Itthon » Közélet

Szeméttelep a vasúti töltésen

Valóságos szeméttelep alakult ki a vasút székelyudvarhelyi nyomvonalán. Végigjártuk, elborzadtunk. De ígéretet is kaptunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

szemet-9444
Fotók: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. március 19., 14:54
1 hozzászólás. 

Múlt heti vonatozásunk közben fedeztük fel, hogy a város területén áthaladó vasúti sín töltése és a mellette húzódó sáncok tele vannak szeméttel. Hogy meggyőződjünk, nemcsak a szemünk káprázott, a vasútállomástól a város végéig gyalogoltunk a síneken.

A tavaly októberben a terelőúton tett sétánk sem volt ennyire megdöbbentő. Alig hagytuk el az állomás területét (a Vásártér utca után), a Villanytelep utcával párhuzamos sínszakasz környékén már feltünedezik a civilizáció árnyoldala.

szemet-9453

Az egykori üzemanyaglerakat és a mellette levő új autóbuszállomás területén, a kerítésen kívül, tele van szeméttel a töltés. A legtöbb hulladék műanyag palack, de van nejlon és papír is bőven – amikor a vashíd mellé értünk, már halmozottan találjuk mindezt, ráadásul a járda közelében.

A mi Hídemberünk

A vasúti hídon most már át lehet kelni anélkül, hogy életveszélyben éreznénk magunkat. Nem a vasutat működtető cég jóvoltából, hanem egy magánszemély önkéntes akciójának köszönhetően.

szemet-9459A Nagy-Küküllő jobb partján, közvetlenül a híd melletti épületben edzőtermet hozott létre egy vállalkozó, aki a vasúti híd egy részét teljesen újradeszkáztatta – miután egyszer ő is szinte beleesett a folyóba, – és az épület falára olyan fényforrásokat szerelt fel, amelyek megvilágítják a környéket.

szemet-9468Továbbhaladva a Szejke-patak hídjához értünk, a Kós Károly Szakközépiskola udvarára látni innen, és a patakba. Utóbbinak egy részén úgy fel vannak torlódva a műanyagpalackok, hogy nem értjük, a víz egyáltalán hogyan tud áthatolni rajtuk.

Az ott lakók összeszedték

Ugyanezen a szakaszon, szemközt, ahol a szombatfalvi magánházak kertjei, kerítései vannak, a hulladék gondosan halmokba gyűjtve csak arra vár, hogy valaki elszállítsa. A „senkiföldjén" azonban mindenütt szemetes.

A Megálló utcai „kicsiállomás" utáni kanyarban ismét feltűnően sok a kukába való, s a városi labdarúgópálya, az egykori Kollégium-kert környéke is borzalmas. A legfeltűnőbb az a rész, ahol az egykori Akarat sportkomplexum területe véget ér – ide többször nagy mennyiségű szemetet hordtak egyesek.

szemet-9504Egy guberáló fiatalembert éppen „akcióban" figyelhettünk meg – mint mondja, éppen erre járt s a vitatott tulajdonjogú salakpálya mellett észrevette a szeméthalmot, szerinte ez tegnap-tegnapelőtt még nem volt itt. Rengeteg a sörös doboz, ezekre vadászott, de néhány perc alatt más fémtárgyakat, edényeket is talált.

A strand területével párhuzamos szakaszon már „tisztább a kép", noha a tavaszi nagytakarítás bőven ráférne a környékre.

Regiotrans: a mi feladatunk, megoldjuk

A Héjjasfalva-Székelyudvarhely szárnyvonalat működtető Regiotransnál érdeklődtünk arról, hogy kinek a feladata a takarítás. Az udvarhelyi állomás  kirendeltségvezetőjétől megtudtuk, az ő feladatuk a tisztogatás. Közölték, a takarító csoportjuk ezen a héten a bögözi állomás környékét, a következő hetekben az udvarhelyi szakaszt takarítja.

Az állomás területe tiszta, bár lerobbant: a parányi váróteremben nemrég nyílt kiállítás a székely gőzös történetéről azt mutatja, hogy volt idő, amikor megbecsültük a gazdasági fejlődést hozó vasútvonalat és környékét.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kameleon
2013-03-19 19:52:23
Mashol is...
Sajnos mashol is szemetes, volt lehetosegem megorokiteni egy egesz szamitogep lerakatot az egyik szakaszon. Nagyon szep latvany volt.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."