Itthon » Közélet

Hova helyeznéd a negyvennyolcas huszárt?

Székelyudvarhelyre érkezik az egyik életnagyságú, díszes egyenruhájú huszárszobor, amit korábban 17 társával Budapest utcáin lehetett megcsodálni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

huszarok
huszarok
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2010. április 09., 11:26
0 hozzászólás. 


Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 162. évfordulójára összeállított huszárszobor-kiállítást március 9. és 19. között mutatták be Budapest kilenc legforgalmasabbHuszarszobor pontján. Az érdeklődők végigjárva a helyszíneket, megismerhették az 1848-ban harcoló Császár, Hunyadi, Székely, Nádor, Mátyás, Attila és a többi huszárezred díszes egyenruháját, a szobrok talapzatán pedig az adott huszárezred történetéről, a szabadságharcban betöltött szerepéről olvashattak magyar és angol nyelven.

A Magyar Miniszterelnöki Hivatal szándéka kezdettől fogva az volt, hogy a köztéri kiállítást követően az alkotások egész évben megtekinthetőek legyenek. Ennek érdekében pályázatot írt ki, amire 21 hazai és határon túli település jelentkezett. Így kerülhet Udvarhely, Sepsiszentgyörgy és tizenhat magyarországi település utcáira egy-egy huszár.

A tizennyolc életnagyságú, műgyantából készült szobor azt a tizennyolc huszárezredet jelképezi, amely részt vett a 1848-1849-es szabadságharcban, mindegyik szobor ezredének egyenruháját viseli. Székelyudvarhely a 15. számú Mátyás huszárezred erdélyi alakulatát jelképző korhű szobrot kapta meg.

Ez a megtiszteltetés városunk számára egyben a történelem különböző pillanataiban vállalt szerepünk és a huszár hagyományok ápolásában tett lépéseink elismerését is jelenti. Olyan helyet kell találjunk neki, ahol minél több ember, fiatal, gyerek láthatja és csodálhatja, majd ennek mentén megismerjék, hogy mit is jelentett büszke magyar huszárnak lenni – olvasható a polgármesteri hivatal közleményében.

A városlakók javaslatait várják a varoshaza@varoshaza.ro email címre: Szerinted melyik lenne a legmegfelelőbb helyszín a szobor számára?

Fotó: Kánya Gyöngyvér


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."