Itthon » Közélet

Hol vannak a márciusi ifjak?

Ezt a kérdést tette fel az egyik szónok a déli harangszó után lezajlott Márton Áron téri „alternatív" ünnepségen. Több százan voltak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

marc15-1
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. március 15., 14:48
4 hozzászólás. 

Az MPP és az EMNP déli megemlékezése a déli harangszó után a magyar himnusz eléneklésével kezdődött, a rendezvényre több száz udvarhelyi gyűlt össze. Az ünnepségen elhangzottak a március idusán megszokott szavalatok, Kossuth-nóták és más dalok is, főleg idősebb és középkorú emberek voltak jelen a Vasszékely előtt és környékén.

Az ünnepi beszédeket Berecki Zsolt református lelkipásztor kezdte, majd 12 óra 16 perckor Balázs Árpád épp az ünnepségen részt nem vevő Gálf Árpád helyi MPP-elnök szavait tolmácsolta (ez nagyjából a hagyományos, déli harangszó utáni hivatalos ünneplés elmaradását fájlalta), amikor a katolikus templomban harangozni kezdtek.

Biró Edit az SzNT részéről tartott rövid beszédet, majd Jakab Attila, az EMNP helyi önkormányzati képviselője szólt az egybegyűltekhez, feltéve a kérdést, hogy hol vannak a márciusi ifjak. Jakab beszédében helyi aktuálpolitikai történésekre is reflektált, majd azt hangsúlyozta, hogy pártja helyi szervezete önkormányzati határozatot készít arról, hogy a város visszaállítsa az egykori, Márton Áron téri címereket. Fancsali Zoltán a Jobbik udvarhelyszéki szervezete nevében mondott beszédet. Ugyanakkor felolvasták Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének ünnepi üzenetét is.

Ami az összegyűlt emberek hangulatát illeti, a téren néhányan egymás között beszélték meg a kialakult helyzetet, tudni illik Székelyudvarhelyen két megemlékező ünnepséget is tartanak. „Ezt se tudjuk együtt megünnepelni!", „Semmiben se tudunk megegyezni!", „Így sohase lesz autonómia!", „Reméljük, az esti jobb lesz!" - ilyen és ehhez hasonló mondatok is elhangzottak csendben, egyszerű udvarhelyi emberek szájából.

A Vasszékelyt több szervezet is megkoszorúzta az ünnepség végén, amin hangoskodás, bekiabálás nem történt, a déli egy óra előtt néhány perccel elénekelt székely himnusz után az összegyűlt ünneplők távoztak a helyszínről. A téren az ünnepség alatt nem volt gépjárműforgalom, a református templom előtti útszakaszon a rendőrség felügyelte azt, a rendezvény után néhány percre leállították az autókat, amíg az összegyűltek távoztak.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
guguka
2015-03-15 16:37:43
Háááát... gondolom a sajtósok egymás között beszélhették az ilyen "reméljük este jobb lesz" mondatokat, mert ahol én álltam ott senki nem volt kíváncsi az esti hacacáréra, több babakocsis és kisgyerekes család volt, jól hallhatóan bemondták, hogy G.Á. betegség miatt nem jelent meg, nem Gáborékkal táblézott vasárnap délelőtt, de persze fő a színvonalas, objektív tájékoztatás. Majd este kettesével fél méteres közzel vonul a banda s leírhatják hogy a Patkóig ért a sor a můvháztól.
avatar
hofika
2015-03-15 22:51:17
március...
hol van az a régi szép idő mikor a megemlékezésről szolt a március 15-ke és nem arról hogy egy párt mondja el mit szeretne tenni stb. ,még szerencse hogy valaki elmegy és meghallgatja
avatar
Pety
2015-03-16 09:23:23
„Reméljük, az esti jobb lesz!"
És reméltük, hogy az esti ünnepség jobb lesz , és a reménnyel maradtunk , kedves ujságiro úr. A reménnyel maradtunk és az emlékekkel, hogy milyen is volt régebb a március 15-ke megünneplése, a templomi harangszó megszollalása után a déli orákban, amikor a napocska melegén a fiatalok, gyerekek és idösek is szivesebben kibatorkodtak az ünnepélyre. Napjainkban a kis városkánkban estére tolták a megemlékezést amikor a lehelet is megdermed, amikor már a kisgyerekes fiatalok nem teszik probára a csemetéik egészsegét, amikor már az öregek is kevesen képviseltetik magukat, max a kórustagok akik lerohanják a teás sátrat az ünnepség után , leszoritva a cserkész gyerekeket akik illedelmesen sorbanállva, átfázva , és még mindig türelmesen mégértik, hogy napjainkban nem a sorbanállóké az elsőbség.. Igen , ilyenekké váltunk manapság, önzőkké és tappintatlanokká.
Mindkét rendezvényen részt vettem én is , mint ön, ujságiró úr. Az én fülemet pedig az ütötte meg, ......
avatar
Pety
2015-03-16 09:29:16
„Reméljük, az esti jobb lesz!" - folytatás
....,az hangzott el az egyszerü udvarhelyiek szájábol, hogy sokkal hasznosabb lett volna hogyha annak a sok faklyának az árábol egy pár éhező gyereknek enni adtak volna, vagy ilyen nagy mértékben megengedhető udvarhelyen a közpénz pazarlása ? ? ?
Igaz, ha nem lett volna fáklya , akkor nem lett volna ennyi kivancsiskodo ember, nem lett volna tömeg, akkor nem volna ,hogy nagy létszámrol beszéljünk .

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."