Itthon » Közélet

Döntött a városi RMDSZ: csak a tagság szavazhat (videó)

Ötvenketten döntöttek a városi RMDSZ gyűlésén arról, hogy csak a tagság szavazhat az előválasztáson. Jogi procedúra is lehet a vége.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

küldottgyules rmdsz-5
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. február 09., 22:41
2 hozzászólás. 

A városi RMDSZ kedden este a Bocskai házban tartotta küldöttgyűlését, ami azt hivatott eldönteni, hogy csak a szervezet tagsága vegyen-e részt az előválasztásokon, vagy ahogy néhány hete Verestóy bejelentette, minden székelyudvarhelyi lakó szavazhat az RMDSZ polgármesterjelöltjére, illetve tanácsosjelöltjeire.

A hat órai kezdés előtt húsz perccel érkezünk, egyelőre kevesen vannak, csupán egy-két „régi nagy öreg" van itt a szervezetből, mint Sófalvi László vagy Bondor István, sürög-forog Ambrus Sándor megyei tanácsos, egy kivetítőn az elmúlt évek megvalósításainak képei peregnek, de az írás, illetve a kivetítő olyan kicsik, hogy nem lehet elolvasni a terem közepétől sem.

küldottgyules rmdsz-1

Hat előtt hét perccel Ambrus Sándor hangosan azt mondja, hogy „No, lehet regisztrálni!", ez percek alatt meg is történik, az újonnan érkezők egyből sorba állnak, ezekben a percekben lép a terembe Benedek Árpád Csaba alpolgármester, Sinka Arnold mostani és Borbáth István egykori városi képviselő, de megérkezik Incze Csongor megyei tanácsos, alelnök, mellette Fancsali Kálmán és néhány fiatalember.

küldottgyules rmdsz-2

Pontban hatot mutat az óra, amikor Géczi Levente önkormányzati képviselő is megérkezik, majd Bunta Levente városi elnök, polgármester siet be a terembe, majd félszázan ülnek le a székekre.

Sajtó nélkül

Vidámság, kacarászás, jó hangulat van, portálunk munkatársain kívül más sajtóorgánum képviselői nincsenek jelen – Bunta Levente köszönti az egybegyűlteket, majd jelzi, hogy a sajtó képviselői (mármint az uh.ro munkatársai, vagyis mi) hagyják el a termet.

küldottgyules rmdsz-4

Elhangzik, hogy az összesen 78 küldöttgyűlési tagból 52-en vannak jelen, a küldöttgyűlést pedig munkaképesnek nyíilvánítja a városi elnök. Elmondja, hogy az önkormányzat beszámolót fog tartani, majd a megyei tanácsosok is beszámolnak tevékenységükről.

Bunta elmondta azt is, hogy az előválasztások módozatáról fognak dönteni a mai gyűlésen. Még mielőtt belefogna a beszámolóba, a küldöttek kézfelemeléssel elfogadják a napirendet – ekkor Ambrus Sándor ismételten felhívja a figyelmét arra, hogy "a sajtó" még itt van. Ezt nem tudtuk nem megörökíteni.

Elhagyjuk a termet, de megjegyezzük, hogy a helyi televízió operatőre is a sajtóhoz tartozik, mire elmagyarázák, hogy az operatőr nem sajtós minőségében van ott, hanem felkérték, hogy rögzítse a gyűlést. Megértjük, elnézést kérünk, vesszük a kalapot, kimegyünk az előtérbe.

küldottgyules rmdsz-6

Távozásunk után Bunta a megvalósításokról beszél, ez mintegy húsz percig tart, taps hallasztik a teremből, majd Benedek Árpád Csaba beszéde jön át az ajtókon. Kb. háromnegyed hétkor Incze Csongor, a megyei önkormányzat alelnöke beszél, őt is megtapsolják, de jóval kevesebben, ezt megelőzően azonban Bunta is kifejtette a véleményét a megyei tanács és városunk viszonyáról.

küldottgyules rmdsz-15

Néhány perc múlva Ambrus Sándor jön ki a teremből, elnézést kér tőlünk, hogy kiküldött onnan. Megint a Bunta hangja hallatszik 19 óra körül, a széki elnökről és az előválasztásokról beszél, ezúttal keményebb hangnemet üt meg – beszéde majdnem megegyezik azzal, amit a múltheti sajtótájékoztatóján mondott.

Akkor elhangzott, hogy a helyi RMDSZ-tagoknak kellene arról dönteniük, hogy ki legyen az RMDSZ jelöltje. Jelenleg 120-130 tagot tartanak nyilván a városban, az ő számukat, ha a tevékenység úgy kívánja, és meg kell szólítani az embereket, fel lehet futtatni 300-400-ra – fogalmazott. RMDSZ-tag bárki lehet, aki jelentkezik a helyi irodában és befizeti a 2 lejes tagdíjat.

19 óra után néhány perccel megérkezik Bunta Levente felesége, előbb befülel a terembe, majd belép. Bent folyamatosan a férje beszél, éppen a tagság megerősítése a téma, nem sokkal később Szabó Gyula önkormányzati képviselő jön ki a teremből telefonálni (ő az ülés elején később is érkezett, mint a többség), közben Borbáth István hangja hallatszik ki. Az is kihallatszik, hogy a szabályzatról beszélnek, majd szavaznak is.

Géczi: a szabályzat sok sebből vérzik

Lassan fél nyolcra jár, amikor Géczi Levente, a széki RMDSZ által támogatott Arros Orsolya férjének hangját halljuk kiszűrődni, pár perccel később elsőként távozik a teremből.

küldottgyules rmdsz-13

Mi zajlott a teremben? – szegezzük neki a kérdést.

Eddig két napirend pont volt, az első a jelenlegi polgármester, alpolgármester és a tanácsosok beszámolója volt. A második napirendi pont a küldöttgyűlés elé terjesztett javaslat volt arra, hogy a városi szervezet hogyan képzeli el a polgármesterjelölt, a tanácsosjelöltek és a megyei tanácsosjelöltek kiválasztását.

Hogyan képzeli el?

Előterjesztettek egy olyan szabályzatot, ami sok mindenben, sok pontban eltér attól, amit a széki szervezet jóváhagyott. Én úgy gondolom, hogy nem ötvenkét ember az, aki eldönti, hogy az RMDSZ-nek ki legyen a polgármesterjelöltje.

Miben különbözik a széki és az RMDSZ álláspontja?

Az első és a legfontosabb különbség az, hogy ez a szabályzat csak az RMDSZ-tagoknak engedi meg a szavazatot, míg a széki által javasolt elképzelés kinyitotta volna a lehetőséget Székelyudvarhely minden polgára számára, hogy beleszóljon abba, hogy ki legyen az RMDSZ polgármesterjelöltje.

Elfogadták a városi szervezet javaslatát?

Ezt a javaslatot elfogadták. Bár jogászi véleményem szerint ez a szabályzat eléggé sok sebből vérzik.

Hányan szavaztak igennel?

Az ötven emberből úgy harmincvalamennyien igennel szavaztak, úgy láttam, hogy körülbelül nyolc-tíz tartózkodás volt, de ez nem pontos szám.

A villáminterjú után Géczi Levente távozott az épületből.

Bent már lazább a hangulat, többen is beszélnek egyszerre, de Benedek Árpád Csaba és Bunta Levente hangja dominál. Többen is kijönnek a teremből vécére, bent egyre oldottabb a hangulat.

Szabó: kell siessek!

Szabó Gyula siet ki megint a teremből, közben öltözködik is, látszik, hogy távozni készül. Villáminterjút kérünk a teremben történtekről.

– A polgármester tevékenységi beszámolót tartott és az előválasztások lehetőségeiről volt szó.

Döntöttek valamiről és ha igen, akkor miről?

Megvolt a módozat, de ezeket könnyebben megtudják, mert kell siessek! – válaszolta Szabó Gyula majd kabátját magára öltve, valóban seietve távozott.

küldottgyules rmdsz-14

Ezután az hallatszik ki, hogy különböző városproblémákról beszélhetnek a teremben ülők, olyan, mintha egy tanácsülés különfélék-menüjénél tartanánk. Húsz óra előtt öt perccel véget ér az ülés, a küldöttek elhagyták a termet.

küldottgyules rmdsz-24Közülük a beszámolót tartó Incze Csongort kérdeztük meg a történtekről:

– Mint körzeti elnök, a város által delegált megyei tanácsos, alelnök kötelességemnek éreztem, hogy részt vegyek. Vegyes érzelmek vannak bennem. Ennek a gyűlésnek az előválasztás volt a témája, de korábban a széki elnökség megkérdezett minden önkormányzatot, hogy milyen típusú előválasztást szeretne. Egy pár önkormányzattól érkezett írásos javaslat, többek között a városi RMDSZ-től kettő is, azokban azt kérték, hogy a legdemokratikusabb, urnás előválasztást szeretné a város. Most itt ezzel szemben arról szólt a felvetés, hogy csak RMDSZ-tagok választhassanak. Úgy gondolom, hogy elég kevés azoknak a száma, akik részt vehetnek az előválasztáson és elég sok ember kizáródna.

Ma szavazott?

Igen.

Tartózkodott vagy igennel szavazott?

Tartózkodtam.

Bunta: mindenki végzi a dolgát

Bunta Levente a gyűlés utáni rögtönzött sajtótáékoztatón portálunkat arról tájékoztatta, hogy a városi RMDSZ szabályzatának megfelelően elsöprő többséggel arról döntött ma, hogy az előválasztásokon az RMDSZ-tagok fognak részt venni, az előválasztás pedig vonatkozik a tanácsosokra is.

küldottgyules rmdsz-22

– Az RMDSZ tagjai fognak szavazni és az elvárás az, hogy minimum 350 ember fog RMDSZ tagként megkérdeződni, hogy milyen legyen a sorrend, ki legyen a szervezet polgármesterjelöltje.

Az ülés normális hangnemben zajlott vagy voltak konfliktusok, viták is?

Teljesen normálisan, mindenki elmondta, hogy mi a bánata, mit gondol, vita volt, meghallgattuk az ellenzéki véleményt is és a demokratikus játékszabályoknak megfelelően döntött a többség. A lényege ennek az, hogy nem volna jó, ha az MPP-s, Néppárti és PSD-s tagok döntenék el vagy befolyásolnák, hogy ki legyen az RMDSZ jelöltje.

Normálisan egy ilyen esetben azon igyekeznek, hogy az udvarhelyi RMDSZ jelöltje a gyengébb jelölt legyen, mert majd jönnek ők és egy megfelelő jelölttel állnak elő, amennyiben ez így működik. Nekünk az az érdekünk, hogy a legjobb jelöltünk legyen és az RMDSZ válassza ezt ki, ne hátsó érdekek és szempontok szerint működjön ez a történet, mert nem természetes.

küldottgyules rmdsz-21

Udvarhelyen 60%-a van az RMDSZ-nek, ha ide jön 30%-nyi néppártos és MPP-s, akkor elképzelhető, hogy döntően tudják befolyásolni ezt a választást. Udvarhelyen, ahol 95%-nyi magyar lakosság számaránya, nem indokolt az olyan előválasztás, mint amilyen volt Marosvásárhelyen. Sőt, káros volna.

Mit gondol, az Udvarhelyszéki RMDSZ ehhez mit fog szólni? Tudjuk, hogy más állásponton vannak.

Azért választottuk az állóurnás változatot, mert van egy olyan változat, amiben a szabályzat szerint mások kevésbé szólhatnak bele. Tudtuk azt, hogy van egy elképzelés, hogy ebbe beleszólnak fentről, amit nem tartottunk elvszerűnek és indokoltnak. Az álláspontjukat majd kialakítják, de nem az ügyvezetőt akarom hallani, hogy mit mond erről a történetről, hanem erre szakavatott és illetékes a széki elnökség, a szabályzatfelügyelő bizottság. Amennyiben nem értünk egyet, meg fogjuk fellebbezni és megvannak azok a fórumok, ahol a mi döntésünknek érvényt tudunk szerezni, akár a bíróságon is, a szabályzatoknak, az alapszabályzatnak megfelelően.

Egy bírósági procedúra ebben az esetben elhúzódhat-e annyira, hogy befolyásolja a választásokat?

Mindenki követi azt az útvonalat, amin elindult, amit helyesnek tart, ebben az esetben az udvarhelyi alapszabályzat azt mondja, hogy az udvarhelyi RMDSZ-tagok dönthetnek, az udvarhelyi küldöttgyűlés az, amelyik dönthet ilyen kérdésben. A továbbiakban ez összhangban van a szövetségi szabályzattal és még a székivel is, csak a nagy kérdés az volt, hogy mi az opció.

küldottgyules rmdsz-20

Nem csináltunk mást, a csíki eljárást alkalmaztuk, határidőkkel, gyakorlatilag ugyanazt a szabályzatot egy az egyben adoptáltuk, tehát nem egy kirívó választási eljárást szeretne Udvarhely. Van erre példa a szövetségben, Csíkban így járnak el, a határidő pedig miért ne lehetne az SzKT döntése szerinti márciusi vagy áprilisi úgy, ahogy meg van szavazva? Mindenki végzi a dolgát.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
persze
2016-02-10 14:49:11
de most oszinten...nem igy normalis? Ez a szovetseg jelologyulese. Mit kell ebbe belemagyarazni? Ha mindenki szavaz, akkor akar a Budvar utcai kissebsegieket is lehet busszal szallitani megint...
avatar
jutacs
2016-02-10 18:55:43
Ceausescu si poporul, construieste viitorul.
Hajrá Döbrögik!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."