Itthon » Közélet

A közösségé lehet Nyirő háza

Már csak az önkormányzatnak kell megszavaznia, hogy a városi múzeum adminisztrálásába tartozzon a kulturális örökség.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

nyiro haz irma-5
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. november 12., 09:57
3 hozzászólás. 

Miklós Zoltán portálunknak adott interjújában említette először, hogy – Jakab Áron Csaba önkormányzati képviselő ösztönzésére – nemsokára a Nyirő-villa is a múzeum igazgatása alá fog tartozni.

Az ingatlant, ami jelenleg az Urbana Rt. adminisztrálásába tartozik, nagyjából 35 évvel ezelőtt utalta ki szociális lakásként az akkori városvezetés. Kovács Irma néni férjével költözött az alsó szintre, amíg veje és lánya, egy évvel korábban, mint különálló lakás, a felső szintet kapták meg. Akkor olyan feltételek mellett költöztek a házba, hogy azt meg is vásárolhatják.

Három év huzavona után közölték velük, hogy a ház nem eladó, így továbbra is bérlőkként laktak ott. Végül Irma néni veje és lánya Keményfalván kapott olyan házat, amit meg tudtak vásárolni, így ők kiköltöztek a Nyirő-villából. A házban Irma néni és férje éltek, de nemrég a férj meghalt, így az idős asszony jelenleg egyedül lakik az épület alsó szintjén.

Kulturális központ lenne

A múzeumnak nem idegen a Nyirő ház, ugyanis Miklós Zoltán múzeumigazgató elmondta, hogy a kilencvenes években egy akkori tanácshatározattal néhány négyzetméter felületű részt már átadtak a múzeumnak. Mivel ez nagyjából egy mellékhelyiség volt, a múzeum nem igazán vette igénybe.

„A hely jellegéből adódóan egy irodalmi vonatkozású, kulturális kisközpontot szeretnénk létrehozni" – számolt be Miklós a házzal kapcsolatos tervekről.

Ám a szükséges tanácshatározatot követően sem tudnak teljes lendülettel nekikezdeni a munkának, ugyanis még mindig egy magánszemély lakik az épületben, mesélt az igazgató a még távlati, de kézzel foghatóbb tervekről.

Ettől függetlenül Mikós szerint már el kell kezdeni tervezni, hogy milyen szintű felújítások, beruházások fognak történni, hogy ezt idejében lehessen belefoglalni a költségvetésbe. Az igazgató hosszú távon szeretné az épületet visszaállítani eredeti formájába, amennyire lehetséges, ugyanis az évek alatt történtek olyan módosítások a házon, amelyek nem megengedhetőek egy műemlék épületen.

nyiro haz irma-4

Ha az önkormányzat még idén megszavazza az adminisztrálás jogát, akkor már nyárra megtörténhetnek az első felújítási munkálatok.

Amennyiben sikerül elrendezni a ház körüli jogi ügyeket, Miklós szerint a Nyirő-villa kiváló helyszínül szolgálhat majd művésztáboroknak, egyéb kulturális rendezvényeknek, és szeretnének nyitni más kulturális intézmények fele – így akár az is elképzelhető, hogy a könyvtár olvasótáborát is itt tartsák meg.

Az épületben helyet kapna egy Nyirő József emlékszoba is, ami vélhetően egy multimédiás és hagyományos eszközökkel ötvözött rész lenne, ugyanis a múzeum tulajdonában egyetlen fennmaradt Nyirő emléktárgy sincs. Az igazgató elmondta, már arra is vannak elképzelései, hogy miként lehet úgy kialakítani egy modern irodalmi kiállítást, hogy az akár egy gyerek érdeklődését is felkeltse.

Szász Jenő háza lehetne a megoldás

Bár akadály, a központ kialakításában, hogy jelenleg laknak a házban, de hangsúlyozta, nem kívánják kitenni onnan a 35 éve ott élő nénit. A helyzetre szeretnének egy humánus megoldás találni, ami mindkét félnek megfelelő.

Irma néni álláspontja, hogy mivel ő már 35 éve itt él, a hátralevő életében nem szívesen költözne el, de nem utasítja el annak lehetőségét. Elmondása szerint, ha egy ugyanakkora ingatlant, mint a Nyirő-ház alsó szintje, tudnának felajánlani cserébe, akkor hajlandó lenne a költözésre.

Volt már próbálkozás lakáscserére, még Szász Jenő polgármesterségének ideje alatt, a Csereháton ajánlottak fel neki egy lakást (nem tömbház), de az akkora volt, hogy a bútorai nem fértek volna be.

nyiro haz irma-1

Irma néni most két szobát, konyhát és fürdőt használ. Azt mondja, ennél nagyobb nem is kell neki, ha Szász Jenő felajánlotta volna az általa felvásárolt Vánky-ház mögötti kisebb házat (jelenleg a Székelyudvarhelyért Alapítvány működik benne – szerk. megj.), akkor oda elköltözött volna.

Erre valószínűleg nem fog sor kerülni, de talán közös megegyezés születhet a múzeum és Irma néni között, egyféle gondnoki szerepben. Miklós Zoltán is lát rációt ebben, nekik is kell egy állandó ember, aki szükség esetén nyitja-zárja az épületet az érdeklődők számára. Irma néni sem érzi idegennek magától ezt a szerepet, hogy házgondnokként összedolgozzon a múzeummal, amíg még ott lakik.

A témában szerettük volna megtudni a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal álláspontját is azzal kapcsolatosan, hogy milyen megoldási javaslataik vannak Kovács Irma néni helyzetére, illetve az ingatlan tulajdonosaként van-e bármiféle elvárásuk az épülettel kapcsolatosan, vagy szabadkezet adnak a múzeumnak. Cikkünk megjelenéséig kérdéseinkre nem kaptunk válaszokat.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kópé
2014-11-12 12:10:44
szégyen
Csak ne felejtsenek majd el kifüggeszteni egy márványtáblát azzal a szöveggel, hogy "Az emlékház létrehozása kárpótlás az rmdsz részéről amiért megakadályozta Nyírő József újratemetését Székelyudvarhelyen". És elmagyarázná már valaki, miért kell úgy "gyűjtögetni" az ingatlanokat, ha már a Haberstumpf villával sem tudnak mit kezdeni, sok év óta csak romlik az állapota...? Biztosan jó üzlet valaki(k)nek.
avatar
jutacs
2014-11-12 18:47:42
Nyirö iroi nagysagahoz keoest a mellekhelyiseg is tulmeretezett.
´Valakinek elgurult a szemüvege
avatar
kiralybiro
2014-11-17 11:08:25
Kedves jutacs!
te még élsz?
Kár!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."