Itthon » Közélet

Biztos szép volt, csak kár, hogy nem láttuk

Méltósággal és viszonylag kényelmesen ünnepelt a városnak az a része, amelyik befért a Szent István díszterembe. Átadták a város kulcsát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szent István napok
A tüzijáték legalább jó volt fotók: P. E. É.
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2015. augusztus 21., 11:42
12 hozzászólás. 

Udvarhely nem Budapest. A rossz idő, ami nem volt, csúnyán keresztbe tett az augusztus 20-i hangulatos ünneplésnek. Első alkalom, hogy itthon vagyok és elejétől fogva részt vehetek a nyári nemzeti ünnepen, déltől készítgetem a szívem az emelkedett hangulat közös megélésére. De Szent István ide, vagy oda, a megígért szilvás gombócnak el kell készülnie, kicsit késve rohanok a központba. Valahol a Gondűző és a Szent Pető között vagyok, amikor ránézek az órámra, és az pontban 21.00-át mutat.

Elköltözött a Márton Áron tér?

Szaporábban szedem a lábam, nehogy lekéssem a 21.10-et, amikor is minden udvarhelyi rendezvény elkezdődik. De majdnem pofára esem, amikor 21.03-kor látom, hogy a Márton Áron téren alig állnak többen, mint egy átlagos hétköznapi délután, a nagyszínpadon pedig még kalapálnak valamit. Gyorsan megnézem a térképet, nem változott-e meg az utcák és terek neve, amíg szabadságon voltam. Nem, továbbra is a Patkó a Márton Áron, mellette a Városháza tér. Lődörgök kicsit, hátha ez a szokás itt augusztus 20-án, hogy megvárják, amíg mindenki végez a fejéssel.

szentistvan01

A nagyszínpad üresen tátong, az emberek kérdően néznek egymásra. A polgármesteri hivatal fele sétálok, valakik még mondják mellettem, hogy menjünk arra, lám ott mi van. A barátok templománál már látszik, hogy a városházán lehet valami. A Szent István díszterem előtt annyian álldogálnak, mint egy koncert vagy konferencia előtt és után szokás állni. Az ajtóban viszont sokan. Kívülről úgy tűnik, dugtig van a terem, a fotókon látszik, hogy azért még elfért volna bent néhány álldogáló ember.

Az angyalok kenyere és a város kulcsa

A városháza alkalmazottai és az önkormányzati képviselők egy része is kint ragadt a többi földi halandóval együtt. Épp a lelkészeket halljuk, amint megáldják az új kenyeret, az angyalok kenyerét, amelyből jó adni, és jó kapni, és áldást kérnek nemzetünkre. Azután Bunta Levente átadja a város kulcsát a Székelyudvarhelyen 1942-ben született, évek óta Amerikában élő Károlyi Gyöngyvér Mártának.

szentistvan3

A tornászedző-házaspár életútját, sikereit hosszasan méltatják, az általuk felkészített tornászok olimpiai és világbajnoki érmeinek száma meghaladja összesen a 100-at. Károlyi Márta köszönőbeszédében elmondja, hogy sikerei közül ennek örül a legjobban, jövőben férje után ő is félbehagyja az edzői pályafutását, és terveik közt szerepel, hogy minél több időt töltsenek itthon. Köszöni a városnak, hogy erős személyiséget faragott belőle. Cserébe fitnessprogramot akar itthon létrehozni a 70-es korosztálynak.

szentistvan4

A Károlyi házaspár ezer szállal kötődik a városhoz: évente legalább kétszer hazalátogatnak, vállalkozásokba fektettek be, munkahelyeket teremtettek, és a rossz nyelvek szerint Bunta Levente polgármester texasi otthonukban vendégeskedik, amikor hetekig nem látjuk.

A kulcs átadását néptáncelőadás követi, de ezt már nem várom meg, pedig biztos szép lehetett, csak kintről nem látszott.

Jó lett a szilveszterit kárpótló tűzijáték

Kisétálok a főtérre, ahol már több százas, talán több ezres a tömeg, mindenképp álldogálnak legalább annyian, mint március 15-én. Lehet, hogy azért siettek ki, nehogy lekéssék a tűzijátékot. Sokan bámulnak az égre, nyugtatják az unatkozó gyerekeiket és pöfékelnek unalmukban.

szentistvan7

A hangfalakból Bálint Attila sajtószóvivő hangja szólal meg, hogy a néptáncelőadás a Szent István-díszteremben tekinthető meg. Állítólag 21 óra körül is értesítették az embereket, hogy nem a főtéren lesz az ünnepség. 22 órakor elkezdődik az ingyen tűzijáték, ami most több mint 10 percet tartott és elég jól sikerült. Legalább ennyi. Legalább nem esett az eső. Otthon mesélem, mekkora csalódás ért. Mire az egyik családtag: Ez Udvarhely, mire számítottál?

Igaz. Mire?



12 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
blackbird
2015-08-21 14:33:20
Ez egy Szent Istvan unnepseghez nem melto, gyenge iras. Pozitivum benne az, hogy az iroja beismeri, hogy a szilvasgomboc miatt kesett, lehet, ha idoben elindul, mint egy olyan ujsagiro, aki komolyan veszi, a munkajat, akkor latta volna a neptanceloadast is. Mar, ha erdekli. Ja es a fotok is gyengek.
avatar
editeva
2015-08-21 14:51:19
re:
Tudja, hogy ha tolakszom, bejutok a terembe, és simán úgy teszek, mintha minden szuper lett volna, és az a sok ember nem maradt volna ki az ünnepből, mert észre sem vettem volna, hogy kint is van valami. Sőt, ha nagyon komolyan veszem a munkám, el sem megyek és olyan méltóságteljes szöveget rittyentek, hogy milyen jó volt, hogy másnap még nekem is adtak volna a megszentelt kenyérből. A fotók pedig olyanok, amilyeneket az emberek feje fölé tartott géppel készíteni tud egy laikus :)

avatar
blackbird
Ez egy Szent Istvan unnepseghez nem melto, gyenge iras. Pozitivum benne az, hogy az iroja beismeri, hogy a szilvasgomboc miatt kesett, lehet, ha idoben elindul, mint egy olyan ujsagiro, aki komolyan veszi, a munkajat, akkor latta volna a neptanceloadast is. Mar, ha erdekli. Ja es a fotok is gyengek.
avatar
blackbird
2015-08-21 15:03:39
Kedves editeva, ertekelem a valaszat. Nem, nem kellett volna ugy tenni, mintha minden szuper lett volna es szemfenyvesztesert meltosagteljes szoveg sem kell, az kell, hogy az ember olvashasson egy normalis cikket,arrol, hogy mi tortent az unnepsegen, esetleg mi volt benne a pozitivum es a negativum (pl, hogy utolso percben valtoztattak a helyszinen). Persze, mondhatja, hogy mit tudom en, hogyan kell cikket irni, hiszen nem vagyok ujsagiro, azt viszont tudom, hogy mit szeretnek olvasni, de ez nem tartozik azok koze. Es egy koltoi kerdes a vegere, miert egy laikus keszit kepeket egy ujsagcikkhez?
avatar
jutacs
2015-08-21 15:19:03
Én például mindennap rajongva olvasnám az újságot, ha tenorban, basszusban, mezoszopránban le lenne írva minden áldott nap, hogy Orbán Viktor a világ legnagyobb politikusa, felülmulhatatlan államférfi.
Aki erre képes föl van véve örökös újságírónak.
Azonnal kirugatnám Adrian Paunescut.
avatar
editeva
2015-08-21 15:36:21
re:
Azt hiszem, megvan mi okozta a problémáját a szöveggel: ön normális, értsd a szabályoknak megfelelő újságcikket akart olvasni, én meg nem akartam azt írni. A képekkel és a szöveggel, azon túl, hogy nem dúskálunk fotósokban így szabadságolás alatt, azt próbáltam érzékeltetni, hogyan érezhette magát valaki, aki nem politikus, nem díszvendég, nem újságíró, hanem egyszerűen csak lement a térre ünnepelni. Tanácstalanul és csalódottan.
avatar
guguka
2015-08-21 17:01:34
A polgármester is tudja, hogy az utolsó hónapokat rúgja városvezetőként, természetes hát, hogy most tünteti ki legjobb barátait, vadászcimboráit a város kulcsával. Félreértés ne essék, nem gondolom, hogy a díjazott ne érdemelné meg, csupán ez az egész olyan álszent, olyan tipikusan udvarhelyire sikerült.
Az persze nem sok embert zavar, hogy a bojtorján az idei játékok "sztármeghívottja", akiket lassan egy pedagógus házaspár is meghívhat a gyermek 5 éves szülinapjára, annyira elcsépeltek, és nívótlanok, gyakorlatilag egy Gizis ebédért elvállanak egy haknit. Az sem böki senki szemét, hogy ma reggel 9 órától lezárták a központot, így egész napos dugó van a vérosban, miközben semmi sem történik a téren, de ez már csak így megy minálunk.
Legalább a tüzijáték hosszú volt, majd kispórolják a szilveszteriből, bár lehet azt sem, mert jövőre választások. Kell a népnek a sok tüzijáték, a körforgalom, meg az uniós étolaj segélycsomag.
avatar
jutacs
2015-08-21 17:13:43
Éljen Orbán Viktor elvtárs Úr, tiszteletbeli székely!
Éljen vitéz nagybányai Semjén Zsolt Úr!
Éljen Rogán Antal Úr, Szent István királyunk méltó örököse, a magyar anyák megmentője
avatar
jutacs
2015-08-21 17:15:13
Éljen Deutsch Tamás Úr, a nemzeti ékesszólás felülmulhatatlan mestere
avatar
hofika
2015-08-22 00:06:21
szerintem a cikk jó,pontosan tükrözi mi volt ott.
avatar
mihoklali
2015-08-24 09:29:00
Ha mindig a pohár félig üres részét nézzük, akkor nem kell csodálkozzunk, hogy ennyire megsavanyodott és ehhez hasonló cikkek látnak napvilágot ezen a portálon.
avatar
lala
2015-08-24 23:02:38
re:
avatar
jutacs
Éljen Orbán Viktor elvtárs Úr, tiszteletbeli székely!
Éljen vitéz nagybányai Semjén Zsolt Úr!
Éljen Rogán Antal Úr, Szent István királyunk méltó örököse, a magyar anyák megmentője


Ujra rad jott?!
avatar
jutacs
2015-08-25 10:27:36
Vigyázz, mert figyelek.
Ha nem tapsolsz elég lelkesen, el kell veled beszélgessünk.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."