Itthon » Közélet

Bunta: példát kell statuálni!

Összeült a kibővült bizottság, amely a Termés utcai illetéktelenül épült házakkal foglalkozik, de nem kell a „nem Udvarhely-barát" média.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

bizottsag-1
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. november 13., 11:00
6 hozzászólás. 

A múlt havi önkormányzati ülés elején Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere ígéretet tett Gálfi Árpádnak, hogy az évek óta húzódó, mára halálos fenyegetésig fajult eseménysorozatban, a Termés utcai romák ügyében, az önkormányzat teljes támogatásáról biztosítja és a helyzet megoldásán dolgozik.

Még augusztus végen a polgármesteri hivatalban bizottságot hoztak létre, aminek az a feladata, hogy az illegálisan közterületre épített házak helyzetét felmérje és sorsukról döntsön. Ennek a bizottságnak az elnöke Benedek Árpád Csaba alpolgármester, tagjai pedig Tikosi László műszaki igazgató, Fülpesi Gyula, a szociális osztály vezetője, Farkas Domokos főépítész és Benedek Adél titkár. Polgármesteri rendelettel az ötfős csapat újabb hat személlyel egészült ki, ugyanis minden frakció két-két képviselőt nevezett ki. Az RMDSZ részéről Sinka Arnold és Jakab Áron Csaba, az MPP-től Gálfi Árpád, és Orbán Balázs, az EMNP-től pedig Zakariás Zoltán és Jakab Attila önkormányzati képviselők kerültek a bizottságba.

Bunta beszélt, majd kitessékelt

Az önkormányzati képviselőkkel felduzzasztott bizottság szerdán délben tartotta meg elő ülését. A megbeszélés elején Bunta Levente polgármester is ott volt, aki elmondta, hogy ígéretéhez híven megtette az első lépéseket az ügyben, többek között beszélt a rendőrparancsnokkal is.

Bunta az ülés elején a következőket mondta: „Az eddigi döntés az volt, hogy konszenzusos döntést vállalok fel, amit végrehajtunk. A másik, amit szeretnék egyértelművé tenni, hogy a bizottságnak, nem azt mondom, hogy titoktartás feltételei mellett kéne dolgozni, hanem konfidencialitás, gyakorlatilag bizalmas a tevékenység.

Miért mondom ezt? Etnikai vonzata is lehet egy adott pillanatban, ha valaki ki akarja csavarni ennek a nyakát, ennek az egész ügynek. Többféle érzékeny pontja van, ami felekezeti is, ugyanis ha rosszul közelíted meg ezeket a kérdéseket, akkor rácsaphatnak erre, a média. Az a média, amelyik nem Udvarhely-barát, és ezt nem kívánjuk. Mi azt szeretnénk és azért kértem ezt a bizottságot, mert súlyosnak látom a helyzetet és szeretnénk kezelni egy állapotot.

Ezelőtt két hónappal, talán, de mindenképp pár hete, lejelentettem, hogy az illegálisan épített lakások tekintetében lépnünk kell és a lépés úgy fogalmazódik meg, hogy láttuk amit eddig tettünk: hogy büntetés, ügyészségre adtuk az ügyet, egészen bűnvádi eljárás-gyanús, ezek nem hoztak eredményt. Tovább kell lépnünk és valószínű, hogy a példastatuálás az az, mi ebben a kérdésben egyértelműen követhető, hisz nem megengedett Udvarhelyen, vagy nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy közterületre, engedély nélkül építsenek épületeket.

A Termés utcairól ha beszélünk, ott 18 ház körül ha jól tudom, 2-3 épült most az utóbbi időkben, tíz évvel ezelőtti a java és talán a hatvanas években is épült egy-kettő. Azt javasoltam a bizottságnak, közelítsük meg, mint közterületre illegálisan épített. Amikor elkezdtünk ezzel foglalkozni és egy belső bizottság dolgozott, akkor szembe futottunk olyan tényekkel, hogy szociális vonzata is van ennek az egész kérdésnek és ennek megfelelően nagyon okosan kell ezt a kérdést kezelni.

A következőkben nem tartjuk – akkor ez döntés is legyen konszenzusos, mert ha nem, nincs konszenzus – szerencsésnek azt, hogy ha a média ezen a megbeszélésen részt vesz, mert kampányban vagyunk, mert el lehet politizálni a kérdést, amit mi nem szeretnénk. Az szeretnénk, hogy megoldás legyen."

A polgármester így zárta beszédét, majd mint egyetlen érdeklődő és ezek szerint nem Udvarhely-barát médiát, kiküldtek a teremből.

Benedek: nem csak ezzel az egy esettel foglalkozik a bizottság

A másfél órás megbeszélés után Benedek Árpád Csaba, a bizottság elnöke nyilatkozott az első találkozóról.

„Elsősorban ismertettem a bizottság többi tagjával, hogy mi folyt az elmúlt több mint két hónapban és jövő szerdán tartunk egy újabb megbeszélést, ahol az utóbbi években a közterületeken törvénytelenül épült épületeket fogjuk megnézni és azután fogunk egyet ülésezni és döntést hozni" – mondta Benedek.

Szerettük volna megtudni, hogy konkrétan a Gábor család ügyében milyen lépéseket tesz a bizottság, ha tesznek.

„Azt a döntést hoztuk, hogy jövő szerdán azokat az épületeket, amelyek az elmúlt években épültek közterületen, engedély nélkül, ezeket fogjuk megnézni. Ez a bizottság nem csak ezzel az egy esettel foglalkozik, ezért is kell egy teljes képet lássunk" – összegezett Benedek.

Szerettük volna megtudni Gálfi Árpádtól, hogy megkapta-e a megígért jogi asszisztenciát és egyéb háttértámogatást, de nem értük el telefonon. Néhány bizottsági tag jelezte, hogy a megbeszélésen elhangzottakról csak az elnök nyilatkozhat.



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
laboda
2014-11-13 21:29:07
Már épp ideje van egy hírzárlatnak. Jól gondolkodik Bunta. Remélem következetes lesz, annak betartásában. Elég volt a nagy médiacsámcsogásból.
avatar
guguka
2014-11-13 21:40:11
re:
avatar
laboda
Már épp ideje van egy hírzárlatnak. Jól gondolkodik Bunta. Remélem következetes lesz, annak betartásában. Elég volt a nagy médiacsámcsogásból.


Persze, csak, ha "médiacsámcsogás" nem lett volna, akkor ügy, meg bizottság sem alakult volna, hanem mindint a szőnyeg aká söpört volna B.A.CS. romeintegrációs ügyekért felelős megbízott úr, és a bethlenfalviakon kivül senkit nem érdekelne, hogy milyen gazemberségek folynak a város azon felén.
avatar
laboda
2014-11-14 08:35:20
re: re:
avatar
guguka
[quote=laboda]Már épp ideje van egy hírzárlatnak. Jól gondolkodik Bunta. Remélem következetes lesz, annak betartásában. Elég volt a nagy médiacsámcsogásból.


Persze, csak, ha "médiacsámcsogás" nem lett volna, akkor ügy, meg bizottság sem alakult volna, hanem mindint a szőnyeg aká söpört volna B.A.CS. romeintegrációs ügyekért felelős megbízott úr, és a bethlenfalviakon kivül senkit nem érdekelne, hogy milyen gazemberségek folynak a város azon felén.[/quote]


Gugulka, Önnek tökéletesen igaza van. Nekem P. Boróka jutott eszembe hirtelen, aki ilyen témákban rugózott (rugózik?), "médiacsámcsogott" olyan szinten, amit tanítani kéne ellenkező előjellel.
Különben béke!
avatar
koreeepista
2014-11-14 10:36:12
Nem hiszem el, hogy ez a Bunta ennyire összefüggéstelenül beszél. Ez már nem az első alkalom, hogy itt olvasom. Egy épkézláb mondatot nem tudott összehozni míg elmondta ezt a dumát. És ez a polgármestere a városnak. Szép.

A másik dolog: rohadtul nem lesz semmi abból, hogy eltakarítják azokat az agresszív cigányokat onnan. Ez már ebből az egész cikkből levonható. Fontosabb nekik, hogy a mediában ne mondjanak rosszakat róluk, mint az, hogy embereket halálosan fenyegetnek meg. Javaslat, bizottság, döntés, konszezus, engedély, szociális bla bla bla bla bla... a szokásos mondjunk valamit a cselekvés helyett (mert az talán valami munkával is járna és még a végén a városlakók hasznát szolgálná).
avatar
otto9876
2014-11-14 15:37:03
...
Ez igy igaz kedves koreeepista.Inkább a szeméthegyeiket hordják el mint,hogy igazságot tegyenek.Sokan vannak és lehet,hogy ők maradnak az udmr egyedüli szavazói.Még csak annyit tennék hozzá,hogy Recsenyéden el tudták őket intézni.Mi tehát alábbvalóak vagyunk!
avatar
kiralybiro
2014-11-17 11:19:13
nem példát kell statuálni, hanem rendet tenni, a korrupt rendőröket visszaküldeni Bukarestbe, vagy kirúgatni. Aki a törvényben ráruházott kötelezettségének nem tesz eleget, azt ki kell rúgni! Ebben lehet példát statuálni, és Leventét kirúgni!
A cigányokat a bűnismétlés miatt a maximális büntetéssel súlytani. A korrupt bírókat leleplezni, és kirúgni! Az államhatalom képviselői : rendőrség, ügyészség, bíróság. Ezek a legkorruptabb banda, és ezt hívják nagy-romániának!!Éljen!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."