Itthon » Közélet

Délben is megünnepelheted március 15-ét

A nemzeti ünnepnek nem a show jellegét, hanem a méltóságát kellene megerősíteni – nappali ünneplésre hívnak az EMNP, MPP és SZNT tagjai.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Az EMNP, az SZNT és az MPP idén is délben ünnepel
Az EMNP, az SZNT és az MPP idén is délben ünnepel
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2015. március 10., 16:09
4 hozzászólás. 

Megadták a módját a március 15. megünneplésével kapcsolatos sajtótájékoztatónak a fenti politikai és civil alakulatok vezetői. A Jakab Attila, Gálfi Árpád és Biró Edith alkotta trió a Vasszékely szobra előtt mondta el, úgy döntöttek, hogy a hagyományoknak megfelelően, ahogy tavaly is, március 15-én a déli harangszókor várják Székelyudvarhely polgárait, hogy közösen ünnepeljenek.

Hárman összesen 11-szer hangoztatták 6 perc alatt érvként a hagyomány szót, a méltóság- és méltóságteljes kifejezések 6-szor hagyták el ajkukat.

A három politikai-civil alakulat tagjai az időseknek és a gyerekeknek kedvezve délben szeretnének ünnepelni a polgármesteri hivataltól eltérően, ahonnan unalmasnak látszik a 23 év alatt megszokott megemlékezési forma.

„Mivel a mostani március 15-e természetesen vasárnapra esik, ez arra is méltó, hogy a hagyományokhoz híven a déli harangszókor a templomból kijövő népek igenis méltóságteljesen megünnepeljék a március 15-ét. Tehát nem zárja ki az esti felvonulást is, de a hagyományok azt igazolják, az őseink meg a huszonhárom év is, hogy ezt délben szoktuk, szokták, és ennek természetesen vasárnapi alkalommal is itt a helye a déli harangszó elkondulásakor" – mondta Gálfi Árpád.

Vasárnap délben 12 órakor szeretnék, ha minél több udvarhelyi részt venne az ünnepségen, melynek a programja még nem végleges, de annyit máris tudhatunk, hogy a Balázs Ferenc Vegyeskar himnuszéneklésével kezdődik, lesznek politikai beszédek, szavalat, huszárok, lovagok, vitézek és koszorúzás. Ez mintegy 30-40 percig fog tartani a főtéren.

Biró Edith az SZNT részéről az idősek, Gálfi Árpád a Polgári Pártéról a gyerekek érveit védte, akiknek este már hűvös van, a gyerekek pedig jobban élvezik a huszárfelvonulást napvilág, és hagyományőrzésből, méltóságból példát kell nekik mutatnunk. Jakab Attila pedig a hagyományos, méltóságteljes ünneplést tartotta megfelelőbbnek a polgármesteri hivatal esti fáklyás felvonulásával szemben: „Március 15-e a bátrak ünnepe. Március 15-én igenis merjünk kiállni a városunk főterére és merjük elmondani a véleményünket akár az aktuális közösségünket érintő kérdésekben is. Nem pedig este, amikor a sajtó figyelme már lankad, tartunk különböző show-műsorokat".

Mindhárom szervezet képviselői kiemelték, hogy a déli eseményen való részvétel nem zárja ki az esti felvonulást.

A polgármesteri hivatal idén kétnaposra tervezte a március 15-ei ünneplést, ennek programja itt érhető el. Tavaly először fordult elő, hogy gyökeresen változtattak az ünnepség menetrendjén, és este emlékeztünk tömegesen a magyar szabadságharc kitörésének évfordulójára.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Pety
2015-03-10 16:43:34
Jo 5-let
Szerintem nappal volna igazan melto az unneples, mint regen ahogy szokas volt, nem pedig este sotetben, viharverte modon , ahogy az utobbi evekben sikerult.
Igaz vannak olyan esti unneplesre buzdito politikusaink a varosban akik nappal nem igazan merik kockaztatni a megjelenest, inkabb az est leple alatt a sotetben sunnyognek ki a terre.
avatar
guguka
2015-03-10 21:25:27
Mindig érdekes megfigyelni, mennyire nem jön össze székely "újságíróknak" a 444, index tipikusan sajátos, ironikus stílusában közölni bármit is, legyen szó március 15.-ről, vagy szászjenő nagy fejéről.
Nodenemisezalényeg, lehet ez a kifejezetten "székely" újságírói stílus. Nem gúnyos, nem vicces, nem objektív, tehát nem szórakoztató. De a mienk, így ezt szeretjük.

A déli ünnepség meg valóban hagyományos, és méltóságteljes, akkor is, ha a cikkírónak ez egyáltalán nem tetszik.
avatar
lordking
2015-03-11 07:45:26
Március 15
Végre! Most már külön ünnepelünk is, annyi minden más után, amit külön csinálunk... Ez így a szép, így a jó... Lehetőleg minél több mindent külön kell csinálni, szedjünk szét minden lehetőséget, ami egybe tudná kovácsolni ezt a székelységet, magyarságot, mert ez így jó. Igaz, ezzel nem nyerünk semmit, azon kívül, hogy sáncokat ásunk egymással szemben, de milyen jó, hogy elmondhatjuk, mi xyz párt megmutatjuk, hogy mennyire tudunk széthúzni! Aztán az istenadta nép csak gondolkozzon, hogy hát én immár kit válasszak, mit válasszak, jelen esetben hol én mikor ünnepeljek... Ej, ha egyszer az lenne a fontos, hogy miképpen tudunk összefogni, és nem az, hogy miképpen tudunk széthúzni, de jó is lenne...
avatar
blackbird
2015-03-11 10:18:54
Ezzel a szethuzassal a marcius 15.-i megemlekezes el is veszitette a jelentoseget es a mondanivalojat. Ha nem tudunk osszefogni, felesleges a porhintes es felesleges felrakni a kokardat a "buszke" mellkasunkra. Ha latjak valahonnan fentrol a marciusi ifjak, a vertanuk es mindazok, akik a szabadsagert harcoltak es adtak eletuket, hogy mi zajlik manapsag a magyarsag es a szekelyseg koreiben, szerintem ugy erzik, hogy ezert kar volt...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."