Itthon » Közélet

A taxisok nem kötnek nyakkendőt

Új rendelkezéseket hozott az önkormányzat a taxizással kapcsolatosan - az érintettek nem feltétlenül örvendenek neki.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

taxik4a
75 taxi van Udvarhelyen
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. július 02., 11:53
6 hozzászólás. 

Ing és hosszú nadrág, csukott cipő viselését javasolják, illetve azt, hogy a taxisofőrök ismerjék a városban a helyi nevezetességeket – áll az új önkormányzati határozatban. Ez arról is rendelkezik, hogy 2,1 lejről 2,2 lejre emeli a viteldíjat 2,4 helyett (ennyit emelést kértek a taxisok). Megkérdeztünk néhány érintettet, van pro és kontra vélemény is.

Egy póló és egy rövidnadrág is lehet ügyes

Ami a taxisofőrök öltözködését és viselkedését illeti, Istvánffy Csaba, a Taxi 24 vezetője elmondása szerint eddig is normálisan felöltözve dolgozott, illetve a társaság munkatársaitól is megkövetelte ezt. Mint mondta, „egy póló, egy rövidnadrág is lehet rendezett, ügyes, az a lényeg, hogy a jó ízlés határán belül legyen".

Ilyen jellegű panaszt eddig nem kapott munkatársaira a kliensektől, azt viszont elismeri, hogy lesznek olyan taxisofőrök, akiknek az önkormányzati rendelkezés ezen része nem fog tetszeni. Hallott olyant, hogy a taxisofőr dohányzott munka közben, de náluk ez is alapszabály, hogy nem szabad cigarettázni az autóban, amikor kliens ül benne.

taxik1aRákérdeztünk a viteldíj összegének emelésére is: Istvánffy szerint ők azért kérték az önkormányzattól az emelést 2,1 lejről (kilométerenként) 2,4 lejre, hogy az üzemanyagok esetleges emelkedése után ne kelljen újabb áremelést kérni a tanácstól.

Kérdésünkre elmondta, az valóban igaz, hogy 3-4 évvel ezelőtt a megyében Székelyudvarhelyen volt a legdrágább a viteldíj, viszont most a nappali 2 és az éjszakai 2,1 lejes viteldíj a legolcsóbb. Azt is hozzátette, hogy ha valamennyi drágítást eszközölnek, akkor is itt lesz a legolcsóbb.

Nem lehet majóban vezetni

Ami a mozgássérülteket szállító taxi indítását illeti, a taxitársaság vezetője elmondta, hogy ennek egy speciális autónak kell lennie, amiből hátul ki vannak szerelve az ülések és a kliens a kerekesszékével együtt kerül az utastérbe. Azonban arról, hogy hogyan fogják ezt működtetni, az önkormányzattal és a többi társasággal is tárgyalni, egyeztetni kell, egyelőre nincs konkrétum az ügyben.

taxik2a

Nagy Levente, az Udvarhely Taxi (a volt UH Taxi) társaság tulajdonosa már korábban is javasolta a megfelelő öltözködést munkatársainak, szerinte „nem lehet majóban vezetni, a taxisofőrnek ne olyan legyen a megjelenése, mintha a strandon lenne", majd hozzáfűzte, ahogy egy étteremben a pincér is ízlésesen fel van öltözve, úgy a taxisofőr is legyen.

Bohócok márpedig vannak

Chelbezan Károly, a Non Stop Taxi adminisztrátora portálunknak elmondta, utoljára hat éve volt áremelés, de a tanács öt éve a parkolási díjat 35 lejről 55 lejre emelte, az a gond, hogy az önkormányzat anélkül kér dolgokat a taxisoktól, hogy megkérdezné őket.

Az udvarhelyiek elégedettek a városi taxikkal

„Amíg a helyi tanács nem biztosít semmit, hogy jön ahhoz, hogy követeljen? Semmi kedvezményt nem adnak, halvány gőzük nincs, hogy mi mennyibe kerül, akkor hogy követelnek?" – tette fel a költői kérdést Chelbezan, elismerve, hogy az öltözködést illetően a taxisok között valóban „vannak bohócok", de nem ez a jellemző. Szerinte az új rendelkezés egyértelműen hátrányos a taxisokra nézve.

Az én autóm, az én vállalkozásom!

Simén Huba egyike azoknak a taxisofőröknek, aki nem társaságnak dolgozik, hanem teljesen egyedül, a „saját szakállukra". A szabadúszó elmondta, elég vicces, hogy nem szabad szandálban lenni az autóban, mert hivatalnokok is szoktak abban járni.

„Az én saját autóm, én javíttatom, az én vállalkozásom, nem értem, miért szólnak bele az ilyenekbe. Nyakkendőt ne kössünk?" – mondta, hozzátéve, hogy Európa nagyvárosaiban is volt szerencséje megfordulni, látta az, hogy az üzemanyag ott is ugyanennyibe kerül, viszont a viteldíj minimum másfél euró, a sofőrök mindig bekapcsolják az órát.

taxik3a

Szerinte Udvarhelyen órakapcsolással vagy anélkül is ugyanannyiba kerül a viteldíj, de tapasztalatai szerint egy forgalmi dugónál előfordulhat, hogy az óra többet mutat a megszokottnál, ezt pedig a kliens zokon veszi.

Adják-veszik az engedélyeket

Információnk van arról, hogy taxizni "megéri" Székelyudvarhelyen. Egy nevét nem vállaló forrásunk szerint, ha további engedélyeket lehetne kiváltani, legalább húsz taxival több lenne. Habár összesen 75 engedély van kiadva, meg nem erősített információink szerint ezeket a dokumentumokat adják-veszik egymás között, több ezer eurót is ér egy-egy taxis „jog".

Az óra nem bekapcsolásával tudnak a legjobban spórolni a taxisofőrök: ezzel tulajdonképpen az adót és az ÁFÁ-t szorítják vissza, így halásznak a zavarosban. Udvarhelyen egyébként a leghosszabb út (pl. Bethlenfalva végétől a Szejkei városkijáratig) kb. 13-14 lejbe kerül.


75 taxink van


Székelyudvarhelyen összesen 75 taxi van, ezekből az új rendelkezés szerint egy autónak olyannak kell lennie, hogy mozgássérültet is tudjon szállítani. Három taxitársaság van: a Taxi 24 összesen 28, a Non Stop Taxi 33, az Udvarhely Taxi 7 gépkocsival működik, a többiek ún. szabadúszók, akik nem tartoznak társasághoz.

 

A főbb taximegállók a városközpontban, a Győzelem utcában (a Dávid Ferenc tér mellett), a városi piac és a vasútállomás mellett vannak.

 



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2013-07-02 13:30:33
Simén Huba, a nyugati államokban kitudják fizetni a kilométerenként a 1.5 Eurót (kb 6-7 lejt), nem beszélve arról, hogy jobban is keresnek. Itt amíg 250 euró az átlag kereset, addig van akinek 2 lej is sok.

Órát kapcsolnak vagy sem, ez engem nem zavar addig a pontig, amíg nem számolnak rá 1 vagy 2 lejt.
Nem egyszer történt, hogy óra nélkül többe került a vitel, mint órával. Megértem a rövidebb szakasz aránylag több, de egy három lejes viteldíj órával, és óra nélkül öt lej... nos az kissé durva. Nem beszélve arról, hogyha nem akarom kifizetni, akkor a taxis húzza az orrát. (Jogom van megtagadni a fuvar kifizetését, ha nem vagyok megelégedve.)
avatar
guguka
2013-07-02 14:29:46
...
Ezek hülyének néznek mindenkit?
Azt gondolják, hogy az udvarhelyi nem jár ki a városból?
Csíkszeredában 1.89 lej a taxi, Kolozsváron szintén ugyanannyi. (lásd itt pl: http://www.ataxi.ro/taxiuri/csiki-taxi).
Miért kell hazudozni össze-vissza, nem megye, hanem ország szinten itt a legdrágábbak a taxiárak. A Bunda banda meg asszisztál az egészhez.

Szépen gyalogoljon mindenki, hátha kicsit elszégyellik magukat.
avatar
Szatee
2013-07-02 14:35:41
re: ...
guguka, ugye nem láttad mit ír az illető honlap alján amire hivatkozol?

Ultima actualizare: 18.06.2010

Mielőtt hőbörögsz ugorj át Csíkba és nézd meg mennyi ott a tarifa s utána gyere s arcoskodj itt.
avatar
guguka
2013-07-02 15:40:38
re: re: ...
avatar
Szatee
guguka, ugye nem láttad mit ír az illető honlap alján amire hivatkozol?

Ultima actualizare: 18.06.2010

Mielőtt hőbörögsz ugorj át Csíkba és nézd meg mennyi ott a tarifa s utána gyere s arcoskodj itt.


én hőbörgök? Hőbörögnek a taxisok, akik az ország legdrágább árain hordozzák az embereket, ezer eurókért adják veszik a taxis igazolványokat, annyira "rosszul megy" Udvarhelyen a taxizás.
HA meg elvárják tőlük, hogy kicsit kulturáltan jelenjenek meg, akkor kikészülnek.

Miért nem sztrájkolnak? Jót tenne egy kis taxis-sztrájk Udvarhelyre, legalább mindenki belátná, hogy 30 perc alatt a város egyik végéből a másikba érsz.
avatar
blazsek
2013-07-03 07:28:21
re: re: ...
avatar
Szatee
guguka, ugye nem láttad mit ír az illető honlap alján amire hivatkozol?

Ultima actualizare: 18.06.2010

Mielőtt hőbörögsz ugorj át Csíkba és nézd meg mennyi ott a tarifa s utána gyere s arcoskodj itt.


Kedves Szatee!
Nem kell Csíkba utazni, sem más kisvárosba. Álljon itt két példa: http://www.bratax.ro/content/tarife-taxi-brasov És arra nem lehet hivatkozni, hogy mikor volt frissítve, mert teljesen aktuálisak. Nézze meg jól: Kia és Mercedes taxik, nyakkendő, hosszú nadrág és 1,33 lejes tarifa!
Vagy Bukarestben: http://www.autocobalcescu.ro/taxi Itt 1.39 lejes a tarifa. Kérem mondja el nekem, kívülállónak, hogy mi kerül Udvarhelyen többe, mint Brassóban vagy Bukarestben. Az üzemanyag? Az autó? A szervíz? Az rendes ruházat? Pedig mindkét városban magasabbak a fizetések, mint nálunk, tehát az utas meg tudná fizetni a magasabb árat. Egyetlen magyarázat van, a konkurencia. Illetve az önkormányzat nem asszisztál a népnyúzáshoz. Az itteni taxisok egyszerűen mohók!
avatar
blazsek
2013-07-03 07:39:20
Simén Hubának
Meg üzenem, hogy Nyugaton nem lehet használt autóval taxizni. A fejlettebb országokban a legújabb Mercedes modellek futnak, udvarias söfőrökkel, akik nemhogy az utas jelenlétében, hanem egyáltalán nem dohányoznak az autóban. Volt szerencsém Németországban grúz taxissal utazni, aki a német mellett tökéletesen beszélte az angolt is.És akár egy idegenvezető, Hannoverben az utazás alatt érintett összes nevezetességről ejtett néhány szót. Miért olyan nagy baj, ha az önkormányzat, cserében az engedélyért és a brutális viteldíjért megkövetel egy minimális helyismeretet, ízléses öltözködést? Hiszen a városba érkező idegenek jelentős része kapcsolatba kerül önökkel.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."