Itthon » Közélet

Titkolózik a hivatal?

Továbbra sem tudjuk, hogy kifizetik-e, vagy sem az elfuserált szilveszteri parádét. De végre kiderült, hogy mennyibe fájt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

TuzijatekSzerzodes
Ennyi szerepel a papíron
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. február 06., 13:53
2 hozzászólás. 

A polgármesteri hivatalban január 14-én iktattuk kérésünket a 2001/244-es, a közérdekű információkhoz való hozzáférést szabályozó törvényre hivatkozva, hogy bocsássák rendelkezésünkre a szilveszteri tűzijátékkal kapcsolatos információkat. A polgármesteri hivatal ugyanis többszöri megkeresésünkre sem volt hajlandó kiadni a tűzijátékot szolgáltató céggel kötött szerződés részleteit. Például azt, hogy mennyibe került, és mit fizet ki belőle a hivatal.

Sok udvarhelyinek csalódással kezdődött az új év: hiába zarándokoltak el a központba a közel húszpercesnek beharangozott tűzijáték megtekintésére, mert mire odaértek, az előadás véget ért. Mindösszesen 8 percet tartott a látvány, ebből 5 percnyi már éjfél előtt lejárt. Az eseményt követő panaszáradat után a sajtó megkeresésére a polgármesteri hivatal reagált, a nyilatkozatokban hiányos és egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot. Például, hogy a hivatal írásban 15, szóban 20 perces tűzijátékban egyezett meg a szolgáltatóval. Végül is, a túlteljesítést nem bünteti a törvény.

TuzijatekSzerzodes3

Január 7-én a hivatal sajtóközleményt bocsátott ki a témában, miszerint az el nem végzett szolgáltatásért nem fizet. Ennek kapcsán rákérdeztünk a polgármesteri hivatalnál, hogy mennyibe került, és mennyit nem fizet ki a város a rövidre sikerült tűzijátékért. „Nem akarom semmilyen módon kommentálni, kiegészíteni a közleményt, amit kiküldtünk. Ami a közleményben szerepel, az úgy van. Ennyi" – nyilatkozta Bálint Attila, a polgármesteri hivatal sajtóreferense telefonos megkeresésünkre. Hozzátette, kérdéseinket küldjük el írásban a hivatal sajtóosztályára. A kérdésekre felelet azóta sem érkezett.

Továbbra sem derült ki, hogy mi titkolnivalója volt, van a hivatalnak. Ha azt mondják, x lejes szerződést kötöttek, aminek kifizetik a felét, akkor nem lett volna ennyire gyanús az ügy.

TuzijatekSzerzodes4

A város lakóinak joguk van tudni, hogy mire költik el a közpénzt, ezért január 14-én iktattuk a fent említett kérést. Már másnap, január 15-én újabb sajtóközleményt küldött ki a hivatal, mely szerint a S.C. Mold-Gold kft. elismerte tévedését, személyi és technikai hibára hivatkozott, valamint megígérte, hogy jövőre a szilveszteri tűzijáték problémamentesen fog lezajlani, és kárpótlásul az augusztus 20-i Szent István-napi fényjátékot költségmentesen fogja szolgáltatni.

Hivatalos kérésünkre január 29-én kaptunk írásbeli választ. Ebben az áll, hogy a szolgáltató 14 perces tűzijátékot biztosít 2014. december 31-én Székelyudvarhely megyei jogú városnak, a vásárló kötelezi magát, hogy kifizeti a szerződésben szereplő árat a szolgáltatásért. A szerződés értéke 18.600,00 lej ÁFÁ-val. A szerződés időtartama 30 nap a szerződés aláírásától számítva, a benne foglaltak végrehajtása 2014. december 31-én, 24.00 órakor kezdődik.

TuzijatekSzerzodes6

A szolgáltató kötelezettséget vállalt a szolgáltatás végrehajtásáért a maximális biztonsági körülmények között, komoly és professzionális módon, a meghatározott dátumon és órában. A szolgáltató kötelezi magát, hogy kárpótolja a megrendelőt a tűzijáték helyszínén bármiféle károkozás esetén. Legkevesebb 14 percig tartó tűzijátékot biztosít. A megrendelő kötelezettséget vállal a szerződésben foglaltak kifizetéséért legkésőbb 2015. február 28-ig a szolgáltatói számla kibocsátását követően. A szerződés további részletei bizalmasak.

A hivatal azonban nem bocsátotta rendelkezésünkre a szerződés másolatát, így ismét csak kénytelenek vagyunk elhinni, amit írtak.

A közzétett szerződésrészletek továbbá nem tartalmazzák a technikai feltételeket, azaz pontosan honnan lövik fel a pirotechnikai eszközöket, hány méterre és milyen típusúakat használnak fel, holott ezek alapján határozható meg, hogy a piaci áraknak megfelelően volt-e megkötve a szerződés.

TuzijatekSzerzodes2

A hivatalos tájékoztató átvétele után ismét megkerestük a polgármesteri hivatalt, hogy információt kérjünk, a szerződésben szereplő összegből mennyit fizetnek, fizettek ki. A felelet ismét csak annyi volt: „A hivatal küldött két közleményt a sajtónak, abban mindenfajta információ benne volt."

Máshol ennyit fizetnek érte

Hogy képben legyünk a piaci árakkal, körülnéztünk néhány tűzijáték-szolgáltató weblapján. A focdeartificii.ro oldalon a következő videót találtuk.

A 2013-ban, Snagovon rendezett 7 perces tűzijátékhoz hasonló fényjáték 1490 euróba kerül ÁFA nélkül. 1847 euró ÁFÁ-val.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Egy a sokból
2015-02-06 16:16:27
Miért titkolóznak?
A következő adatok, nyilvános adatok, származási helyük "mfinante.ro", "omnibus", "portal.just.ro"!

Mold-Gold Kft Székelyudvarhelyi cég, cégtulajdonos Gronic Ghenedii és fő tevékenységi körnek az autóalkatrészek kisbani kereskedelme van megjelölve.
A cég saját maga ellen kéri a csődeljárást és a 2013-as Mérlege alapján 1 alkalmazottja van, illetve nincs semmiféle alapeszköze - vagyis idejében kimentett mindent :)

Mire eljön augusztus 20, addig a cég rég csődeljárás alatt lesz és magasról tojik az egészre :) A kifizetett összeg? Egy részét a tulaj nagyvonalúan "visszapörgeti" - "toti trebuie sa facem un ban cinstit" alapon, a többit elteszi. A Tanács felháborodik, hogy odalett a város vagyona, majd sajtóközleményt ad ki, hogy pánikra semmi ok, mert feliratkoztak a "masa credala"-ra, azaz a Hitelezők Névsorára. És mivel nincs semmiféle alapeszköz, azzal is marad.
avatar
zterex1
2015-02-06 21:12:28
Persze, hogy kifizetik, hisz csak így kaphatnak belőle osztalékot....

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."