40 óra éhségsztrájk fejleményei

A tiltakozást őszig pihentetjük, Séra háza ejsze megmenekül, de a földet csak kiperelnék alóla. A szeméttömörítőt mégis Séráék mellé építenék.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

ehsegsztrajkvege01ufo
Séra Zoltán is csatlakozott a második napon. Fotók: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: EGYED UFÓ ZOLTÁN
2018. július 17., 09:16
2 hozzászólás. 

Jól telt az éhségsztrájk. Az első órácska nyugisabb volt, kevesebb vendégem volt, még tudtam olvasgatni, nézegetni a verebeket. Megfigyeltem, hogy a hím veréb pont úgy viselkedik, mint a házi kakas, leengedi a szárnyait a föld felé, s mérgesen, enyhén oldalazva táncolja körül a nőstényt.

Aztán elindult a látogatóáradat, egymást váltották az emberek. A hatóságok is jöttek, előbb a helyi rendőrség vezetője, László Szabolcs, aztán az állami rendőrség igazoltatott le a csendőrséggel karöltve, végül a SRI kocsija keringett párszor körülöttünk, a mellettem ülő látogató még azt is látta, hogy fényképeztek.

Aki nem ismeri a történetet, alábbi anyagainkból megismerheti:

 

Szemétkednek Korondon

Az ember, aki Borboly bögyét nyomja

Korond: békülni akar a szemét

Éhségsztrájk!

Sok ismerős, barát, olvasó, kolléga és politikus kilátogatott hozzám, a legtöbben csak azért, hogy ők is ülhessenek pár percet az ügyért. Voltak pillanatok, amikor nem volt elég hely a padon, hogy leüljenek, váltották egymást.

Köszönöm mindnyájuknak.

Külön személyes sikerként élem meg, hogy a második napon meglátogatott a polgármester, és nem küldött haza azzal, hogy munkaidőben nem szabad üldögélni a téren. Ez már valami Udvarhelyen.

Az ügyben legfontosabb látogatóm Bíró Barna Botond megyei tanács-alelnök volt, aki előbb telefonon hívott fel, és elfoglaltságai miatt csak másnapra beszéltünk találkozót, aztán mégis sikerült időt szakítania, és kijött még csütörtökön beszélgetni. Tisztelem ezért, azért is raktam mindenütt az ő nevét előre, mert tőle vártam a legtöbbet az ügyben. Hosszasan beszélgettünk, most nincs értelme, hogy nagyon fárasszam az olvasókat, csak a lényeget mondom el.

Ő személyesen letett egy kérést a bíróságra, még tavaly év elején, az ígérete után, ebben a megyei tanács kéri a házlebontós pont kivételét a perből. Ezt a kérést át is küldte nekem csütörtöki beszélgetésünk után, iktatva van, tehát nem kamu.

Azt mondja, hogy azért nem tárgyalták még ezt a kérést ezidáig a bíróságon, mert a per le volt és le van fagyasztva, amíg az építési engedélyt tárgyaló perben döntés nem születik.

Amint ismét elindul az a per, valószínűleg most ősszel, remélhetőleg az első tárgyaláson a bíró jóváhagyja a kérésüket és ejtik a házlebontós pontot.

ehsegsztrajkvege02ufo

Megkértem egy ügyvédet, ellenőrizze ezt a dokumentumot. Ő azt mondta, hogy amennyiben a felperes pontosította beadványát, olyan értelemben, hogy ejti a második kereseti pontot, ami a „törvénytelenül felépített ház lebontásával" kapcsolatos, valószínűleg a bíró jóvá fogja hagyni. Tehát Bíró tartotta a szavát, a ház ejsze megmenekül, egyelőre.

De, és itt van egy nagy de,

a megyei alelnök által átküldött irat szerint ebben a perben van egy másik kereseti pont is, ami a terület feletti tulajdonjogát vitatja Sérának, kéri a birtoklevél abszolút semmisségének megállapítását.

Ki akarják perelni a földet Séra háza alól? Miért az az érzésem, hogy Korondon a földügyeket is ugyanolyan pontossággal intézték, mint az építési engedélyeket, és képesek lesznek valami adminisztratív bakit találni a papírokban? Miért kezd az az érzésem lenni, hogy Korondon minden papírt hibásan állítanak ki, hogy később a polgármester tudja zsarolni az embereket ezzel? Emlékszem, a szemétügy legelején mesélték az utcabeliek, hogy jött a polgármester, és megfenyegette őket, hogy az utcából akik nem egyeznek bele a szeméttömörítő megépítésébe, mind 100 000 lejes büntetést kapnak, és a házuk is lebontódik. Tud ő valamit? Minek alapján mer ilyen kijelentéseket tenni ilyen magabiztosan?

Másfelől pedig kinek jut eszébe, hogy így álljon bosszút valakin, hogy kipereli a háza alól a földet? Hogy mikkel nem foglalkozik a megyei tanács! Ez a megyei tanács feladata, hogy embereken álljon bosszút? Tényleg nincs más tennivaló a megyében, olyan jól állunk? Sötétség! Csodálkozom, hogy Séra születési igazolványának a megsemmisítését nem kérte még Borboly.

A helyszín mégis marad

Ami még kiderült a Bíróval való beszélgetésből, és újdonság számunkra, az az, hogy a szeméttömörítő állomást a tavalyi ígéretekkel ellentétben valószínűleg a régi helyszínen, Séra szomszédságában akarják mégis megépíteni, nem az új helyszínen, amit polgármester megvásárolt. Van magyarázat is, európai pénzek, számonkérés, akármi.

Szóval nekik indokolt ez így, én megértem, logikus magyarázatuk van, de attól még egy jó számonkérést megérdemelne az, aki oda találta ki az egészet a lakóházak mellé és a patakpartra.

Ez most már ennyi, lesz még ebből cirkusz, de azon is elgondolkodhatnánk azért, hogy miként lehetne a jövőben elkerülni azt, hogy hasonló esetek előforduljanak.

Bíró Botond szerint fontos lenne, hogy az emberek részt vegyenek azokon a lakossági fórumokon, amelyeken ezeket a beruházásokat megbeszélik. Szerintem pedig az lenne fontos, hogy ezeket a fórumokat meg is tartsák, és rendesen meg is hirdessék, odahívják és becsületesen tájékoztassák az érintetteket. És az lenne fontos, hogy mielőtt valaki valami mega-marhaságot kitalálna, gondolja át jól, hogy ezzel kinek-minek árt.

Na de hogy a jót is lássuk a rosszban, van jó oldala is annak, hogy az eredeti helyszínre, Séráék mellé akarják mégis megépíteni a szemétátrakót. Katona Mihály azt ígérte tavaly télen, hogy ha oda épül meg a szeméttömörítő, akkor ő lemond. Jaj, nagyon sajnálnám, ha Korond örökös polgármestere lemondásra kényszerülne, de tudom, hogy ő szavatartó, és amit megígért, meg is teszi.

Visszatérve a házbontásos ügyre, úgy tűnik, itt őszig semmit nem tudunk tenni az ügyben, amíg a bíróságok be nem lendülnek ismét, és a dossziét el nem kezdik tárgyalni. Sem a megyei tanács, sem mi, senki.

Úgy döntöttem, a tiltakozó akciót most egy picit befagyasztom, őszig. Több okból is:

A megyei tanács tett egy lépést, Bíró Barna Botond leadta ezt a kérést. Én ezt elfogadom részéről pozitív lépésként.

Lássuk, mi fog történni.

Őszig nem fogunk semmit megtudni a fejleményekről, mert nem lehetnek fejlemények. Ha most folytatnánk a tiltakozást, két hónapig én sem bírnám az éhezést, és az emberek is megunnák a témát.

Elkezdtek szerveződni a Facebookon az emberek népesebb tiltakozások érdekében. Örülök neki, de ez nem jó pillanat erre. Ha most elkezdünk tüntetni, két hét alatt elkopnak a tüntetők is, meg is unja mindenki a témát, és ősszel, mikor fejlemény lesz az ügyben, akkor már nem lesz senki, aki tiltakozzon, ha szükség lesz rá.

Kár most elpuffogtatnunk minden lőszerünket feleslegesen, és ősszel fáradtan, fegyverek nélkül érkezzünk a csatába. Ezért én arra kérem az érdeklődőket, őrizzék meg az érdeklődést és a Sérával való együttérzést, hogy ha majd ősszel szükség lesz rájuk, akkor ott tudjanak lenni Séra mellett.

Most két hónap béke következik. Addig a megyei tanács vezetői is elgondolkodhatnak a fentebbi képen látható szövegük utolsó mondatán, és azon, hogy mennyire szép dolog embertársad háza alól kiperelni a földet. Én értem, hogy Séra kérte a pofont, de megkapta. Szétment az élete, szétment a családja, mi kell még?

Mi kell még?

Mikor látom – elég gyakran  hogy Borboly a papok mellett szerepel egy fotón, mert épp adott valami pénzt nekik, akkor mindig elgondolkodom, cserébe miért nem adnak neki valami keresztény értékeket. Hogy tudjon megbocsátani, szeretni, ... na jó, hagyjuk, kezdem túllelkizni ezt a dolgot.

ehsegsztrajkvege03ufo

40 órás éhezésem rövid története egy finom levessel végződött, melyre Előd kollégám hívott meg a Pizza 21-be. Sajnálok mindenkit, aki szerette volna végignézni, miként halok éhen a városháza előtt, és nem sikerült most neki. Talán ősszel lesz erre alkalom, ha a megyeházán úgy döntenek.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2018-07-17 13:41:53
Az is bolond, aki prófétává lesz Székelyföldön.
Vagy legalább keresztelkedjen át Orbánra.
avatar
persze
2018-07-17 15:42:02
jutacs- te pedig irjal haza

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."