Itthon » Közélet

Astrás vagy? Szívás!

Csődeljárás alatt az Astra Rt., csak most ne jöjjön nekem egy kötelező astrás sem.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

astra biztosito-2
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2015. szeptember 24., 15:56
0 hozzászólás. 

Egy hónapja, hogy nagy a kavarodás az Astra Rt. biztosító körül. A csődeljárás alatt álló részvénytársaság miatt sokaknak okozhat kellemetlenséget, ha olyannal ütközik, aki az Astránál kötötte kötelező gépjármű-biztosítását. És erre elég nagy esély van, hiszen az egyik legrégebbi és legnagyobb biztosító Romániában az Astra Rt. Jó árai és szolgáltatásai miatt, több mint 860 000 kötelező autóbiztosítást adtak ki, de ezen kívül jelen voltak a magyarországi piacon is. Néhány olyan kérdésre kerestük a választ, amely most a károkozót és elszenvedőt is egyaránt foglalkoztatja.

Egy ideje érezhető volt, hogy inog alattuk a léc, a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (Autoritatea de Supraveghere Financiara) is vizsgálta már őket. Az Astra Rt. képviselői néhány hete még azt nyilatkozták, hogy minden rendben, folytatják a munkát, aztán két hétre rá bejelentették a csődöt. Nem volt meg a likviditási együttható – mondja Balog Endre biztosítási bróker –, ami azt jelenti, hogy a megkötött biztosítások utáni összeg bizonyos százaléka meg kell, hogy legyen a vállalt törzstőkéjében. Ez azért szükséges, hogy a szélsőséges esetekben, például egy természeti katasztrófánál, akkor is fizetni tudjon a biztosító, amikor hirtelen több károsult jelentkezik egyszerre. Az ASF speciális megfigyelés alá helyezte a részvénytársaságot és előirányozták a törzstőke növelését 460 millió lejjel, de ez nem történt meg.

A vállalat ellen elkezdődött a csődeljárás. Jogos a kérdés, hogy ki, mikor és mit fizet?

Nincs minden veszve, de aggódni azért lehet

Létezik egy biztosítási garanciaalap (Fondul de Garantare a Asiguraților), ahova a biztosító társaságok rendszeresen befizetnek egy adott összeget az ilyen esetekre. Így, ha valamelyik társaság becsődöl, akkor minden kliensüket tudják kártalanítani. Jelenleg 1,1 milliárd lejjel rendelkezik a garanciaalap, a saccolt kárkifizetés az Astra esetében 700 millió lej. Pénz van, de a kifizetés továbbra sem egyszerű.

Mi van, ha egy astrás jött nekem?

A kötelező gépjármű-biztosítás (RCA) esetében a vétkes kárt okozó fél biztosítójának feladata megtéríteni az okozott kárt. Mivel jelen helyzetben fizetésképtelen a biztosító, ezért kártérítési igényünket a garanciaalap fele kell leadni, amelyhez a szükséges formanyomtatványok a honlapjukon érhetőek el.

Az oldalon külön menüpont foglalkozik az Astra Rt. biztosítóval kapcsolatos kérdésekkel, ahol tételesen le van írva, mi a teendő kárigény esetén. A kitöltött formanyomtatványokat és a szükséges iratokat a bukaresti irodába kell eljuttatni.

És itt kezdődnek a problémák.

Ugyanis ekkora biztosítótársaság bebukására még nem volt példa, így egyelőre az igénylők áradatának kiszolgálása is komoly gondot jelent az alap kezelőjének. Mivel nem egy nagyszámú csapat látja el ezt a feladatot, az adminisztratív munka normál esetben is heteket vesz fel, ami most még jobban elhúzódik. Arról nem is szólva, hogy a garanciaalap csak akkor fizet, amikor véglegesen kihirdetik a csődállapot. Mivel a tulajdonos megfellebbezte az ASF döntését, így még ez is húzódhat pár hónapot.

A szervizek nem fogadják az autósokat

Pénz nélkül nehezen lehet bármit is megjavíttatni. Mivel a szervizek sem tudják, hogy az elvégzett munkát mikor fizetik ki nekik, nem vállalják az autók javítását. Ez érthető, hiszen a beszerzett alkatrészeket jó esetben is, harminc napon belül ki kell fizetniük, az alkalmazottaknak fizetést kell adniuk, és az egyéb működési költségeket is rendszeresen kell fizetniük.

Nem marad más választás, mint önköltségen megjavíttatni az autót, amit majd valamikor visszakapunk az alapból. De itt jön a következő buktató. Mielőtt az autó javítására kerül sor, kárfelmérő kell, hogy szemrevételezze az autót. Jelenleg az Astrától megvonták a kárfelmérés jogát, ezt a garanciaalap munkatársai kellene, hogy elvégezzék, akiknek jelenleg erre nincs kapacitásuk.

Nem fizet a biztosítóm, beperelhetnek?

Megtörténhet, hogy akinek kárt okoztunk, nem hajlandó a garancia alapra várni, és saját zsebből sem kívánja kifizetni a javításokat, ezért beperel. Mivel a biztosítás megkötésekor a felelősséget átvállalta a biztosító, tőle meg a biztosítási garanciaalap, nem terhelhetnek a kár kifizetésével. Ha mégis bírósági ügy lesz belőle, mindössze az érvényes biztosítást kell bemutatni, szükség esetén írásos nyilatkozatot adni.

Kell-e más biztosítást kötni?

Akik nemrég kötötték egy évre kötelező gépjármű-biztosításukat a fizetésképtelen Astra Rt.-nél, mérlegelhetik a lehetőséget. Jogilag rendben van a jelenleg érvényes astrás kötelező biztosításuk is. Azzal szemben nem előnyös, akinek a kárt okozzuk, ugyanis mindamellett, hogy megkárosítottuk, még a pénzére is kell várnia.

Az udvarhelyi Astra iroda segíti ügyfeleit

Mihály Árpád Előd az udvarhelyi iroda vezetője elmondta, jelenleg útmutatásban és információban tudnak segíteni. Kinyomtatták azokat a kárigénylőket, amelyet a garanciaalaphoz kell eljuttatni, továbbra is segítenek az iratok kitöltésében, illetve a bukaresti telefonszámok, postacímek megszerzésében. Azt javasolják mindenkinek, hogy a közös balesetbejelentő kitöltése után, töltsék ki és küldjék el elektronikusan is a biztonsági alaphoz szükséges bejelentőt.

Az életbiztosítás sem egy jó életbiztosítás most

Ezek elvileg külön voltak könyvelve, így az ide befizetett pénz „valahol" megvan. Az életbiztosítási portfóliókat egy másik biztosító kellene, hogy átvegye és tovább vigye, de egyelőre nem jelentkezett erre egy társaság sem, így az ő helyzetük is lebeg a levegőben.

Tippelgetések szerint a garanciaalapból történő kifizetésekre leghamarabb hat hónap múlva kerülhet sor.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."