Itthon » Közélet

Veszélyben van Gálfi Árpád élete

Kinyírjuk a papot, a kántort, Gálfi Árpit és mindenkit, aki ellenünk van! – idézték a Gábor családot a keddi lakossági fórumon.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

lakossagi forum bethlenfalva-2
Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. október 29., 07:20
9 hozzászólás. 

Kedden hat óra után pár perccel pótszékeket kellett hozni, annyian voltak a bethlenfalvi kultúrotthonban, ahol Gálfi Árpád, a Magyar Polgári Párt önkormányzati képviselője, egyben a Bethlenfalváért Kulturális Alapítvány elnöke tartott lakossági fórumot. Meghívottként jelen volt Benedek Árpád Csaba alpolgármester, Jére Ferenc, a rendőrség parancsnokhelyettese, illetve a helyi rendőrség vezetője, László Szabolcs.

A közösség a békéjét keresi

A találkozó témája a Termés utcában lakó Gábor Dénes és családja, annak tűrhetetlenné vált magatartása és az ebből kialakult helyzet hatékony megoldása volt. A család ellen több rendbeli lopás, testi sértés és fenyegetés gyanújával nyomoz a rendőrség.

lakossagi forum bethlenfalva-1

Gáborék valamikor Szombatfalván laktak, ahol hasonló életmódot folytattak, de az ottani közösség kilökte magából a családot, így kénytelenek voltak Recsenyédre költözni. 2010 októberében azonban a falu lakói megelégelték a lopásokat és a terrort, rájuk támadtak, és felgyújtottak a házukat. Az akkori helyszíni tudósításunkat itt olvashatják.

Ezután Udvarhelyre, a Termés utcába költöztek, azóta keserítik meg a bethlenfalviak életét. A mostani felháborodást, illetve a közösség összefogását az váltotta ki, hogy Gáborék két hete a szomszédjukban lakó szintén roma Demeter családra támadtak, miután azok nem voltak hajlandóak tovább ingyen áramot adni nekik. Demeter Ernőt súlyosan bántalmazták, a férfinak az orra és több oldalbordája eltörött, hét napos kórházi kezelésre szorult.

Sok a feljelentés, de sokat visszavontak

Elérheti a százat is azoknak a száma, akiket valamilyen formában terrorizált vagy meglopott a Gábor család, csak sokan nem merik felvállalni – mondta a lakossági fórumon Gálfi Árpád.

lakossagi forum bethlenfalva-3

Sok feljelentést tettek már a lakók, de rendszerint azokat vissza is vonták. Gálfi szerint az emberek meg voltak fenyegetve és úgy érezték, hogy egyedül maradtak, ezért vonták vissza a feljelentéseket.

Jelenleg 13 érvényes feljelentés van a Gábor család ellen, köztük a Gálfié is. Az MPP-s képviselő „hazai pályán", magabiztosan vonta kérdőre a polgármesteri hivatalt, Bunta Leventét, a rendőrséget, és az ügy megoldására létrejött bizottságot is.

„Úgy látszik, hogy valakinek meg kell halni, hogy valami történjen az ügyben" – hangoztatta a tanácsos. Bevezető beszédét a jelenlévők tapsviharral jutalmazták.

Nem örvendett ekkora népszerűségnek Benedek Árpád Csaba alpolgármester, aki a békés, higgadt megbeszélésben látta megoldást. „Nem tudok változtatni, azon ami volt"- mondta, amivel arra utalt, hogy 1999-ben a Termés utcai lakók megkérdőjelezhető módon személyazonossági igazolványhoz jutottak, ugyanis a Termés utcában két olyan ház van, aminek érvényes építkezési engedélye van.

Ez azért fontos, mert a helyiek abban látták a megoldást, hogy az építkezési engedély hiányára hivatkozva lebontatják a Gábor család illegálisan épített házát. Erre a család azzal védekezett, ha az övéket bontják, akkor a többiét is kell, hisz azoknak sincs érvényes engedélyük.

lakossagi forum bethlenfalva-4

Benedek elmondta, hogy a város főépítésze három ügyészségi feljelentést tett illegális építkezés miatt, az egyik eset a Gábor családé.

A jelenlévők azt is nehezményezték, hogy Gáborék komoly adósságot halmozta fel a város fele, mégsem történik semmi.

Jelenleg 6 000 lej tartozásuk van, aminek elindult a behajtása – nyugtatta Benedek az egyre indulatosabb tömeget. Majd, hogy tovább enyhítse az háborgó hangulatot, azt javasolta, hogy ne csak egyoldalúan nézzék a helyzetet, mert mindenki hibázik, és minden a nézőponton múlik. Majd azzal példálózott, hogy, ha rács mögött vagyunk, akkor nem biztos, hogy mi vagyunk egy szobába zárva, hanem lehet, hogy a világ került rácsok mögé.

A Gábor családra utalva, megjegyezte, hogy „biztos, hogy ők is hibáztak". Erre már nem kiabáltak be semmit a jelenlévők, hanem kinevették az alpolgármestert. Végül néhány „örök igazsággal" zárta beszédét: ezt a problémát csak a közösséggel és a hatóságokkal közösen, higgadtan, párbeszéddel lehet megoldani. A taps elmaradt.

Lopnak, fenyegetnek, verekednek

Ezután a panaszosok sorra kérték a mikrofont, hogy civilizált társadalmi életet élő ember fülének egyre meredekebb történeteket meséljenek a Gábor család garázdálkodásairól.

Volt, aki arra panaszkodott, hogy nem meri a gyerekeit óvodába és iskolába járatni, mert már többször megverték őket, és rendszeresen fenyegetik.

Egy másik bethlenfalvinak az autóját rongálták meg, és hiába tett feljelentést a rendőrségen, ott azt mondták, hogy nincs mit tenni, mert nem lehet behajtani a büntetést. De akadt olyan is, akire rátámadtak, feljelentette, s miután a rendőrségről hazament, két óra múlva megjelentek a házánál.

lakossagi forum bethlenfalva-6

Másnak be is mentek a házába, és ellopták az arany ékszereit, amíg a hátsó udvaron dolgozott.

Felszólalt Hadnagy Dénes kántor is, akinek elmondása szerint egy alkalommal a szekérrel úgy álltak meg az autója mellett, hogy nem tudott kiszállni, majd kérdőre vonták, hogy miért bujtogatják Gálfival ellenük az embereket. A beszélgetés végül súlyos fenyegetőzésbe torkolt, ahol azt mondták a kántornak, hogy nekik a börtön az semmi, és az emberélet csak egy késdöfés.

„Kinyírjuk a papot, a kántort, Gálfi Árpit és mindenkit, aki ellenünk van!" – idézte fel a súlyos szavakat Hadnagy. Gálfi szerint most ő és a családja van a célkeresztben, rendszeresen megfenyegetik őket, mert a közösség nevében fellépett ellenük.

lakossagi forum bethlenfalva-5

A megbeszélésen a Gábor család részéről Gábor Eszter szólalt fel. Mint mondta, ő azt nem érti, hogy Gálfi miért indított ellenük hadjáratot, miért akarja négy éve elűzni őket. Az asszony felszólalása elején értetlenkedett a vádakkal szemben, később agresszíven próbálta bírálni a közösséget, aminek a vége az lett, hogy csendre intették.

Információt szivárogtat a rendőrség?

Jére Ferenc parancsnokhelyettes is szóhoz jutott, aki az ilyenkor szokásos hivatalos beszéddel próbált választ adni a jelenlévőknek. A rendőrség tehetetlen, ha nincs feljelentés – mondta –, majd felszólította az érintetteket, hogy akinek valamilyen sérelme van, az tegye meg a feljelentést, és garantálja, hogy minden esetet kivizsgálnak.

Néhány konkrét esetet jeleztek is az összegyűltek, amire Jére annyit mondott, hogy ezekről nem tud, de vár minden érintettet reggel kilenckor a rendőrségen.

lakossagi forum bethlenfalva-7

Többen hangot adtak annak is, hogy a rendőrség informálja a Gábor családot, ezért tudnak mindig kibújni a törvény alól és mindig, mindenhonnan idejében eltűnni. Jére határozottan tagadta, hogy a rendőrség információkat adna ki, ezért meglepetésként érte Gálfi későbbi beolvasása, akit – állítása szerint - Gáborék rendszeresen hívogatták és fenyegették telefonon.

Gálfi ezeket a beszélgetéseket rögzítette, majd amikor megtette a feljelentést, a rendőrség konkrét bizonyítékot kért - ekkor átadta ezeket a rögzített beszélgetéseket is. Ez három hete történt, azóta nem hívták telefonon. Gálfi szerint valaki jelezhette Gáboréknak, hogy ne fenyegessék telefonon, mert rögzítve vannak a beszélgetések.

Megerősítik a járőrszolgálatot

Végül a meghívottak közül László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője is felszólalt, aki zavaros mondandójával arra próbálta ösztökélni a közösséget, hogy baj esetén álljanak ki egymás mellett, támogassák a közösség tagjait, és bizalommal forduljanak hozzájuk is.

Bár a nyomozás nem tartozik a hatáskörükbe, ígéretet tett a fokozottabb járőri jelenlétre az adott utcában, majd ő is megerősítette, hogy minden sértett tegyen feljelentést, úgy hatékonyabban tud dolgozni a rendőrség is.

lakossagi forum bethlenfalva-10

Újból a sértettek meséltek eseteikről, bár a beszélgetés egyre inkább kezdett kitérni eredeti medréből, így a feljelentésektől hamar eljutottak a gumilövedékes fegyverekig és az önbíráskodásig.

– Ha kell, akkor veszek egy gumilövedékes fegyvert, s ha a kapumon belül jön, kilövöm a szemét. Ha ez kell, hogy megvédjem magam vagy a családomat, megteszem, s ha ezért lecsuknak, akkor leülöm – hangzottak el az egyre indulatosabb mondatok.

Végül a lincshangulatot a Duna TV élő adásának kivetítése törte meg. A Közbeszéd című műsorban a bethlenfalvi esetről készült riportfilmet mutatták be, majd élőben kapcsolták a székelyudvarhelyi stúdiót, ahol Jakab Áron Csaba önkormányzati képviselő nyilatkozott az ügyben.

A felszólalók között Jakab Attila önkormányzatai képviselő is elmondta, hogy példaértékű a közösség összefogása az ügyben, ugyanakkor hasonlókra lenne szükség az egész városban, mert nem csak a Gábor családdal vannak gondok.

A majdnem két és fél órás fórum végül nyugodt körülmények között ért véget.



9 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kiralybiro
2014-10-29 10:48:57
rendőrök súgnak
Miként a fatolvajoknak az ellenőrzésről, ugyanúgy a cigányoknak is a feljelentésekről, feljelentőkről súgnak. A rndőrség pont olyan, mint az állam, amelynek erőszakszervezte: Erurópa legkorruptabb bandája.
Hogyne lenne az, amikor ez évben is több tucat volt állami vezetőt, képviselőt tartóztattak le korrupció vádjával - és fognak felmenteni az ugyanilyen jelzőt érdemlő bíróságok!
avatar
taylor
2014-10-29 11:16:08
passz
Elég sok ember van megfizetve azért hogy mi magyarok szarul érezzük magunkat Udvarhelyen.
avatar
kisjoco
2014-10-29 12:25:47
elég!
Elég a romaterrorból Udvarhelyen!! Elég a korupt rendörökből! Elég a pipogya alpolgármesterekből! Úgy kell felépni mint a tanácsos urak Gálfi Árpi és Jakab Áron Csaba, minden tiszteletem az ővék!! Más mindenki csak félre beszélt. Gálfi ottlakik, ezért neki érdeke is a dolog megoldása, Jakab miat viszont kellemesn csalódtam az rmdsz-ben, legalábis a helyiben. Üdv.
avatar
Sasszem
2014-10-29 12:55:41
Sok töketlen
Az első és egyben legfontosabb kérdés : hol volt a polgármester ? Meg lehet figyelni hogy sehol nem jelenik meg ahol kényes kérdéseket tehetnek fel neki. Itt Ő kell a végrehajtassa a törvényt.Ha házat kell bontani akkor azt kell és kész. Vásárhelyen is ledózerolták és nem totojáztak ennyit.
Ki is nevethették az alpolgármestert mert olyan beszédet tartott aminek se eleje se vége ,ugyanakkor Ő is védi a Gábor családot.Javaslom hogy költöztesse az üres telkére őket ha már ennyire szereti.Azt hogy ők is tévedtek nincs mit kommentáljam hisz a jelenlevő 250 ember kinyilvánította a véleményét.
A rendőrfőnök felkészületlenül jön egy ilyen megbeszélésre.Ezen már kacagni se lehet csak sírni.
László Szabolcs párhúzamos az egésszel.
Az hogy a rendőrségtől kiszivárognak az infók azt az alparancsnok nem kétkedve kellett volna fogadja hanem minden további nélkül belső vizsgálatot rendeljen el mert itt konkrét dologról esetről van szó.
Vegül konkrét megoldás mégsem született.

avatar
zterex1
2014-10-29 15:59:20
re: Sok töketlen
Bunta valószínűleg impalára készül vadászni, mert ismét fel fog kelleni avatni egy körforgalmat.
avatar
Egy a sokból
2014-10-30 07:57:03
Még nagyobb hírverés 1
Még nagyobb hírverés kellene az ügynek! Be kell vonni a központi sajtót is!!!
Megnézem ki mit hebeg-habog, ha a ProTV, Antena, stb. mikrofonja előtt kell számot adnia pipogyaságáért, úgymond, egy egész ország előtt.

Valaki "tartsa a hátát" értük, hiszen, ha egy fehér ember ilyen jellegű fenyegetéseket merne mondani, semmi perc alatt jönne a "meseautó".
Végre akarják hajtani a 6.000 lejes adósságot? Nevet a vakbelem ...

Az alpolgi bedobta a SID-féle örök igazságot:
"Szabad vagyok! - mondta a majom a rácsnak.
Én nem! – mondta a rács - Engem majmok köré zártak."
Azon kívül tette amihez ért: terelt és félrebeszélt.

avatar
Egy a sokból
2014-10-30 08:04:47
Még nagyobb hírverés 2
A parancsnok helyettest sajnálom. Olyan intézményben van vezető beosztásban, ahol nem tájékoztatják a fontos problémákról :) netán szerintük ez nem fontos probléma? :) :)

A helyi rendőrségtől nincs mit várni, őket nem ezért hozták létre. Talán a Gábor-ék szekereinek a kerekeit ha le fogják bilincselni...
Egyébként kezdetben nagyon lelkesen részt vettek az iskolák körüli reggeli káoszban, lassan-lassan, a hőmérséklet csökkenésével, ők is "elfogytak".

Summa-summarum, nagyapám elbeszélései alapján, anno, amikor a székely még "eredeti" volt, az ilyesmit a falú 2-3 kakastollas csendőre semmi perc alatt elrendezte ... igaz azoknak volt becsületük a gazfickók szemében is!
avatar
Sasszem
2014-10-30 11:31:49
Végrehajtani a 6ooo lejt
Van egy Peugeot 3o7 tipusu autója ,hogy-hogy nincs lehetőség felhajtani a pénzt .
A rendszámja HR o8 NOX ,egy szürke 3o7 SW.
avatar
ooloo
2014-10-30 15:04:16
Az vót má hogy:
"Nem dísznek van a helyi rendőr Udvarhelyen" ?

Me A MÁSIK LAPON VÓT...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."