Itthon » Közélet

Nemzetstratégiai ügy Orbán Balázs emléke

Nagyszabású rendezvénysorozattal tisztelegnek a legnagyobb székely emléke előtt. Az OBA és az NSKI közösen készül az eseményre.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

nski szasz jenő
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2015. február 23., 16:48
1 hozzászólás. 

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Bálint Domokos, az Orbán Balázs Alapítvány elnöke közös sajtótájékoztatón adtak ízelítőt, mire is készülnek Orbán Balázs halálának 125. évfordulóján.

Két napot és három helyszínt foglal magába a Szász szerint emlékkonferenciának nevezett esemény. Szász megtisztelő feladatnak és egyben kötelezőnek is tartja a szervezést, miután az Orbán Balázs Alapítvány felkérte az NSKI-t a megemlékezés közös szervezésére.

„Április 18-19-én kerülne sor erre az emlékkonferenciára vagy fogalmazhatnék úgy is, hogy rendezvényre, hármas helyszínnel: Székelylengyelfalva mint Orbán Balázs szülőfaluja, Szejkefürdő, ahol a síremléke van a legnagyobb székelynek és Székelyudvarhely mint a székely anyaváros" – tájékoztatott Szász.

Még egyelőre csak tervek vannak, és változás is elképzelhető a most megemlített programok kapcsán, de a két napos rendezvényből ízelítőnek elmondták, hogy lenne egy emlékkonferencia egy délelőtti, illetve egy délutáni felvonással. A délelőtti konferencián Orbán Balázsra mint néprajzkutatóra, közéleti emberre, országgyűlési képviselőre emlékeznének, a délutáni programon a fotográfusra tekintenének vissza, aki nem csak bejárta és leírta, de le is fotózta Székelyföldet.

Itt lesznek a berettyóújfalusiak is

„...mint annyi más alkalommal lenni szokott, nem becsültük meg a nagy képviselőnket. Udvarhelyen megbuktattuk, és így Berettyóújfalunak volt az országgyűlési képviselője. Ezért a berettyóújfalusiak is itt lesznek" – számolt be Szász.

A rendezvény színvonalát emelve, olyan neveket sorakoztattak fel, mint Pozsony Ferenc néprajzkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, Dr. Kovács Sándor, a protestáns teológia professzora, Dr. Borsos Balázs néprajzkutató, a Magyar Tudományos Akadémia háttérintézményének igazgatóhelyettese, a néprajzkutatók vezetője. De a ma élő legnagyobb székelyföldi Orbán Balázs kutatót, Zepeczaner Jenő történészt is felkérték, tartson előadást. Egy másik előadást a Sepsiszéki Nagy Balázs néprajzkutató tart majd, és jelen lesz Fráter Olivér is. A délutáni rendezvényen Szécsényi Mihály történész és négy fotográfus kollégája tartanak előadást.

Szombat este a lengyelfalvi templomban tartanak orgonaestet, majd ezt követően egy állófogadást a helyi kultúrotthonban. Vasárnap emléktáblák avatásával és leleplezésével foglalatoskodnak Orbán Balázs emlékszobájánál, ahová a berettyóújfalusi önkormányzat és az NSKI is állít egyet, mondta el Szász. Ezt követően egy szentmise is lesz, ahol Szász reményei szerint magas rangú egyházi főméltóságok is megjelennek. Késő délután egy koszorúzás lenne a Szejkén, majd az Orbán Balázs szobornál tartanának kulturális rendezvényt.

Orbán Balázs emléke mindannyiunké

Ennek a gondolatnak a mentén politikai nézetektől függetlenül szeretnék szervezni a megemlékezést, „ezért mint társszervező, abban állapodtunk meg az elnök úrral, hogy meghívjuk Székelyudvarhely megyei jogú város polgármesterét, hogy a konferenciát nyissa meg" – tájékoztatott Szász Jenő. De a meghívottak közt van Felsőboldogfalva község polgármestere és Kelemen Hunor is, illetve olyan nevek is kilátásba kerültek, mint Hoppál Péter, a magyarországi kultúráért felelős helyettes államtitkár, vagy Dr. Cseri Miklós, kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Szász azt is elárulta, hogy az emlékkonferencia után egy héttel újabb konferenciasorozatot kezdenek, szintén Orbán Balázs emlékének égisze alatt, ezt már a MÜTF-el közösen, öt székelyföldi városban tartanak konferenciákat székelyföldi turizmus tematikában.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kópé
2015-02-23 22:00:57
Vicces.
Politikai nézetektől függetlenül szeretnék szervezni a megemlékezést, ezért csak rmdsz-es politikusokat hívnak meg. Köszönjük szépen de elegünk van belőlük, maradjanak otthon és készüljenek a DNA látogatására!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."