Itthon » Közélet

Pfúj, ez tényleg egy használt pelenka!

Gyerekek pucolták ki a felnőttek hulladékát a folyóvizek medréből. A polgármesternek is szemét napja volt pénteken.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Élhetőbb Udvarhelyet ölt magára a polgi
Élhetőbb Udvarhelyet ölt magára a polgi
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2015. március 23., 19:13
0 hozzászólás. 

Miután fotótanfolyami gyakorlatunk során feltérképeztük az összes Varga-patakba ömlő ürüléket és egyéb hulladékot, majd a jobban sikerült képekből készült válogatásunkat olvasóinkkal is megosztottuk, kitörő örömmel fogadtuk a polgármesteri hivatal felhívását a pataktisztítási akcióra.

Erre Ufó kollégánk külön meghívást is kapott, amit jobb dolga lévén átruházott a szerkesztőségre, elvégre mi fotóztuk ki a kakit a patakból. Péntek reggel, az akció napján teljes felszerelésben a Varga-patak fele loholtam, amikor felhívtam a polgármesteri hivatal szóvivőjét, pontosan honnan indul a takarítási menet.

Így fakad a Junior étterem mellől Varga-patak

Enyhén meglepett, hogy a Varga-patak partjának csak nagy jóindulattal nevezhető Junior-parkolót jelölte meg találkahelyként. A helyszínen esett csak le a tantusz, amikor pár perccel kilenc után Bunta Levente polgármester hivatali autója bekanyarodott a várakozó, és vidáman játszadozó ötödikesek csoportja mellé.

szemetszedes1

Kiderült, miért ide jöttünk, és miért nem a Varga-patakba. Tágasabb a hely, szebb fotók készülnek a szemétszedő polgármesterről, aki példát mutat a város aprajának, hogyan kell esztétikusabbá tenni a helyet, ahol élünk. Első lépés: tégy közzé egy felhívást. Második lépés: várd meg, amíg lefényképeznek és nyilatkozz. Harmadik lépés: mutasd meg a résztvevőknek, hogyan kell elvégezni a munkát. Negyedik lépés: elfoglaltságaidra hivatkozva mintegy tíz perc után lépj le angolosan.

szemetszedes6

Városunk elöljárója nem volt rest felvenni az öltönyre az Élhető, vízbarát Székelyudvarhely! mozgalom kék pólóját, arra visszavenni a nagykabátot, majd kesztyűt ragadni, és a gyereksor élére állva a vidám szemétszedő menetet elindítani.

Tiszta part, új barátság

A polgármester tavaszias, jó hangulatban sétált el a Küküllő partjára a gyerekekkel, a sor elején összebarátkozott Danival is, a Bethlen Gábor Általános iskola ötödikes diákjával, akivel közös zsákba szedték a szemetet. A Nagy-Küküllő partján néhány fotó erejéig a fenti recept szerint szemetet szedett a polgármester, nyilatkozott a tévének, majd egyéb teendőire hivatkozva távozott a helyszínről.

szemetszedes7

Munkatársai azonban maradtak, és mókázva végezték a takarítás nehezebbik részét: a nejlondarabok lefejtését a vízszéli ágakról, iszapos részekről. Még Karda Emese, gazdasági igazgató is segédkezett a munkálatokban.

szemetszedes8-1

A gyerekcsapat hatalmas lendülettel lepte el a vízpartot. Az elején kissé meredek volt a domboldalon való mászkálás, de a fiatal izmok, inak és bokák hamar megszokták a nehezített terepet. – Pfúj, ez tényleg egy használt pelenka! – kiáltotta egy meglepett szemétszedő. Majd kíváncsian néztek egymásra: a tojáshéjat is szedjék fel, vagy maradjon a természeté?

szemetszedes11

Az ötödik A és B tanulói néha utálkozva ugyan, de szorgosan gyűjtötték a tájsebeket a fekete nejlonzsákokba, két és fél óra alatt tisztára pucolták a Küküllő bal oldalát a piaci hídtól a terelőúti átkelőig.

szemetszedes14

Közben megtízóraiztak és, hogy a szemétszedés ne csak a „nedobdelaszemetet" tanulságával végződjön, rögtönzött biológia órán vehettek részt Kertész Hajnalka tanárnő vezetésével, aki finoman rávezette a gyerekeket a vízben lelt zöldmoszat, magyarul békanyál, fonalas testfelépítésére.

40 köbméter hulladék, 200 kicsi hős

A Küküllő partjának ez a szakasza, habár bővelkedik gyanús lefolyócsövekben, közel sem annyira szennyezett, mint a Varga-patak. De nemcsak csövek akasztják a tájban gyönyörködni vágyó szemet: némelyek a kukás zacskót ürítik a partra, mások a kiürült sörös dobozokkal nem tudnak elsétálni a legközelebbi szemetesig, rengeteg nejlonzacskót és palackot gyűjtöttünk, papírt, valamint különféle színű és méretű strandpapucsot.

szemetszedes13

A vízügyes bácsik ezután elvitték a megtelt zsákokat.

szemetszedes18

A polgármesteri hivatal közleménye szerint az összes vízparti takarítás eredménye 40 köbméter hulladék volt, ezt 200 lelkes önkéntes termelte be a medrek széléről. Ők többnyire a Tompa László, a Bethlen Gábor Általános Iskolák, valamint a Kós Károly és a Bányai János Szakközépiskolák diákjai.

Köszönjük, gyerekek!

Ui: A Varga-patak partjáról sem maradtunk le teljesen, erről Egyed Ufó Zoltán munkatársunk itt tudósít.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."