Itthon » Közélet

Mint show a levesbe

Úgy kellett már nekünk a március 15-i ünnepség rendjének változása. Meghatódtunk, nevettünk, lószarba léptünk, imádkoztunk és menekültünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Nemzeti fények az éjszakában
Nemzeti fények az éjszakában
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. március 17., 10:50
4 hozzászólás. 

Két évvel ezelőtt történelmi pillanatnak lehettünk tanúi. Méltán közismert fotós kollégánk billentyűzetet ragadott, és forradalmi tettre szánta el magát. Megírta, az udvarhelyi március 15-ei ünnepségek huszonéve érvényes forgatókönyvét. Fényképes röpiratában változásra szólította fel városunk vezetőit.

A városvezetés ripsz-ropsz meg is fogadta a tanácsot (tudjuk, hogy olvasták, azt is kérték, távolítsuk el a szöveget), és a sokkhatás miatti egy év lábadozás után megváltoztatta a műsorrendet.

Akkoriban tetszett a változás ötlete a politikai ellenpólusoknak is, most azonban felindultságuknak adtak hangot. Az erdélyi magyar pártok közös jellemzője ugyanis, hogy mindig az ellenkezőjét akarják, mint a másik. Kivéve az erdélyi magyarok szent tehenét, a csont és bőrre rágott Autonómiát, mert abban versengenek, hogy ki akarja jobban. De térjünk vissza a helyszínre, ahol az egyik szemünk sír, a másik meg nevet.

Száz gyermek hangjára dobban a szív

Hat órakor már jól látszik, hogy a Művelődési Házban készül valami. Ünneplő, székely ruhás emberek szelik át a városközpontot, öltönyös, fontos emberek lézengenek vagy telefonálgatnak a kultúra székhelye körül. Hat óra öt perckor teltház, az ülőhelyeken többnyire idősek, az állókon mindenféle életkorúak szobroznak, apukák ünnepi kiegészítője a nyakukban lógó gyermek.

Elekes Gyula, a Művelődési Ház igazgatója tájékoztat a '48-as forradalom eseményeiről, majd az utolsó huszárok színpadra vonulása után kezdetét veszi a Szentegyházi Gyermekfilharmónia és a Hagyományőrző Huszárok műsora. Negyvennyolcas nótáik megdobogtatják a szíveket kicsitől nagyig.

marcius15-3820

Ha még több képet szeretne nézegetni arról, hogyan zajlott március 15-i ünnepség esti felvonása, kattintson a képre.

 

Ha nem énekelnének, akkor is megkönnyeznénk azt a sok szép székely ruhás kislányt derékig érőtől a derekasig, a jóvágású huszárok karéjában. A hangjuk sem semmi, elhallgatnánk napestig. De nem lehet, többen megszakítják az előadást. Kulcsár-Székely Attila, a Tomcsa Sándor Színház munkatársa olvas fel nekünk izgalmas részletet Petőfi Sándor Naplójából. Megtudjuk, hogy a forradalom kitörése előtti napokban feleségével éjjel az ágyban is a változásokról beszéltek. S míg Sándor a Nemzeti dalt írta, Júlia nemzeti főkötőt varrt.

Később Gajevszki Klára mutatja meg nekünk A magyarok istenét, Petőfi Sándor tollából, egy huszár pedig két lányával dalolja el a Piros az ostorom nyele, nem sárga című kalotaszegi népdalt, aztán Dániel Kinga, a filharmónia díjnyertes szólistája kápráztat el. A filisek énekeit még Elekes Gergő huszár szavalata szakítja meg, Kárpáti Piroska Üzenet Erdélyből című versét halljuk.

Én még ilyet nem láttam, mama!

A Szózat és még több katonadal eléneklése után kisétálunk a sötétbe, ahol lehet válogatni: fáklyával, székely és magyar zászlóval, kokárdával kínálnak. Már elindult a fáklyások sora, egy gyerek lenyűgözve kiált fel: „Én még ilyent életemben nem láttam, mama!". A nagymama válasza: „Ilyent még én sem, fiam!". Az embereknek tetszik az esti felvonulás, csodálkoznak, hogy ennyien eljöttek, holott sokaktól azt hallották, ha nem délben lesz az ünnepség, inkább otthon maradnak.

marcius15-3908

A székely lovas huszárok felvonulása nyomán a városi gyermekek is megtudják, hogy a ló nem elemmel működik, versenyezve ugrálják át az altesti maradványokat. Sokan érezhetik szerencsésnek magukat a mai estén.

A felvonulás a Patkóban zárul, ahol sikerül elkerülnünk egy, a tűztől kissé megvadult lovat, és beállnunk az ünneplők sorába.

Megáldották a magyart

A szabadságharc 166. évfordulójára rendezett főtéri ünnepség a himnusszal kezdődik (a Balázs Ferenc, az Alla Breve vegyeskar, a Székely Dalegylet és a dr. Pál Gyula Nyugdíjasok Kórusa az udvarhelyszéki fúvósok kísérik), aztán történelmi egyházaink lelkészeivel fohászkodunk, hogy jobb, testvéribb életet élő, szabad magyarok legyünk.

Ft. Mátyás Károly katolikus főesperes mondja idén a hosszabb beszédet. Mi a szabadság? – teszi fel a kérdést, és Eötvös József miniszter-író, a reformkor liberális politikusának szavaival válaszolja meg: „A szabadság az ember legsajátosabb eszméje. A társadalmi haladás célját csakis az egyéni szabadság kiteljesedése által érheti el".

Az elnyomott nemzeteket „Közös szabadságharc utáni vágy hevíttette és kötötte össze, és a testvéri szeretet nyelvén jól megértették egymást. S mert nem az én, és saját érdek mindenáron való megszerzése, hanem a szent szabadság elnyerésének lehetősége lebegett szemük előtt. Az utókorért, a jövő nemzedékért feláldozták életüket" – méltatta a szabadságharc hőseit, vértanúit a főesperes.

Hozzátette, nemcsak hálával és köszönettel tartozunk ezért, hanem felelősséggel is: azt, amiért ők a vérüket adták, megéljük, és szűkebb környezetünkben megvalósítsuk. „Mert vigyázat! Egyikünknek sem áll jogában, hogy többre tartsa magát a másiknál. Egyikünknek sem áll jogában megfosztani felebarátját alapvető jogaitól" – aktualizálja beszédét a tisztelendő.

Gyulai Pál Hazám című versét a Tamási Áron Elméleti Líceum diákja, Kopacz Zsófia előadásában hallhatjuk.

Ki a jobbik?

Bunta Levente polgármestert sem kerülte el a tavaszi légúti megbetegedés, tüdőgyulladása miatt nem lehet jelen, ezért Benedek Árpád Csaba alpolgármester tolmácsolja ünnepi méltatását. Nem minden visszhang nélkül. A helyi Jobbik vezetőjének holdkörében álldogálók szólnak be néhányszor, ne ejtse ki a „haza" szót, és hogy „ti jól vagytok, de mi étlen halunk, hejj!".

marcius15-4031

Bunta szerint nem kell mártírnak lennünk, ha párbeszéd útján is vannak eredményeink. Az EU polgáraiként bejárhatjuk a világot, és magyar állampolgárok lehetünk. Eldicsekszi üzenetében, hogy Jeszenszky látogatásakor merésznek értékelték azt a tettét, hogy kitűzte a magyar zászlót a városházára. A '89-es fordulatot juttatja eszünkbe, cirkáló helikopterekkel a fejünk fölött, zászlók miatti aggódással ijesztget.

A polgármester az építkezésben látja a jövőt. "A szájhősöket elfelejti a történelem" – idézi a bölcseket. Igaz, hogy a múlt tanít, de a jövő éltet. A székelység megismertetéséért megíratják a történelmünket, amit egyesek szándékosan félremagyaráznak. Tegyünk azért, hogy a valós tények szerint ítéljenek meg bennünket. Legyen béke, szabadság és egyetértés - fogalmazott levelében a városvezető.

Hol honatyáink domborítnak

Az est meglepetése, Verestóy Attila szenátor bot nélkül, kihúzott derékkal érkezik az emelvényre. „Áruló!" – kiáltják be a távolból füttyszó kíséretében a honatyának. A gyermekeket leszámítva ő az egyedüli, aki nem felolvassa valaki másnak a szövegét, hanem fejből mondja. Az erő hangján.

marcius15-4081

A három "csodaszóval" indít: szabadság, egyenlőség, testvériség, majd kisebbségi magyar közösségünk számára értelmezi azt. A szabadság azt jelenti, hogy jogunk van ugyanakkora szabadságra, mint a többségi nemzetnek. Az egyenlőség esélyegyenlőséget jelent a székelyeknek. A testvériséget emeli ki legfontosabbként: minden magyar számíthasson minden magyarra, legyen köztünk bizalom.

Egymás iránt és közösségünkbe vetett hit, hogy a harcunkat meg tudjuk vívni, és győzni is tudunk. A forradalmak eszméi, ha nem is közvetlenül, hanem évtizedek, évszázadok múlva, mindig győznek: ma a nemzet egyesülni tud abban az Európában, amelyet a szabadságharc hősei megálmodtak.

Arról, hogy szerinte nekünk most konkrétan miért kellene harcolnunk, nem beszél, de azzal biztat, hogy győzni fogunk, és legtitkosabb álmainkat is meg fogjuk tudni valósítani.

A Viktor azt üzente

A szenátor lelkesítő szavai után Magyarország miniszterelnökének, Orbán Viktornak az ünnepi üzenetét osztja meg velünk a bukaresti nagykövetség külgazdasági szakdiplomatája, Szentgyörgyi Zoltán.

„Az előttünk álló április 6-i magyarországi parlamenti választás történelmi lehetőség mindannyiunk számára. Beléphetünk a magyar nemzet új korszakába, amelyet az elmúlt évek közös erőfeszítéseivel teremtettünk meg. A most létrejövő magyar Országgyűlés hivatalosan is a nemzet parlamentje lesz. A magyar nemzet egészét fogja képviselni. Magyarország most azt kéri önöktől, hogy éljenek a választás jogával és lehetőségével" – itt lóg ki a lóláb, miért is írt nekünk ma minden magyarok miniszterelnöke. A bekiabálókat végre valaki rendre utasítja a közönségből: „Ha részeg vagy, menj haza!"

Megkértek, hogy tisztelettel és méltósággal hallgassuk meg Victor Pontának, Románia miniszterelnökének üzenetét. Abban a helyben nekünk nyolc órára harangoztak, s ezzel a ma esti show második csúcspontjára érkezett. A hátunkon is felállt a szőr, ahogy megszólalt az Isten házának hangja.

Ponta levelében megírta, hogy a magyar és román nép közös terhet cipelt, az önkényuralmat. A racionálisan gondolkodó mai ember számára pedig nincs a békénél, toleranciánál, az együttműködésnél fontosabb. Emlékeztetett, hogy mi, magyarok, harmóniában élünk, mert a román állam mindent megtett, hogy kisebbségi jogainkat biztosítsa, és etnikai hovatartozástól függetlenül mindent megtesz továbbra is állampolgáraiért. Ne feledjük, ma is vannak közös céljaink: szabadságban és jólétben élni – fogalmazta meg legtitkosabb álmainkat a román kormányfő.

Megfagy a vérünk, haha

A Tamási Áron Gimnázium negyedikes kisdiákjai mutatják be az udvarhelyi forradalmi eseményeket Emlékezzünk 1848-ra! címmel. A korabeli szövegek és zenék alapján összeállított előadást András Ágnes és Szabó Zsuzsa rendezte.

marcius15-4098

Harmadszorra is megáll az ütő bennem, de nagyon. Körülnézek, egy pillanatra lefagynak az arcok, hogy aztán nevetésben törjenek ki. A gyerekek románul énekeltek. Ehhez még én sem vagyok elég liberális, hazaáruló baloldali – suhan át az agyamon –, és már hahotázom is, mert magyar szöveg következik, tiszta komédia.

Ha erő, dinamika, hiterősítés szempontjából kellene osztályoznunk a ma esti méltató produkciókat, akkor a gyerekek nyernek. Utána Verestóy beszéde következik, majd a Pontáé, mert beleszól a harang és a konfliktusos dolgok mindig könnyebben megjegyezhetőek.

Alig kezdődik el a gyerekek előadása, a politikusok ketté osztják a tömeget, vonulnak koszorúzni. Ők már lehet, tudják, hogy hamar el kell intézni a Vasszékely előtti tisztelgést.

Mielőtt még a show-t elfújja a szél, s a maroknyi székely poros lesz, mint a szikla.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Magor
2014-03-17 13:33:44
:)
Az uhá mennyei mannáját idézve "lószar és fáklyafény" az egész cikk, nehéz lehet vergődve utánozni a honi ballib médiát, na de az irány az jó, grat hozzá.
És...ha valamivel nem viccelünk, akkor az a himnuszunk, de hát ez sem szent az uhás mannás "értelmiseggnek" ezek szerint, ehhez is grat.
Maradok tisztelettel és kommentekkel, hogy röhögjetek, hogy elértétek a célt s a hülye ember(én) ezzel foglalkozik :)
avatar
Lakatos
2014-03-17 14:16:20
Mitol ballib ez te nagyon okos :)?
avatar
butalevente
2014-03-17 22:41:44
Mago
Honnan lehet felismerni a ballib homo perturbator-t? Ő viseli közel és távol a legnagyobb kokárdát.
avatar
Vilmos
2014-03-19 10:51:45
Lakatos
Mitől ballib? Nem vetted észre az új, 444-es irányt, nagyokos?
Amúgy azt nem kifogásolom, de süt.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."