Itthon » Közélet

Kiokosítják az udvarhelyi taxisokat

Teszteld le magad, milyen taxis lennél. Hamarosan helytörténeti, illemtani és elsősegély számonkéréssel egészül ki a taxis vizsga Udvarhelyen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

taxik1a
Hamarosan vizsgázhatnak a taxisok.
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. október 16., 09:14
0 hozzászólás. 

Több mint egy éve, hogy önkormányzati határozat született a taxizással kapcsolatosan. A törvény amúgy is előírja egy általános taxis szabályzat elfogadását, amit a helyi önkormányzat újabb témakörökkel egészített ki.

A taxisok az új, kiegészített vizsgát sem fogadták felhőtlenül, mint ahogy a Magyar Polgári Párt frakciójának azt az ötletét sem, miszerint az összes taxisőfőr egyforma ruhában kellene dolgozzon.

Az RMDSZ-es tanácsosok javaslata az éves taxis engedély kiváltásához, meghosszabbításához szükséges vizsgát egészítené ki újabb ismeretekkel, tudnivalókkal.

Életet menteni tudni kell

Az egyik ilyen téma az elsősegélynyújtás, ugyanis a folyamatosan közlekedő taxisok sok esetben elsőként érkeznek egy-egy baleset helyszínére, de akár maguk is szenvedhetnek szerencsétlenséget, amikor elsősegélyt kellene nyújtani a sérültnek. A gépjárművezetői jogosítvány megszerzésének is egyik feltétele az elsősegélynyújtás ismerete, így csak a meglévő tudást kellene felfrissíteni, bővíteni.

Épült ezerkilencáz ... Nem is! Ööö...

Az ide érkező turisták is feltehetően igénybe veszik a helyi taxis szolgáltatásokat, ezért jó képben lenni a város történelmi nevezetességeivel, mert addig is, amíg a megadott úticélhoz fuvarozzák az utast, néhány ilyen adattal is kiszolgálhatnák őket. Legalábbis ez az elképzelésük az önkormányzati képviselőknek, ezért várostörténeti információkkal is felvérteznék a taxisokat.

Kérem szépen! Köszönöm! Tessék parancsolni!

A tervezet szerint szabályokhoz kötött lesz az utasfelvétel, az autó állapota, vagy hogy mit és hogyan beszélhet a járművezető az utassal. Az is kérdés, hogy telefonálhat-e közben, vagy az utasnak kell-e hallgatnia a sistergő CB rádiót. Az is letisztázódik, hogy milyen zene szólhat az autóban, vagy egyáltalán szóljon-e, ki dönti ezt el, illetve kinek kell betennie a poggyászt a csomagtartóba, milyen csomagot vihetünk az utastérbe, kérhet-e előleget az útra, és hasonló kényes eseteket kötnek szabályokhoz.

Hamarosan sor kerülhet a vizsgára

A teljes információs anyag nemrég készült el a három témakörben, amelyből az elsősegélynyújtásról szóló részt Lukács Antal, a városi kórház menedzsere szakemberek segítségével állította össze. A várostörténeti elemeket Gidó Csaba történész, RMDSZ-es tanácsos válogatta össze, míg a taxis etikett egy többkezes munka eredménye.

A vizsga pontos mente még nincs kidolgozva, de várhatóan az írásbeli teszten 9-9 kérdés lesz témakörönként. A kérdések zöménél tesztjelleggel, az előre megadott válaszok közül kell a helyeset megjelölni. A sikeres vizsgához minden témakörben ötven százalékos eredményt kell elérni, az összesítésben pedig 66 százalékot kell helyesen megadni. Feltehetően a sikertelenül vizsgázó sofőröknek pótvizsgára is lesz lehetőségük. A taxisok nagyjából másfél hónapja kapták kézbe a huszonegy oldalas információs anyagot, de a vizsga előtt valószínűleg még részt kell venniük egy rövid, gyakorlati elsősegély-felkészítőn is.

Jakab Áron Csaba, a tervezet egyik felelőse elmondta, hogy a teszttel nem a taxisok munkájának megnehezítése vagy ellenőrzése a céljuk , hanem azt szeretnék, hogy a város arculatát is meghatározó személyek – azok, akik akaratuk ellenére is befolyásolják az idelátogatókban kialakuló városképet – minőségi fejlődésen menjenek át.

Jelenleg a vizsgaanyag, illetve a tesztek román nyelvre fordítása zajlik, hogy hivatalosan is elfogadják az új vizsgáztatást, így előreláthatóan november végén már le is vizsgázhatnak a taxisok.

Szeretné tudni, hogy Önből milyen taxis lenne? Végezze el az uh.ro által összeállított tesztet.

Ha az Ön pontszáma nem érte el a 66 százalékot, azaz a 18 helyes választ, akkor Önnek még tanulnia kell. A teljes tesztanyagot itt olvashatja. Érdemes végigböngészni mindhárom témakört, ugyanis az elsősegély ismeretek mindenkinek jól jöhetnek, de a várostörténetből is sok érdekes dolgot megtudhatunk. A taxis etikettet semmiképp se hagyjuk ki, már csak azért se, mert így legalább tudjuk, hogy mit várhatunk el a taxistól és mi az, amit utasként nekünk kell betartanunk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."