Itthon » Közélet

Mozgássérültek is taxizhatnak Udvarhelyen (videó)

Speciális taxi rója decembertől városunk utcáit, ha szükséges, mozgássérültek szállítására is alkalmas. Mutatjuk, hogyan.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

mozgasserult-taxi kik-1
Tolószékkel is lehet taxizni
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA CSABA, KAKASY BOTOND
2015. február 20., 12:56
0 hozzászólás. 

Sokan azt hitték az elején, hogy azért mozgássérült taxi, mert mozgássérült vezeti – meséli a tulajdonos, aki Volkswagen Caddy típusú autóját alakította át mozgáskorlátozottak szállítására alkalmas járművé.

Az ötlet egy Németországban taxizó barátjától származik. A tulajdonos ott látta először, hogyan szállítják korszerűen a mozgássérülteket. Gondolt egyet, és megvalósította. Mint mondja, egy bukaresti cégen keresztül, egy udvarhelyi cég foglalkozik az autók ilyenszerű átalakításával. Volt már arra is példa, hogy egy kéz nélküli megrendelőnek úgy átformálták az autóját, hogy közúton is tudta vezetni – tudtuk meg Kelemen András tulajdonostól, aki azt is elárulta, hogy eddig összesen 16 ezer eurójába került a speciális taxi.

Így működik

Az első székelyudvarhelyi, mozgássérültek szállítására alkalmas autó decembertől üzemel, azóta többen is igénybe vették a szolgáltatást, ami nem kerül többe, mint az átlagos menetdíj. A gépkocsi egyébként egészségesek szállítására is alkalmas, sőt így is üzemel. Abban az esetben alakítják át, ha fogyatékkal élők hívják ki a taxit. Az átalakítás mindössze pár mozdulatból áll.

Szerettük volna egy életszerű helyzetben letesztelni, ezért megkértük Orbán Ágnest, hogy kameráink előtt próbálja ki a járművet. Ágnes többször utazott már az autóval, és szerinte nagy előrelépést jelent a mozgáskorlátozottak számára a kezdeményezés. Igaz, azt is hozzátette, hogy így könnyebben jutnak el A pontból B-be, de sajnos az épületek akadálymentesítésének hiánya továbbra is megnehezíti a dolgukat.

A taxiba való beszállás természetesen több időbe kerül, mint egy átlagos taxiba ülés, de így is sokkal gyorsabb, mintha egy nem erre a célra kialakított autóba ülne a mozgássérült. Nem beszélve arról, hogy amíg esetünkben a kényelmet és biztonságot adó tolószéktől nem kell megválnia a mozgássérültnek, addig a normál taxiknál igen.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."