Itthon » Közélet

Új székhelyen a Civitas Alapítvány

Felavatták a Civitas Alapítvány új udvarhelyi székházát és ismertették legújabb projektjeiket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

civitas_avato-05
civitas_avato-05
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. március 12., 18:10
0 hozzászólás. 


Ünnepélyes keretek között adták át ma délben a Civitas Alapítvány új udvarhelyi székházának épületét a Solymossy utca 29 szám alatt, valamint leleplezték a falán található táblát is. A táblán a „Fejlesztési központ az élhető vidékért” felirat olvasható, ami az iroda szellemiségét is tükrözi – mondta Kolumbán Gábor, az alapítvány kuratóriumának elnöke. Kifejtette, a központ célja a vidék fejlesztése és a környékbeli gazdák segítése. Az alapítvány elutasítja a vidékellenes iparosodást, hiszen jövőnk függhet attól, hogy képesek vagyunk-e megmenteni a gazdákat, az őstermelőket.

civitas_avato-02

Mint megtudtuk, a központ kialakítását a Hagyományaink Gyümölcsei elnevezésű projektjük tette lehetővé, melynek fő célkitűzései a hagyományos gyümölcsfajták megmentése, ezek termesztésének ösztönzése és a helyben történő feldolgozás által a hagyományos gazdálkodás jövedelmezővé tétele. Erre a projektre a norvég államtól kaptak támogatást, a norvég nagykövetség részéről jelen volt Liv Maren Røste, aki üdvözölte a célkitűzéseket és örömét fejezte ki az új központ meglétével kapcsolatban.

Már István projekt-koordinátor beszámolt az alapítvány oktatási tevékenységeiről, melynek keretén belül jelenleg 28 gazdát képeznek ki a gyümölcsösök kezelésének, a gyümölcsbegyűjtés és közösségi kommunikáció témákban. Az ő feladatuk lesz, hogy különböző településeken a többi gazda rendelkezésére álljanak és továbbadják a tudást. Megtudtuk, hogy a most átadott központban főként a pályázati lehetőségekről, a pályázás módjáról, egy vállalkozás indításáról és még adminisztratív kérdésekről is informálódhatnak a termelők, mindezt ingyen és bérmentve.

civitas_avato-05

Az átadási ünnepségen jelen volt még az alapítvány teljes kuratóriuma (köztük Eckstein Kovács Péter, Smaranda Enache, Hajdó Csaba és Bakk Miklós), Orbán Árpád regionális igazgató, Csáki Rozália, a Civitas egyik helyi munkatársa, Balog Márton kolozsvári igazgató és a Magyar Polgári Párt több helyi képviselője is. Mindannyian méltatták az új épületet és örömüket fejezték ki annak kapcsán, hogy ilyen formában is segítő kezet nyújtanak a gazdáknak.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."