Itthon » Közélet

Bambi a városban

Őzgida tévedt a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium udvarára, majd beszorult a kapu rácsai közé. Az állat nem élte túl.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

refi ozike-3
Gyorsan terjed a hír, a gyerekek az őz nyomait keresik.
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2015. január 09., 18:14
3 hozzászólás. 

Reggel nyolc óra után a tanítóképző portása arra lett figyelmes, hogy a református kollégium melletti úton egy őzgida szalad az épületek közé. Az őz a kollégium nagy udvarára tévedt, ahonnan a belső udvarra jutott, majd onnan menekülőre fogta.

Közben értesítették Kassay Attilát, a kollégium tornatanárát, hogy ne engedjék a gyerekeket az udvarra, mert az őz próbál kijutni, és össze-vissza szaladgál. Kassayék az udvaron próbálták befogni az állatot, amikor az a hátsó kapunál próbált kiszökni, de a rácsok közé szorult. Feje és két első lába még átfért, de teste fennakadt a vasrudak között.

„Betakartuk egy pokróccal, hogy nyugodjon meg. A gyerekeket eltereltük, hogy minél nagyobb csend legyen, és hívtuk az állatorvost. Ő nem tudott jönni, de felhívta a vadőröket, és ők kijöttek. Amíg kiértek, kb. 20–30 perc telt el, addig mi tartottuk, mert vergődött. Közben megjöttek a vadőrök, és kiszabadítottuk, megkötözték és elvitték" – emlékezett vissza Kassay.

Menthetetlen volt

„Összekötözték a lábát és elvitték. Hátra vitték a kicsi iskolához, mi közben eljöttünk, hogy ott mit csináltak, mi már nem tudjuk" – ezt már az iskola másik munkatársa meséli.

Szemtanúk szerint végül az udvar egy félreeső részénél a kiérkezett vadőrök megszúrták az őzet, majd egy kisteherautóra tették, és elvitték. A szemtanúk közt volt, aki a látottakat egy disznóvágáshoz hasonlította, kifejtve, hogy nem túl humánus a módszer.

Egy másik szemtanú szerint a beszorult őz, már nem lett volna életképes, ugyanis a vaskapu súlyos sérüléseket okozott. „Az egyik patája teljesen le volt fordulva, s az egyik lába kifordulva lógott" – mondta el egy szemtanú, aki úgy vélte, az állat menthetetlen volt.

Felhívtuk a Nagyküküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület munkatársát Mărmureanu-Bíró Leonárdot, aki elmondta, hogy kollégájval ment a helyszínre, de a beszorult állatot hiába szabadították ki, már menthetetlen volt.

refi ozike-5

„Az egyik patát teljesen lerúgta kínjában, le volt menve a hasáról a szőr, mind a négy lábáról lerúgta a szőrt, bőrt, és teljesen el volt gyengülve. Ha kiszabadítjuk, s visszavisszük az erdőbe, akkor ma éjjel megfagyott volna. Felgyógyítani sem lehetett, így nem maradt más választásunk, kénytelenek voltunk elvágni a torkát" – számolt be a Mărmureanu a reggeli eseményekről.

Elmondta, mivel az iskola udvarán voltak, hogy a gyerekeket ne zaklassák fel, félrevonultak az őzzel, hogy végleg „elaltassák". Akármennyire is ez a leggyorsabb módszer, hogy megszabadítsák az állatot a szenvedéstől, a látványa még a felnőttekben is ellenérzést vált ki.

Vadat terelő juhász

Mărmureanu azt is elmondta, hogy nincs két egyforma eset, mint ahogyan ez is kirívónak számít, hogy Udvarhely központjába bejöjjenek a vadak. Első és legfontosabb teendő ilyenkor a vadak kiterelése, úgy, hogy a legkevésbé ijesszük meg. Ha beszorult az állat, akkor mihamarabb ki kell szabadítani, hogy ne sérüljön meg. Amennyiben az állat menthetetlen, akkor szenvedésének kell a lehető legrövidebb idő alatt véget vetni.

„Ez most egy sajnálatos eset volt, nekünk mindig az az első, hogy meg lehet-e menteni" – hangsúlyozta a vadász.

Ajánlatos minden esetben őket értesíteni, ha ilyent tapasztalunk, amit megtehetünk a 112-es segélyhívón is.

refi ozike-4

A vadász azt is elmondta a nagy őzállomány miatt fordulhat elő, hogy ennyire bemerészkednek. Az élelemkeresés nem lenne indokolt, hiszen az egyesület száz tonnánál is több szénát visz ki az etetőkhöz. A napokban még történt egy hasonló eset, akkor egy magánház kertjében pusztult el az őzgida, oda is a vadőröket hívták ki.

Az elpusztult állat a kilövési keretből esik ki, ugyanis minden évben a vadásztársulat megkapja, hogy hány vadat lőhet ki. A most begyűjtött őzet hivatalosan értékesíti a vadásztársulat.


címkék: őz gida refi beszorult

3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2015-01-10 21:12:47
Bambi szarvas, nem pedig őz.
avatar
jutacs
2015-01-11 14:18:31
Bambi-a kis öz(1.rész), rajzfilm,bambi,rész,mese,bambi ...


video.xfree.hu/?n=marzsy|6f146af3b4d4d1741b1b83c19a451c35

Tenyleg szarvas
avatar
boti
2015-01-11 15:38:45
Őz vagy szarvas?
A rajzfilmben Bambi valóban szarvas, de a Bambi, egy élet az erdőben c. könyvet Felix Salten (osztrák szerző) 1923-ban írta, amiben egy kis őzikét említ. Walt Disney 1930-ban vásárolta meg a könyv filmjogait, azonban az Egyesült Államokban nincsenek őshonos őzek, ezért egy fehér farkú szarvasborjúként rajzolták meg. Ez a későbbiekben elég sok kavarodást okozott, de Bambi eredetileg egy őzike.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."