Itthon » Közélet

Ha többen lesznek, udvariasabbak?

A taxisok öröme nem felhőtlen: elégedetlenek a tanácsosok a szolgáltatásaikkal, ezért megnövelik a számukat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Taxis01
Emelik a taxik számát, fotó: Dávid Anna Júlia
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2018. július 10., 16:13
0 hozzászólás. 

A júniusi tanácsülésen a taxik számának növeléséről döntött a székelyudvarhelyi önkormányzat.

A jelenlegi hetvenöt mellé még tizenöt helyet pályázhatnak a taxisok szeptemberig. Péter Balázs városi tanácsos azért javasolta a növekedést, mert az szerinte segítené a versenyhelyzet kialakulását és a minőség javulását.

A fenti számból is három tehertaxi, ami nem működik, mert nincsen rá igény, ezért gyakorlatilag hetvenkét taxi járja a város utcáit, miközben legtöbb százhúsz lehet a törvény szerint Székelyudvarhelyen.

taxi-00

A taxisok szolgáltatásaival több tanácsos is elégedetlen volt a tanácsülésen. Hajdó Jolán az udvarias viselkedést hiányolta a taxisok részéről, mert a sofőrök nem tartják be a tanács által megszavazott szabályzatot – értesülései szerint a városba érkező üzletemberek folyamatosan elégedetlenek a szolgáltatásokkal, nem elég tiszták az autók, a taxisok udvariatlanok, nem nyitják ki az ajtót, csomagtartót stb. Úgy gondolja, ez a városra vet rossz fényt, ellenőrizni kellene a minőséget.

Ezzel Derzsi László is egyetértett. Szerinte legalább évi háromszor lenne szükség ellenőrzésre. Ő azt is kiemelte a tanácsülésen, hogy nem köteles az utas kifizetni az utat, ha nem ment a taxióra.

László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője úgy látta, hogy nem a taxik számával, hanem a szervezéssel van gond, akármeddig emelhetik a taxik számát, amíg mindenki péntek este szeretne dolgozni, és senki sem szereti a kevésbé forgalmas időszakokat. A szabadúszó taxisok úgy dolgoznak, ahogy akarnak.

László szerint mindenkinek tartoznia kellene valamelyik céghez, hogy megszervezzék, mindig álljon az utasok rendelkezésére megfelelő számú taxi. A tanácsosok szerint továbbra is a versenyhelyzet az, ami megteremtené a feltételeket.

A taxisokat is megkérdeztük,

szükségesnek találják-e a taxik számának növelését, szerintük mit fog eredményezni az, hogyha tizenöt taxival több lesz majd a városban.

„Személy szerint ezzel a megemeléssel nem értek egyet... Tetszik látni, ebben az órában vagy itt, vagy a központban állunk. Valóban van egy-két óra, amikor kellene az autó, akkor viszont olyan zsúfolt a forgalom, hogyha bekerülünk, nem tudunk kiverekedni belőle. Ezt az oldalát nem oldja meg a tanács, csak emelik a számot, s ha úgyse jó, még emelik, aztán majd meglátjuk, segít-e..." – magyarázza Hodgyai Árpád, aki szerint szervezési problémák vannak, a beosztásokon kellene változtatni.

Hodgyaitól megtudtuk, hatvanhét taxis egy petíciót is aláírt, hogy ne történjen emelés.

taxis-be-01

Nyisztor Norbert is egyetért azzal, hogy továbbra is tele lesz a megálló hétköznapokon, pláne a reggeli órákban. Csak még több autó lesz összegyűlve, az sincs, ahová annyi taxi ellegyen, sokszor az a probléma, hogy kilógnak a megállókból, a helyi rendőrök pedig ezért kötözködnek velük.

A sofőr az öltözködésre vonatkozó szabályzatra és vádakra is reagált: „a klíma nélküli Dacia így is szauna, hosszúnadrágban, csukott cipőben és nyakkendőben kellene ülnöm benne, ez nem oké".

Szerinte ünnepekkor pedig továbbra sem fog dolgozni senki, mert a taxisok is ünnepelni szeretnének, úgy látja, az emelés helyett egy normális munkaprogram segíthetne. „Éjszakai program van, megvannak a kötelező éjszakások napra és hétre leosztva, de reggel hat és este tíz között mindenki magának dönti el, mikor dolgozik" – mondja a jelenlegi helyzetről. Vannak olyan taxisok is, akiknek külön cégük van, akár több autóval is, de ők is a már meglévő két társaság valamelyikéhez tartoznak.

Ő annyira nem folyt bele az ezzel kapcsolatos beszélgetésekbe, nem tudja, ki milyen véleményen van, de úgy gondolja, többen nem látják az értelmét az emelésnek, mint ahányan igen. „Ha megvan az autóm, és megvan a cégem is, de nem vesznek be egyik céghez sem, akkor itt egyedül ülhetek, és várhatom, hogy vajon valaki beül-e hozzám" – magyarázza, miért kell a két társaság valamelyikéhez tartozni.

taxis-be-02

Szerinte a pályázások is fognak majd vitákat szülni, mert tovább nőnek a taxisok között az egyenlőtlenségek. Az fog még több helyet kapni, akinek már régebb óta cége és szállítási engedélye van, mert ezeket a pályázatok leadásának határidejéig nem lehet már összehozni.

Nem vagyunk egy véleményen,

sokaknak kellene még kocsi, adjanak helyet egy olyannak, mint én, aki egy kocsival húsz éve már, hogy dolgozom folyton. Sokan már adják be a doszárokat, hogy ne hét, hanem kilenc kocsijuk legyen, ezért nincs egyetértés amellett, hogy ne legyen emelés. Nekik lehet pályázni, mert megvannak már a szükséges okmányaik – mondja az egyik taxis névtelenül, amikor megkérdezzük, miért nincs egyetértés abban, hogy maradjon a jelenlegi hetvenöt autó.

Körutunk végén néhány potenciális utastól érdeklődünk, mennyire vannak megelégedve a szolgáltatással, és az autók számával, hogy látják, szükség van-e ennek emelésére. Bodor Sándor és barátja éppen a megálló melletti egyik padon beszélgetnek, és elárulják, ők évente egyszer használnak taxit, csak ha nagyon szükség van rá.

Szerintük nem „reálisak", hétköznapokon tízesével állnak a megállókban, szombaton és vasárnap, amikor főként kellene, alig lehet autót kapni. Szerintük sem a létszámemelés fog ezen javítani, inkább egy normális programbeosztást kellene készíteniük a cégeknek. „Lehetnek százan is, harminc éve három volt, s úgy is jó volt" – mondják.

taxis-be-03

Tamásnak és Annának finomvegyes a véleménye a taxik szolgáltatásáról. „Akkor szoktam taxizni, amikor olyan eseményre megyek, ahol jó eséllyel alkoholt fogok fogyasztani" – mondja Tamás, aki szerint olcsónak számít az, hogy nyolc-tíz lejből nagyjából bárhová el lehet jutni a városban, és a taxisokkal kapcsolatban sincs rossz tapasztalata.

Szerinte is hétvégén picit bonyolultabb autót kapni, ő mindig a központot hívja, és van, hogy csupán egy percet kell várnia, van, hogy tízet, ami szerinte szintén rendben van.

Csúcsidőben van probléma,

olyankor a jelenlegi taxiszám nem elég, napközben pedig nincs akkora forgalom, hogy jogos legyen az emelés, arra kellene odafigyelni, hogy hétvégén, vagy rossz idő esetén legyenek beugrósok, akiket el lehet érni. A taxik száma egy dolog, a társaságok beosztása fogja eldönteni, hogy mennyire lesznek elérhetőek az autók – magyarázza.

Annának már nincsenek ilyen kedves emlékei. Amikor hófehér ruhában készült egy ünnepségre, és egy poros autó érkezett a hívásra, elgondolkozott, hogy beüljön-e az autóba, vagy ne.

Máskor zuhé kapta el és félórát kellett várnia az autóra, míg végül telefonált, hogy lemondja azt.

Ő csak vészhelyzet esetén használja a taxit a kellemetlen élményei miatt.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."