Itthon » Közélet

Átadták a gyümölcsutat

A turisztikai útvonal a helyi értékeket igyekszik előtérbe helyezni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

gyumolcsut_avato_04
gyumolcsut_avato_04
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. április 16., 16:35
0 hozzászólás. 


Ma 13 órakor ünnepélyes keretek között avatták fel a gyümölcsút nevű turisztikai kerékpár-útvonalat. A projekt a Civitas Alapítvány által szervezett Hagyományaink gyümölcsei program keretében kapott pályázati úton támogatást, a fő pártoló a Vulticulus Földrajzi Társaság. Az ötletgazda Bándi Ferenc földrajz–turizmus szakos egyetemi hallgató ismertette az út mottóját, mely így hangzik: Gyümölcsösök, kertek és ligetek, a gyümölcsúton biciklivel tekerjetek!

gyumolcsut_avato_05

A farcádi információs tábla

Amint arra a mottó is utal, főként bicikliseknek tervezték a 75 kilométeres, 14 települést érintő távot, ám gyalogosan és lovas szekérrel is bejárható ez. A gyümölcsút főbb látványosságai természetesen a gyümölcsösök, valamint az ehhez kapcsolódó helyi jellegzetességek, mint például a pálinkafőzdék. Az útvonalon 21 információs táblát helyeztek el, melyeken a térképek mellett az egyes települések főbb jellegzetességeiről is olvashat az arra járó.

A turistákat 83 kisebb irányjelző tábla és biciklis turistajelzések is segítik majd a tájékozódásban – ezeknek egy része már elkészült, a többit nyárig, a turistaszezon kezdetéig tervezik befejezni. Amint Sándor József, Farcád polgármestere elmondta, nagyon örvend a kezdeményezés megvalósulásának, ugyanis gyerekkora óta foglalkozik gyümölcsészettel, ezért még inkább tudja vállalni a tradíció népszerűsítését.

gyumolcsut_avato_04

Orbán Árpád, a Civitas alapítvány regionális igazgatója elmondta, véleménye szerint olyan partnerekkel, mint a Kilyén Barna által vezetett Vulticulus társaság csodákat lehet tenni. Úgy véli, a gyümölcsútnak köszönhetően nem csak turistákat lehet majd a térségbe vonzani, hanem a helybéliek életét is egy kicsit jobbá tehetik. A farcádi információs tábla leleplezése után Antal Géza helybéli református lelkész áldotta meg az utat és fejezte ki jókívánságait.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."