Itthon » Közélet

Megjárod, ha rossz helyre dobod a szemét!

Több mint két hónapja büntet a helyi rendőrség a szemetelésért. Nemcsak a kukázókat felügyelik, nevelni is szeretnének.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

bodrogielod2
Nem egyenruhában jár, de megbüntethet a szakember a szemetelésért
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. november 19., 19:14
1 hozzászólás. 

Szeptember óta dolgozik a helyi rendőrség környezetvédelmi szakembere – az akkor alkalmazott, szakirányú képzettséggel rendelkező fiatalember és kollégái több mint ötven esetben szabtak ki bírságot Székelyudvarhely területén történt illegális szemétlerakásért. A 23 éves Bodrogi Előd környezetmérnöki szakon végzett Kolozsváron, jelenleg mesteri tanulmányokat folytat környezet-menedzsment szakon. Augusztusban volt a versenyvizsga, Előd két és fél hónapja a helyi rendőrség munkatársa.

bodrogielod1

A fiatal szakember Marosvásárhelyen is volt kiképzésen ezen a téren – mint tudjuk, a Maros parti városban az Azomureș, illetve a bezárt szeméttelep miatt rengeteg a környezetvédelmi probléma, ott nagyon komoly munka folyik e téren. Mint László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője portálunknak elmondta, „Csengővel nem lehet madarat fogni!", ezért munkatársuk nem egyenruhában jár, de munkája során természetesen kísérheti járőr a helyi rendőrök részéről.

14 problémás szemetesünk van a városban

A helyi rendőrségnél dolgozó környezetvédelmi felelősnek több hatásköre is van. Az első a szemét nem megfelelő helyen való elhelyezése, az ilyet elkövetők azonosítása, kivizsgálása. Feladatai közé tartozik az is, hogy ellenőrizze a magánszemélyek és a hulladékszállító cégek szemétszállítási szerződéseit, a szeméthordás programjának betartását. Az elhagyott, gazdátlan autók feltérképezése, a tulajdonosok figyelmeztetése, valamint a járművek elszállíttatása is az ő feladata lesz, akárcsak a közutakra, folyókba, patakokba kerülő mérgező anyagok azonosítása és azok odakerülésének kiderítése.

Az eddigi több mint két hónap alatt több mint ötven esetet derítettek fel – ezek nem mindegyike járt büntetéssel, de legalább figyelmeztetéssel igen. „Volt olyan esetünk, hogy a háztartási szemétben talált számla alapján azonosítottunk elkövetőt. Azért vagyunk rendőrök, hogy tudjunk azonosítani elkövetőket, akár egy számla vagy egy eldobott doboz alapján, amin van egy cím, mert személyes adatok is utalhatnak erre. Segítségünkre vannak a kamerák is, a járőrök is találkoztak szemétlerakókkal" – mondta László Szabolcs.

Információs anyagok, ismertetők fognak megjelenni a tömbházakban, amiben részletesen leírják, hogy a szemétgyűjtők mellé nem lehet letenni a szemetet, el kell szállíttatni. Mint László elmondta, 14 problémás szemétlerakó van a város területén, ezt nem tudják 24 órában egyfolytában felügyelni.

Nevelni is kell és lehet is a kukázókat

„Elértünk oda, hogy a legtöbb guberáló kiszedi a szemétből azt, ami kellett nekik és a többit nem dobálják szét. Sőt még kezdtek vigyázni is rá. Azt szeretném, ha a lakók is megtanulnák, hogy zárt zacskóban a helyére tegyék a szemetet, mert akkor a kóbor kutyák sem tudják szétszedni. Elég, ha csak egy szalámihéj kilóg belőle, az állat az ösztöneire hallgatva szétrángatja"– mondja László.

Tapasztalataik szerint sokszor az a gond, hogy a lakók nincsenek tisztában azzal, hogy mit kellene tenniük a nem háztartási hulladékkal, pedig megvan ennek a módja. Az RDE Hargita Termés utcai telephelyénél átveszik a szemetet jóval alacsonyabb áron, mint amiért a helyszínről elszállítják, ugyanakkor speciális zsákot is árulnak négy lejért – a 200 literes zsák árában a szállítási díj is benne van, tehát ha ilyenbe helyezzük ki a szemetet, nem kell fizetni az elszállításért.

Ha nagyobb mennyiségű, nem háztartási hulladékról van szó (pl. lakásfelújítás esetében), akkor a lakásból, tömbházból kihordott törmeléket, egyebet zsákokba helyezhetjük, majd az RDE-től szállítóautót igényelhetünk és a szemét mennyiségének megfelelő árat fizetünk a szállításért.

A helyi rendőrség telefonszáma 0266-210.210 – ezen a számon hétköznap lehet hívni a rendőrséget, amennyiben szemetelőt lát valaki. A hívás lehet anonim, személyleírást, autórendszámot kell megadni és a rendőrök perceken belül a helyszínen tudnak lenni. Háztartási hulladékok közterületen való elhagyása esetén a büntetés természetes személyeknek 100 és 500 lej, jogi személyeknek 1000 és 1500 lej közötti összeg. Építkezési hulladék esetén már magasabbak a büntetések: 200 és 1000 lej, illetve 1500 és 2500 lej közötti összeget kell fizetni.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
ooloo
2015-11-20 11:34:42
rossz helyre dobod a szemét!

Akkor a fülét!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."