Tudja valaki, hogy miért nem tüntetnek a székelyek?

Lassan tíz éve, hogy ideköltöztem Udvarhelyre. Azóta nem láttam itt egy becsületes tüntetést, amin legalább ezer ember összegyűljön, s valami ellen tiltakozzon. De még ötszázat sem, ejsze.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

A szerző fotója.
A szerző fotója.
szerkesztoÍRTA: EGYED UFÓ ZOLTÁN
2018. június 29., 07:31
19 hozzászólás. 

Nem voltam egy olyan tüntetésen itt, amin legalább húsz ember legalább öt percig együtt csináljon valamit, például együtt ordítson egy mondatot, vagy együtt énekeljen. De az itteni tüntetéseken egyébként sem szokás hangoskodni.

A legtöbb az volt, amikor egy közbiztonságért való felvonuláson együtt fütyültek és hurrogtak pár másodpercet a rendőrség és a városháza előtt. Hű, az már szinte botrányos volt, a résztvevők egy része

szégyellte is csinálni.

Nem láttam soha tíz felháborodott embert egy tüntetésen. Nálunk a tüntetések arról szólnak, hogy az ember kimegy egyet a barátaival beszélgetni a térre, halálnyugodtan.

És ez már az extrém kategória, aki kimegy a térre, mert a legtöbben ki sem mennek, csak ülnek otthon, együttéreznek a kintiekkel, és sajnálják, hogy nincsenek kint. Mert épp vendégük van. Vagy dolguk. Rengeteg a dolog otthon, mindenki el van maradva mindennel. Fontos ez a tüntetés, de miért pont most van, mikor el vagyok maradva mindennel?

Egy ideig a politikusokat okoltam ezért. Hogy rászoktatták a népet arra, hogy nekünk csak szavazni kell menni, aztán ők képviselnek minket, és nekünk már

nem kell foglalkoznunk a nagy dolgokkal.

Aztán ezt a maffiaszerű székely pókhálót is megfigyeltem, amiben mindenki valakinek a valakije, mindenki függ valakitől, és ezáltal mindenkitől, vagy megélhetés, vagy barátság, vagy üzleti érdekek szempontjából. És senki nem szeretné a valakijének a valakijét megbántani azzal, hogy részt vesz egy olyan tüntetésen, amelyik valakije valakijének a valakijének nem érdeke.

Mert itt nálunk mindenki kicsinyes és bosszúálló, ezért inkább szó nélkül aláírom a gyárban a szenátor vagy a polgármesterjelölt aláírás-gyűjtő ívét, amit az orrom alá dugnak, és mielőtt kimegyek tüntetni, végiggondolom, hogy melyik főnököm melyik barátjának a tyúkszemét nyomhatja majd az a tüntetés, mert nem akarom

elveszteni a minimálbéres kis állásomat.

Most már nem vagyok biztos abban sem, hogy ez az oka a tüntetéshiánynak, a szótlan belenyugvásnak. Fogalmam sincs, hogy mitől van ez a töketlenség. Csak nézem, és nem értem. Egyik barátomat idézve: egy rezervátumban vagyunk, ahol mindenki csak a kerítésig lát. Vagy még addig sem.

Bárki bármit csinálhat odakint, mi becsukjuk a kaput, és örülünk, hogy szép zöld a fű az udvaron. Pedig nem az. És szívunk. Mert az országban mi szívunk a legjobban. De ha nem veszünk tudomást róla, nem fáj. És akkor inkább nem veszünk tudomást róla.

Hogy miként jutott ide a székelység, nem tudom. Hogy mi ebből a kiút, azt sem. Ha valakinek van valami ötlete, kérem, írja meg nekem s kedves olvasóinknak: miért nem tud már a székely nyilvánosan felháborodni?



19 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
s-ervin
2018-06-29 10:08:54
mert azt hisszük hogy Orbán Viktor hozza meg a jolétet nekünk, és nem nekünk kellene jobbá tenni azt kompetens vezetök választása által.( és itt nem csak az RMDSZ-re célzok)
avatar
taylor
2018-06-29 10:50:33
Mert:
1. Nem látjuk a jobb alternatívát: pl. a nacionalista ellenzék (amely egy magyar iskola alapítást akadályozott meg 2017-ben) semmivel sem jobb mint a tolvaj PSD.
2. Mert a korupció elleni harc helyenként átcsapott politikai leszámolásba, sőt van ahol magyarellenességgel van fűszerezve (pl. a korrupt román polgármester maradhat a helyén, csak nehogy magyar jöjjön helyette)
3. Mert aki lefekszik a titkosszolgálatoknak azt felmentik v. jegelik az ügyeit (Basescu, Johannis, Orban, Ponta) aki meg nem azt elitélik ...
4. Mert nem hiszünk abban hogy bármely bukaresti hatalom egyenlőnek fogja tekinteni az erdélyi magyart és az erdélyi románt
avatar
ZoltánK
2018-06-29 11:20:03
Mert elmerülve abban, hogy Bukarestben egyik hatalom sem fog jobban kedvezni nekünk magyaroknak (mert valószínűleg nem, nem fog) már nem érdekel, hogy közbeszóljunk azon a dolgok miatt, amik *mindenkinek* megkeserítik az életét.

Azért mert nem jön valaki, hogy a mi fejünk simogassa, már nem érdekel, hogy ha az egész ország gazdasága romlik, a lej csúszik lefelé mint síző a Hargitán és csak a kamatok, az államadósság és a lenyúlt pénzek mértéke nő.
De ez nem fontos, mert nincs benne semmi erdélyi magyar.

És nézzük az "anyaországi" tévéket és attól rettegünk, hogy jönnek a migránsok és megnő a bűnözés, mert ez egy akut kérdés Udvarhelyen, Vásárhelyen (vagy ha cinikus lennék, mondanám, Budapesten is)
avatar
perretz
2018-06-29 11:56:40
A kérdésre kérdéssel:

Mi értelme?

Tolvajt tolvajra cserélni ...
avatar
agressziv kismalac
2018-06-29 17:40:10
En azert nem megyek tuntetni, mert a normalis roman emberek annyira kissebbsegben vannak , hogy az en eletem hossza nem eleg a tobbi roman mentalitasat javitani.Anelkul meg holt lovon patko az egesz erdelyi magyar politika, barmelyik partocska is legyen epp a meno.
Amit meg gondolok azt nagyjabol leirtak az elottem kommentelok.
avatar
miszlik
2018-06-29 18:10:05
Mert,a székelyek még a románoknál is szervilisebbek és korruptabbak. Jóvanazúgy...
avatar
jutacs
2018-06-30 20:50:45
Sajnos, miszliknek igaza van.
A nagymagyar, melldöngető székelyek, akik bőgve üvöltik a Himnuszt, egy lej haszonért megfojtaná a saját anyját is, a szomszédjáról nem is beszélve.
Elkorcsosultabb, sunyibb népcsoportja nincs a nemzetnek
avatar
Tzitzka
2018-07-01 10:44:17
Talán mert politizálni a magyarországi politikai porondon szeretnek inkább (egyszerűbbek a jelszavak, átláthatóbbnak tűnnek az érdekek, és elég távoli ahhoz, hogy közvetlen következményei legyenek). Az "udemerére" csak egy legyintés jut. Pedig nem ártana jobban a körmére nézni...
avatar
Dannet abé
2018-07-01 18:16:59
Hát azért...
...mert a tűntetések nem az újságírócskák kénye-kedve szerint születnek...
Már nehogy Ufó Zoli mondja meg a székelyeknek, vagy bárkinek hogy hol, mikor és milyen intenzitással tüntessenek...
Ha nem tetszik költözzön más helyre, ahol lehet bódítani a népet a minimálbéres kis állásából... Lehet új pókhálót fonni valamely más, tűntetően kies-hangos helyen... Ott lelendő a válasz...
avatar
jutacs
2018-07-02 00:30:37
mert a székelyek legalja dannet abé-szerű irigy mocskok
avatar
jutacs
2018-07-02 10:53:49
Ufo-nak ajánlom: mielőtt ő is belesűllyedne ebbe a bunko posványba, keressen egy kulturáltabb vidéket, ezzel a sumák-sunyi tőmeggel nincs mit tenni
avatar
porzikalajos
2018-07-02 16:33:24
S me úgyes az lesz.
Nem tüntet az ember, mert vannak választottjaink, akik az érdekünket képviselik. Ők fizetést kapnak azért, hogy bemenjenek a fővárosba s elmondják a kollégáiknak, hogy szülőföldjük mire éhezik, szomjazik. Ha nem így tennének, le lehetne őket cserélni, nemde?

És aztán, nem tüntet az ember, mert ha csak nem valami állatvédelmi vagy jótékonysági "flesmobról" van szó, akkor a civil ruhás szervek és két lábon járó diktafonok többen vannak, mint a tüntetők.
avatar
jutacs
2018-07-03 10:17:25
így gondolja ezt a kemény székely.
Ha az emberiség ilyen birkákból állna,még ma is a banánfán ugrálna a csimpánzokkal együtt
avatar
esz.
2018-07-03 12:28:02
kicsit több a soknál
Én is így gondolom, haver, mint az előtted beíró. De te annyit szerepeltél itt, hogy az kész tüntetéssel felér. De mért haragszol reánk, buba? Még csak annyit, hogy a birka nem tud felmászni a banánfára, me leesik. De biztonságból olvass utána!
avatar
jutacs
2018-07-03 18:36:41
Csak tapsikolj, kisember, a mindenkori hatalom hozzád hasonló kavicsokra támaszkodik!
T. Szerkesztőség: Nem találnak valahol már egy új viccet?
Az egy éve közöltön már a piréz csecsemők sem röhögnek
avatar
szentegyházi
2018-07-07 13:55:40
re:
avatar
jutacs
Sajnos, miszliknek igaza van.
A nagymagyar, melldöngető székelyek, akik bőgve üvöltik a Himnuszt, egy lej haszonért megfojtaná a saját anyját is, a szomszédjáról nem is beszélve.
Elkorcsosultabb, sunyibb népcsoportja nincs a nemzetnek
avatar
szentegyházi
2018-07-07 14:12:40
Dolgoztam jópár évet Udvarhelyen,mostmár Csikban próbálok érvényesülni,hát...nem ugyanazon székelyek.Talán,mert jobban össze kell tartsanak nemzetiségként...A mondás,hogy:Itt es jobb,mint Csikban,szerintem vitatható..Ufó-ra meg felnézek,akárcsak Puzsér-ra,korunk lázadói,de ők nyitják fel a szemünket
avatar
mz
2018-07-09 09:20:02
szabad-e tüntetni?
Hogy miért nem tüntet spontán a székely? Mert nincs saját véleménye. Felháborodni is csak akkor tud, ha szólnak neki. Megszokta, hogy valaki mindig megmondja neki mit kell tenni, mit szabad gondolni, mit és hogy szabad kinyilvánítani. Amúgy tüntetett a székely mikor küldték! Például a Mikó- kollégium-ért is. Mert a székely tud tüntetni. És fog is. Majd ha kiküldik.
avatar
jutacs
2018-07-09 19:10:39
hát igen.
Amikor aug. 23-án, május elsején vonulni kellett, akkor is vonult, mint engedelmes birka.
Sőt tapsolt is lelkesen:
Ceausescu , pcr.
Ritka bátor nép

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."