és lelakatolták, de csak azt az egy lakást, a másik kettőt nem" – teszi hozzá.

„A polgármesteri hivatalban nekem azt mondták, ha nem tudunk megegyezni az alapítvánnyal, akkor visszadobják a papírt, és akkor a pénzt fogják követelni, mert nekik a pénz jobb lenne. Végül mégis úgy döntöttek, hogy betörnek és lelakatolják a lakást, mert nekem nem volt szerződésem és jogtalanul laktam a lakásban" – mondja István.

Pál István felesége jelenleg Muzsnában tartózkodik, 24 éves fia pedig a Sziget utcában lakik.

Azóta történt: Pál István megköszönhetné a lehetőséget



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
udvbozsi
2014-06-30 17:07:21
Tisztelt Bedőházi Attila-Csaba!

Miért egyoldalú a cikk? Miért nincs a másik fél megszólaltatva, csak elmarasztaló módon utalva rá, anélkül, hogy megismernénk az amúgy hivatal-os véleményét? Megrendelésre született a cikk?
avatar
watson
2014-06-30 17:59:50
re:
Szia bozsi,

igen, megrendelésre írta, mi, a Kolumbiai Autonóm Békés Barlangászok Egyesülete (K. A. B. B. E.) rendeltük az írást, és nagyon meg is vagyunk elégedve vele!

avatar
udvbozsi
Tisztelt Bedőházi Attila-Csaba!

Miért egyoldalú a cikk? Miért nincs a másik fél megszólaltatva, csak elmarasztaló módon utalva rá, anélkül, hogy megismernénk az amúgy hivatal-os véleményét? Megrendelésre született a cikk?
avatar
udvbozsi
2014-06-30 18:07:00
re: re:
Én úgy tudtam, hogy helyesen: Kolumbiai Autonóm Békés Demokratikus Barlangászok Egyesülete, vagyis K.A.B.D.B.E. ...

avatar
zandirham
2014-07-01 12:56:25
re: re: re:
avatar
udvbozsi
Én úgy tudtam, hogy helyesen: Kolumbiai Autonóm Békés Demokratikus Barlangászok Egyesülete, vagyis K.A.B.D.B.E. ...



Itt a pont, Bözsi!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."