Itthon » Közélet

1989 decembere: Udvarhely akkor és most

Balázs Ferenc fotóin rajta van a huszonöt évvel ezelőtti valóság. A képeken mozgasd a kurzort, hogy lásd milyen volt akkor és milyen most.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

1989dec22udvarhelyen
Fotók: Balázs Ferenc (1989), Kakasy Botond (2014)
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. december 22., 11:58
0 hozzászólás. 

1989. december 22-én a tanulók házának akkori oktatója, a ma már nyugdíjas Balázs Ferenc több fényképet is készített a Székelyudvarhelyen zajlott eseményekről – ezek körülbelül délután fél három és négy óra között készültek azon a bizonyos pénteki napon.

A képekből készült kiállítás még több hétig megtekinthető a Művelődési Ház kortárs galériájában – nemcsak a képek, hanem korabeli tárgyak, Feri bácsi akkori fényképezőgépe is ki van állítva.

Balázs Ferenc képeinek helyszínén ismét fényképeztünk, ugyanakkor minden fotónak elmondjuk a történetét.

egetes1a
egets1b

1. Balázs Ferenc körülbelül fél háromkor érkezett a városháza elé (fényképezőgépe azért volt a nyakában, mert aznap a Szejkefürdőre kirándultak a pionírház diákjaival), amikor a tömeg már össze volt gyűlve, az épületből kidobált könyvek, újságok a járdán égtek, a ma is meglevő fa tövében. A napokban éppen a Karácsonyi Vásár zajlik a városháza előtt.

auto1a
auto1b

2. A városháza belső udvarán két gépkocsi égett, ezeket is lencsevégre kapta. Az egyik autó Gál Ferenc első titkár autója volt, a másik a néptanács saját autója. Amikor a fényképész belépett a városháza udvarára, ez a látvány fogadta.

auto2a
auto2b

3. A lángokat megpróbálták kioltani – az épületben található tűzoltópalackokkal, illetve vízzel kezdték oltani a lángokat, ez sikerült is egy idő után. A gépkocsikat a dühöngő tömeg gyújtotta fel – a ferencrendi templom előtt még egy autót felborítottak és meggyújtottak az emberek, később a rendőrség hátsó udvarán is két gépkocsi égett ki.

tomeg1a
tomeg1b1

4. A fényképész felment a tanácsterembe, de ott nem készített képet, hanem kiment az erkélyre. Ezen a képen jól látszik, hogy az emberek a szökökútra vannak felkapaszkodva.

allo kepek regi-3
allo kepek-1

5. A kép a városházától lefele, a ferencrendi templom irányába mutatja a járdát és az embereket – a központi könyvesboltokból a gyűlölt Ceaușescu könyveit hordták ki, tépték, taposták, gyújtogatták az emberek.

allo kepek regi-1
allo kepek-2

6. Ez a kép is a tömeget mutatja a városháza erkélyéről, ez az irányjelző tábla állt a központban, amire felkapaszkodott valaki. Balázs Ferenc filmezni is szeretett volna, de a kamerája a pionírházba maradt – odasietett, de a kaput zárva találta, így nem tudta elvenni a kamerát.

erkely1a
erkely1b

7. Az épületből lement az emberek közé, ahonnan az erkélyt kezdte fotózni. Ezen a képen középen látszik, amint az azóta elhunyt Szeley Szabó László filmezi az eseményeket – mellette hangfalak vannak, ezekből a bukaresti román rádió szólt hangosan.

erkely2a
erkely2b

8. A néptanács épületében talált televíziót próbálják az erkélyre hozni, jól látszik, hogy a tanácsterem ablakait is kitörték. A tévében a Szabad Román Televízió műsora ment már akkor, mert Bukarestben a tüntetők elfoglalták a televízió épületét.

allo kepek regi-2
allo kepek-3

9. Ez a kép a felgyújtott rendőrség épületét mutatja hátulról, egy nappal később, 1989 december 23.-án. Balázs Ferenc a rendőrség felé igyekezett (ott lakik a közelben), a Szuper üzlet mögül már látta, hogy füst száll fel az épületből. A tömbházak között azonban egy ittas fiatalember (egy volt tanítványa) késsel fenyegette meg, hogy amennyiben fényképezni fog a milícia épületénél, nem lesz rest használni a kést. „Tetszett, nem tetszett, el kellett tegyem a fényképezőgépet." – emlékszik vissza Balázs Ferenc.

rendorseg1a
rendorseg1b

10. Egy másik kép a rendőrségről, szintén másnap készült – az épület teljesen kiégett, a mai napig nem lehet tudni, hogy a rendőrök gyújtották-e fel vagy az épületet megtámadó tömeg, illetve olyan személyek, akiknek rejtegetnivalójuk volt. A Securitate szintén a milícia épületében voltak a lehallgató-központok is, a gyanú szerint olyan emberek gyújtották fel az épületet, akiket később a dokumentumok alapján „elő lehetett volna venni". Az épületet egy éven belül újjáépítették.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."