Itthon » Közélet

Azért szólunk, hogy ne vegyék el a hajtásid (frissítve)

Újraindult a vonat, és két újabb Szent András-keresztet is hozott városunkba.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

szent andras kereszt-2
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2015. szeptember 17., 17:06
4 hozzászólás. 

Nem bírjuk hangsúlyozni, hogy a vonat újra indulásával két Szent András-keresztet is kihelyeztek a város két forgalmas útszakaszára, oda, ahol az utcák keresztezik a síneket.

szent andras kereszt-5

Az egyik ilyen a kisállomás melletti vasúti átkelő, ahol a Tamási Áron utca keresztezi a sínpárt. Eddig felügyelt vasúti átkelő kategóriában volt, ami azt jelentette, hogy a vonat a kereszteződésbe érkezéskor megállt, majd a kalauz kihajtotta a sorompókat. Miután elhaladt a vonat, újra megnyitotta az átkelőt a közúti forgalom számára. Hasonló volt a helyzet az Orbán Balázs utcában is. Ha emlékeznek, sokáig le is volt zárva a közúti forgalom elől, így ott meg sem kellett állnia a vonatnak. Végül a városvezetés unszolására megnyitották azt is.

szent andras kereszt-1

Nem hivatalos, nem reprezentatív jellegű gyors felmérésünk alapján tíz autósból nyolc jó esetben lassít, de megállás nélkül hajt át a két említett kereszteződésen, amíg kettő annyira megáll, hogy az autó kereke nem forog. Az már egy másik kérdés, hogy az elfuseráltan felszerelt táblák miatt a törvény betarthatatlan. Ugyanis az „egyszerű" stop táblával ellentétben a Szent András-kereszttel együtt felszerelt táblát az autós nem haladhatja meg. Kötelezően a tábla előtt kell megállnia. Ha így teszünk, egyik kereszteződésben sem látjuk a síneket a házak, kerítések takarásában, így az sem látszik, ha jön a vonat.

szent andras kereszt-6

Ennél már csak a Szombatfalvi és Rét utca kereszteződésénél levő vasúti átkelőt irányító táblák értelmetlenebbek, ugyanis a használható sín még a kereszteződés előtt véget ér. Ezt a sínekre hordott földhalom és tábla is jelzi.

szent andras kereszt-7

Ne feledkezzünk meg a kerékpárosokról sem, mert a biciklis sávokat is keresztezik a sínek. Értelemszerűen a Szent András-kereszt érvényes nekik is, azonban a Tamási Áron utca mindkét sávján, a tábla a kerékpárostól balra levő oszlopra, az autósok irányába van elhelyezve és ezzel nem egyértelmű, hogy rájuk is vonatkozik-e. Mivel különálló közlekedési sávról van szó, megérdemelt volna egy külön irányított átkelőt.

Frissítés: közben több olvasónk jelezte, hogy tévesen tüntettük fel az andráskereszt figyelmen kívül hagyását maga után vonó büntetést, ugyanis csak pénzbírságot és büntetőpontot kaphatunk. Tehát jogosítvány felfüggesztése nem, csak 6 büntetőpont és 315 lejtől 700 lejig terjedő pénzbüntetés jár érte. Jogosítványunkat akkor függesztik fel, ha ütközünk a vonattal.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
szilyyy
2015-09-17 21:27:47
"Nerespectarea semnificatiei indicatoarelor Trecere la nivel cu o cale ferata simpla, fara bariere; Trecere la nivel cu o cale ferata dubla, fara bariere sau Oprire, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferata;" - 6 pct
Forrás: http://www.codulrutier.ro/codul_rutier_penalizari.php
avatar
palpeter
2015-09-18 10:04:56
Nem frissíteni kellett volna a cikket, hanem mielőtt megírtuk volna, rendesen utánajárni. Kissé elfuserált, hogy megmondjuk neked, hogy ne vegyék el a jogsidat, mert mi faxa gyerekek vagyunk, a végén meg az olvasó mondja meg nekünk, hogy nem is vagyunk faxa újságírók.

Másképp teszem fel a kérdést: félretájékoztatás?
avatar
boti
2015-09-18 12:05:25
re:
avatar
palpeter
Nem frissíteni kellett volna a cikket, hanem mielőtt megírtuk volna, rendesen utánajárni. Kissé elfuserált, hogy megmondjuk neked, hogy ne vegyék el a jogsidat, mert mi faxa gyerekek vagyunk, a végén meg az olvasó mondja meg nekünk, hogy nem is vagyunk faxa újságírók.

Másképp teszem fel a kérdést: félretájékoztatás?

Nekünk az olvasók számítanak és figyelünk rájuk a cikk megírása előtt és után is ;) Ha hibázunk, korrigáljuk.
https://www.youtube.com/watch?v=hHxNCrxO3B8
avatar
Isty
2015-09-18 16:05:00
NE!!!!
A Tamasi Aron utcaban levo Szent Andras kereszt megoldas rohejes!!! Atharitjuk a felelosseget az autokra ugye???
A napi 3 vonatert, 24 oraban 2000 auto alljon ott meg???? Minek???? Baromsag!!!!

Tegyenek akkor oda vonat jelszolampat, tudjatok, piros/feher, de ne kelljen 2000 auto naponta megalljon!!!! Ahelyett hogy goyrsitsuk a forgalmat, lassitjuk brutalisan!! Gratulalok....ido kerdese ott a baleset!!! A Szent Andras kereszt nem jo megoldas!!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."