Itthon » Közélet

Popsipacsi, bő nyál a tárgyalóteremben

Ha ezt elolvasod, kedved támad tévézés helyett bíróságra járni. Sírva nevettünk, borzongtunk a Gábor-saga legújabb tárgyalásán. Tütütt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

És ez még csak a háta.
És ez még csak a háta.
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2015. szeptember 07., 19:27
0 hozzászólás. 

Pénteken délelőtt a tanúk meghallgatásával zajlott a Termés utcai Gábor család ellen indított percsokor legújabb tárgyalási szakasza. Az előző tárgyalásokhoz képest meglepően magas létszámban jelent meg a Gábor család, melynek tagjai a nagymamától az újszülöttig a bíróság földszinti padjain üldögéltek.

Ne lökd a dívát

A csoportból messziről kitűnt a közösségében Shakira becenévre hallgató Ötvös Eszter. Gábor Dénes gyermekeinek anyja okkersárga, hátul kivágott csipkeruhájában, rózsaszín éktalpú papucsában, a hátán kivillanó rózsaszín melltartójában meglehetősen színpadias látványt nyújtott. A Gábor család ifjabb férfitagjai tetőtől talpig elegáns Adidas kosztümben jelentek meg, Gábor Dénes pedig foltosan koptatott slimfit nadrágban feszített, mely a szürke szűk pólóval egyetemben kiemelte széles vállát, bivalyerős nyakát és remekül passzolt a fekete hegyesorrú lakkcipőhöz.

Az emeleten, a tárgyaló előtt álltak a persorozatot elindító bethlenfalvi férfiak, teljesen átlagos, unalmas ruhákban, majd megérkezett egy feltűnően hangos és színes roma csoport, akik hajlandóak voltak Gáborék ellen tanúskodni a Demeter Ernő megverése miatt indult perben. Az alsó szinten Gáborék provokációjától feldühödött csapatot Páll László, a bethlenfalviak legkatonásabb tagja tanította rendre, ne lármázzanak, mert „ezek direkt ezt akarják", hogy csetepaté legyen. Nem sokkal később meg is jelentek ügyvédükkel Gáborék.

Ötvös Eszter már a bevonulásával felhívta magára a figyelmet, hogy elhaladtában valakinek a hátához súrlódott, majd éles hangon rikoltani kezdett, hogy ne lökdösődjön az illető. Ebből lett egy kisebb perpatvar, de hamar véget ért, mert mindenki spurizott be a terembe,

nehogy lemaradjon az előadásról.

Bocsánat, a tárgyalásról. A tárgyalóteremben 4+1 bónusz tárgyaláson vehettünk részt. A négy, Gábor család elleni tárgyalás ügyei: 1. fenyegetés, rongálás, lopás stb. bűncselekmények elkövetése 8 személy ellen, 11 vádpontot és 5 vádlottat tartalmaz ez az ügycsomó 2. Gálfi Árpád elleni többrendbeli fenyegetés, melyekből a Duna tv riportjában is láthattunk 3. Az előző ügyek tárgyalásai után elkövetett fenyegetéseket is ide csatolták 4. Demeter Ernő nevű szomszédjuk megverése.

Előre bocsátjuk, hogy az ügymenet laikus szemmel követhetetlen, ide-oda ugrál a térben és időben, mint egy posztmodern film.

Csak a munkáját végezte

Ramona Gabriela Mălăieșiu bíró vezeti az ügyek első részét, a tárgyalás nagyrészt magyarul zajlik. A bíró kéri, hogy a tanúk álljanak fel, majd az éppen sorra kerülő kihallgatott kivételével hagyják el a tárgyalótermet. A beidézettek közt szerepel Benedek Árpád Csaba alpolgármester is, aki a bethlenfalviak szerint igazoltan hiányzik most, de megígérte, hogy bepótolja a lemaradását.

Elsőként Magyari Józsefet hallgatják ki, aki a háta mögött fenyegetően magasló Gábor Róbert jelenlétében elmondja, hogy ő a munkáját végezte, amikor a fenyegetések elhangzottak. Háttal volt, kb. 50 méter távolságban, nem tudja megismételni, hogy konkrétan mi hangzott el, és pontosan ki mondta. Inkább az asszonyok voltak fellázadva, káromkodásokat, fenyegetéseket hallott.

Ne röhögj, geciszájú!

A tanúvallomás során Ötvös Eszter kiakad, kivonul a teremből, fejhangon kiabál, kezét tördeli, hogy akkor most hova legyenek el, vagy valami hasonlót és becsapja maga mögött az ajtót. Tudom, milyen érzés váltja ki általában az ilyen viselkedést, én is szoktam így érezni magam, csak nem a bíróságon, a vádlottak padján, és csak csapkodni szoktam az ajtót, miután kirohanok. A tehetetlenség dühe okozza a tünetegyüttest.

Az alperesek padsorán ülők, Gábor Dénes és két fiatal nő utána vonulnak, az előtérből patália hallatszik. A bírónő utasítja a vádlottak ügyvédjét, hogy menjen ki és csillapítsa le az ügyfeleit, akiktől a teremben elhangzó „basszam a kurva anyádat" az enyhébb szitkozódások közé tartozik. A fel-felnevető közönségre villogó szemmel néznek hátra és elmorzsolnak egy-egy „ne röhögj, geciszájú"-t ártatlannak vallott ajkaik között.

A tárgyaláson az emberek úgy jönnek-mennek, mintha csak ortodox misén lennének, nem zavartatják magukat. A bírónő többször is rendre utasítja a feleket, emlékeztetve őket, hogy a bíróságon vagyunk, de rövid időn belül újból kezdődik a feleselés.

Gáborék beleszólnak a tanúvallomásba is, kommentálják, hogy hazugság-e szerintük, amit a tanúk mondanak, vagy sem, szükség esetén megválaszolják a saját ügyvédjük által az ellenfél tanújának feltett kérdéseket is.

Puskája is van Gálfinak

Közben Gálfi Árpád fia kerül a tanúk állványához. Elmondja, hogy Gábor Róbert volt az, aki megfenyegette az édesapját akkor, amikor Gáborék októberben a bethlenfalviak által készített kerítést megrongálták. Folyamatosan fenyegetőznek a Gábor család tagjai, azt mondták, „Temetőbe teszlek" – vallja a fiú. Azért kellett fegyvertartási engedélyt váltania és fegyvert vásárolnia az édesapjának, mert félt, hiszen többször is életveszélyesen megfenyegették őt és a családját mind személyesen, mind telefonon – válaszolja a kérdésre.

Ötvös Eszter belekuncog a háta mögött a vallomásba – időközben átköltözik a család egy része a jobb szélről a középső részre, a tanúk mögé – „veszélyös a Gábor család, mit akarsz".

Páll László elmondja, hogy 2014. augusztusában és októberében fenyegette meg őt és Gálfi Árpádot Gábor Róbert, azt mondta, hogy „levágja a fejemet", „meggyújtja a házamat" – vallja. Rákérdeznek az ügyvédek, hogy miért fenyegették meg, mire Gábor Róbert válaszol a tanú helyett: azért, mert gyűjtöttétek az aláírásokat. Páll László válasza erre, hogy azért, mert nem tudnak beilleszkedni a közösségbe. Róbert erre is megfelel: „ki kell menjek az erdőbe"!

A vallomásokban egy földterületről van szó, amelyen a Gábor család előszeretettel legeltette a lovait, ezért a bethlenfalviak összefogtak és kerítést építettek köré. Az egyik tanú szerint, aki tavaly megművelte a földet, a kerítésnek volt hatása, az idén kétszer annyi, 160 bála széna lett rajta, de erről papírt kell kérni a mezőgazdasági igazgatóságról és további tanúkat kell behívni, úgyhogy halasztódik ez a per (is).

Amikor észrevették a helybéliek, Gálfi Árpád és a tanúk egy része, hogy Gáborék elkezdték lebontani a kerítést, négyen szaladtak rájuk, folytatja a tanú, egészen bekísértek a rendőrségre, ott is ordítoztak, mindenkit megfenyegettek. Zsolt ordít közbe a fegyenceknek fenntartott ketrecből: „– Hazugság, nem tudja dovadálni".

A Duna tv által készített tudósítás forgatásakor is megfenyegették Gálfit, ezt az ügyet is most tárgyalja a bíróság, a múltkori tárgyaláson megnézték a filmecskét, de Moldovan Mihály ügyvéd kéri, hogy nézzék meg a nyersanyagot is. Ezt is elnapolják, amíg előkerül a vágatlan felvétel is.

A bírónő október 2-ára helyezi a következő tárgyalások napját, majd távozik.

De ne menjenek sehova, mert most jön a punktul kulminánt!!!

Érezhetően nincs vége a dolognak, hiába lenne kedvünk felszusszanni a káromkodások és folyamatos rendreutasítások fülledtségéből. A nézők és tanúk egy része kimegy a teremből, Gálfi Árpád valamit mondani próbál az előtte üldögélő Marosi György ügyvédnek, ehhez kicsit előrehajol. Gábor Róbert épp elhalad mellette, összekiabálnak, majd két csendőr közül Róbert leköpi az önkormányzati képviselőt és mellette egy ügyvédnőt.

A kakaskodás oka az volt, hogy Róbert megtapogatta 53-as karjával a tanácsos fenekét. Gálfi zavart mosollyal törölgeti a nyálat magáról és magyarázza az ügyvédnőnek, hogy nem ő köpködött. Az ügyvédnő állítólag panaszt tett, mindenesetre az ügyésznek magyarázott valamit.

Másik bíró érkezik, Rédai Zoltán József személyében, aki tolmácsot kér. Nem nagyon értjük, hogy miért van erre szüksége a magyar bírónak, míg az előzőnek nem volt. De biztos jó oka van rá. Amíg a tolmács megérkezik, másik ügyet tárgyalnak. Egy bizonyos fuvarozóét, akinek a keze alatt eltűnt egy rakomány vasbeton, nem tudja, ki küldte kinek a szállítmányt, és ki mondta, hogy idő előtt le kellett rakodnia az árut, s még pecsétet sem kapott, de engedelmeskedett, az áru odalett, és most itt áll megkötött kézzel állítva, hogy ártatlan. Oace Viorel ügyész dugóját többször kihúzza, jól felidegesíti a vádlott. A bíró is forgatja a szemeit, látszik, nem nagyon hiszi a fura mesét.

Aztán végre megjön a tolmács, vége az eltűnt vasbetonpernek, mint a Mónika Show alatt a reklámnak, és kezdődik a per. Az igazi, amiért jöttünk. Ami tele van drámával, humorral és tragédiával, és egy kicsit még veszélyes is. Ahogy ott ülünk, és a gyűlölet megfordul, majd végigpásztáz rajtunk. Brrr.

István vagyok Etédről

A tárgyalás azzal kezdődik, hogy Gáborék és Gálfi összeszólalkoznak. Gáborék szerint Gálfi mutogatja a fegyverét. Egy hangosabb női nemiszerv-emlegetés után a bíró rárivall a felekre, teli torokból ordít, hogy legyen csend, majd némileg higgadtabban megjegyzi, 5000 lej a maximális büntetés, és ki is fogja róni a bíróság méltóságának megsértése miatt. Ezt még többször meg kell ismételnie az elkövetkező órácskában, de valamiért végül mégsem ró ki semmit.

„– Kicsoda ön ott? Tessék felállni, ha önhöz beszélek!" – néz a bíró egy férfira, aki a tanúskodni érkezett romák csapata elé ült, az időközben a stratégiailag megfelelőbb középső padsorba helyezkedett Gábor család mellé. Provokálja a mögötte ülőket, akik nehezen türtőztetik magukat, el is hangzik egy-egy elfojtott kiabálás, amit még hangosabb „hallgass te!" kísér a többiektől.

– Én ide tartozom – válaszol a férfi még ülve.

– Mi az, hogy ide tartozik? Hogy hívják? – kérdi a bíró.

– Etédről jöttem, Gálfi Árpi mutogassa a pisztolyát – mondja a kérdezett, s épp eltűnődünk, hogy az Etédről vajon a kereszt- vagy a vezetékneve-e, amikor megtudjuk, valamilyen, – talán Gábor – Sándornak hívják.

– Ott hátul ön kicsoda? – kérdezi Gálfit is. De a zaj elnyomja a választ.

– Ma úgy megcsaplak, hogy... – hallatszik, mire a bíró tényleg ordítani kezd, hogy csend legyen.

– Hány éves az a gyerek, aki maga mellett ül? – utal a bíró a legkisebb Gábor-csemetére, aki a pónilóval fenyegette meg tavasszal az istállórombolókat.

– Tizennyolc éves, csak visszamaradt a növésben – felel meg Énidetartozom Sándor Etédről, s azzal a kiskorú szabályellenesen a teremben maradhat.

Meghalsz, s nem a villany csap oda

A kedélyek lecsillapodása után Demeter Ernő ügyét tárgyalják, akinek a fáma szerint a Gábor család lopta a villanyát a vezetékről, Demeter megelégelte a dolgot, ezt pedig ütlegeléssel viszonozta a família.

Fiatal lány, a 19 éves Banka Emőke áll fel, aki elmeséli, hogy az üzletből tért volna haza, amikor észrevette, hogy Gábor Szabolcs és még két személy veszekedtek Demeter Ernővel, Szabolcs és Ernő lökdösődtek, s jöttek a cigányok fejszékkel felfegyverkezve, de Gábor Róbert nem volt ott, mert az „udvarunkon vágta a fát". A tárgyalás után látjuk csak, hogy az előtérben a szép arcú nő az 53-as karú kisbabáját szoptatja, egy szál cigivel a szájában.

De ne menjenek, sehova, mert perceken belül kezdődik a daróci Bizsi Kinga tanúvallomása. Az ijedt lány az eddigiektől eltérően azt nyilatkozza, hogy ellenséges viszonyban van a Gábor családdal és megfenyegették, hogy megölik, mielőtt idejött volna vallomást tenni. Ez a lány is a boltból jött ki, amikor látta, hogy Gábor Dénes és Ötvös Eszter autóval jöttek, megütötték Demeter Ernőt, és ő többet nem is nagyon látott, mert elszaladt értesíteni Ernő feleségét. De megfenyegették, hogy ha tanúskodik, megölik.

Tütütt – kiált oda Ötvös Eszter.

Demeter Ernő áldozat azonos nevű fia következik a tanúk padjánál. „–Meghalsz te!" – kiáltja Eszter. De ez nem számíthat fenyegetésnek a bíróságon, aminek esetleg számos ügyvéd, rendőr és a bíró is fültanúja, ez csak egy tény. Az eddigi megfigyelések alapján mind meghalunk egyszer.

Az ifjabb Demeter szerint Gábor Dénes, Róbert, Zsolt és Szabolcs, valamint Ötvös Eszter ütötték az apját. Eszter egy téglával ütlegelte, a többiek bokszolták, rúgódták a földön és verték. A cigányság nem látta, hogy mi történik, mert takarásban voltak, ő meg nem mert szembeszállni a túlerővel. Kard volt Gábor Róbertnél – mondja. Azután Gáborék beültek az autóba és elfutottak.

„Hazavittem apámat, kihívtam a mentőt és bevitték a kórházba" – zárja le a történetet, s ezzel a drámának majdnem vége.

Még egy tárgyalás jönne, de nem jön, mert Gáboréknak ehhez ismét nincs ügyvédjük, és kérvényeznek egyet. Az összes pénteken tárgyalt ügy következő időpontja október 2-a, a szerdán tárgyalté pedig, szeptember 30. Ne hagyják ki.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."