A mostohagyerek neve: Székely Gőzös

A Regiotrans sem volt jó gazdája a Székely Gőzösnek. Legalábbis a sínnek biztosan nem.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

vonatsin1a
Fotók: Bedőházi Attila-Csaba, Katona Zoltán
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. április 02., 12:32
2 hozzászólás. 

Ha vissza akarunk menni ötven évvel ezelőttre az időben, nem kell mást tennünk, csak be kell állni a vonatállomáson a sínre és hosszan kell nézni. Balra ne nézzünk, mert ott mennek az autók, üzletek vannak, jobbra viszont nézhetünk, ott is az ötvenes években találjuk magunkat.

vonatsin1A Regiotrans egyik tulajdonosának öngyilkossága, illetve a Héjjasfalva-Székelyudvarhely szárnyvonal katasztrofális állapota oda vezetett, hogy hetek óta nem jár a Székely Gőzös. Két szerelvény az udvarhelyi vasútállomáson vesztegel, az utasok kénytelenek voltak alternatív megoldást keresni, hiszen dolgozni kell, iskolába is járni kell, az életnek mennie kell.

Életveszélyes híd, szemetes környék

A szárnyvasutat 2006-ban vette bérbe a Regiotrans a CFR-től (Román Államvasutak). A szerelvényeket azon nyomban kicserélték, a régi, lerobbant mozdonyok és vagonok helyett modernebb kocsik kezdték járni a Segesvár-Udvarhely útvonalat. Nem lehetett dohányozni benne végre, normális időben teljesítette a távot, a kocsikra nem igazán lehetett panasz – ezt egyszer mi is leellenőriztük egy évfordulón.

Azonban a sín melletti állapotok borzalmasak, főként a városi szakaszon – ha az állomáson nézünk szét, jól látható, hogy sem az állomásépületen, sem a többi építményen évtized óta nem végeztek semmilyen felújítást. Annyi történt, hogy 2012-ben lebontották az egykori mozdonygarázst.

A néhány száz méterrel lennebb levő vasúti híd évekig életveszélyes volt, hiányoztak a deszkák róla (szerencsére nem történt baleset), a cég a több jelzés ellenére a füle botját sem mozdította, végül egy közelben levő vállalkozó tette biztonságossá a hidat a gyalogosok számára, illetve megvilágíttatta a környéket.

Vadcsapás az áruház felé

Akárcsak a víz, vagy az erdőben a vadállat, az ember is a legrövidebb utat választja – ez jól megfigyelhető a Kaufland áruház előtt elhaladó vasúti síneket évek óta keresztező ösvényeken, csapásokon. A 2007. szeptembere óta működő Kauflandba egyetlen alkalommal sem szállítottak árut a vasúton, az áruház jelzett évben szerette volna felszámolni az előtte futó, teljesen fölöslegessé vált síneket, ám ebbe nem ment bele a CFR (Román Államvasutak).

vonatsin2Emiatt teljesen más képet mutat az áruház előtti tér, ám a vásárlók nem mindegyike hajlandó megtenni a rendes utat a bejárathoz, rövidít a síneken. Emiatt alakultak ki az esős időben sáros ösvények. Az már csak hab a tortán, hogy a környék állandóan szemetes, visszataszító, elhanyagolt, egyszerűen senki nem foglalkozik vele.

vonatsin3Hiába mutatták táblák a helyes utat, hívták fel a figyelmet arra, hogy ne ott közelítsük meg az áruházat, a vadcsapások maradtak és ma is üzemelnek.

Ahol a sín véget ér

A vasúti sín egyik vonala a Kaufland mögött elkanyarodik és az ipari övezetbe, a Nagy-Küküllő feletti vashídon a matricagyár mellett megy a sín, majd a mostani Coats Romania székhelye mögött ismét új vonal nyílik, ami egy másik cég lebetonozott udvarán ér véget.

Az ipari termelést nagyon nagyra tartó szocializmus idején ugyanis azt tervezték a megye és a város vezetői, hogy a nagy vasútállomás a mai Sas utca végében fog megépülni. Egészen odáig kanyarodik fel a sín, illetve a gyárakhoz is „bekanyarodik". Abban az időszakban volt értelme a dolognak, hisz a nyersanyag jött, a készáru ment. Ma már ennek sincs.

vonatsin4A sín másik vonala a Kaufland után párhuzamos a Bethlenfalvi úttal, a Fások utcáján túli, néhány tíz méteres szakaszt idén felszámolták. Mint gyakorlatilag mindenütt, ahol a sín metszi valamelyik utcát vagy utat, itt is problémás a közlekedés, mert a sínen mindenütt döccenni kell.

A 2005-2006-ban is mostohagyereknek számított a Székely Gőzös. Akkoriban a 2005-ös árvíz is megrongálta több helyen a töltést (három napig nem járt a vonat augusztusban), illetve hosszas volt a huzavona a bérbeadás körül is. Nem egészen tíz év után azt értük meg, hogy a vonat megint nem jár és a hangzatos szavak ellenére a gyakorlatban gazdája sincs.

1888-ban nem erről álmodoztak őseink, hogy több mint 125 évvel a szárnyvonal megnyitása után a vonat vesztegelni fog az állomáson.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
esz.
2015-04-02 18:12:46
regiotrans
Rossz nézni reggel 7 óra után az út szélén ácsorgó, stopra váró diákokat.Kezében okostelefon, táskájában laptop, de vonat, az nincs. Mire bejut az iskolájába, elege van a székelygőzösből, az egész itthoni kupiból. Valakik elérik a céljukat.
avatar
jutacs
2015-04-03 19:19:55
Oh, boldog Ceausescu-idök!
Akkor meg minden müködött.
Ugy-ahogy, de ment.
Az ipar, a közlekedes, az egeszsegügy.
Most van nehany szaz gazdag bandita, a többi tapsikolhat a nagyx szabadsagban - üres hassal es jövökeppel

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."