Itthon » Politika

Bunta beleköpött az elkészült levesbe

Rosszul értette a demokráciát a széki elnökség. Nem lehet megengedni, hogy a PSD, az MPP vagy a Néppárt döntse el az RMDSZ sorsát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

bunta1
Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2016. február 05., 13:28
8 hozzászólás. 

Igaza volt Verestóy szenátornak, aki azt mondta január 20-án, hogy harc lesz. A harc ugyan már régebb megkezdődött, és mielőtt bárki ebben a tévhitben ringatná magát, nem csak a nyilvános, kitűzött keretek között zajlik, hanem apolitikusok számára néha alantas játszmákban is. Arros Orsolya mindent megtesz, hogy háttértámogatókat szerezzen, és úgy tűnik, sikeresen megfűzte azokat a politikai szereplőket, akiknek van némi bajuk Bunta Leventével. Például az, hogy a polgármester nem az ő malmukra hajtja a vizet. Vagy nem is hajtja semerre, hanem hagyja poshadni az állóvizet. Ilyen szereplő például az UIET vagy a széki elnökség.

Hogy ez nincs Bunta Levente jelenlegi polgármester ínyére, természetes. Az lett volna furcsa, hogyha nem kap – kissé későn ugyan – észbe, és nem tesz valamit azért, hogy ne legyen Arrosnak egyenes az útja a polgármesteri székig.

A polgármester Jakab Áron Csaba frakcióvezető és Benedek Árpád Csaba alpolgármester társaságában tartott csütörtök délben sajtótájékoztatót, hogy érthetővé tegye, mi körvonalazódik hétfő óta a helyi RMDSZ bugyraiban.

Hétfő délutánra a polgármester ugyanis választmányi ülést hívott össze, amely kétharmados többséggel a küldöttgyűlés összehívásáról döntött jövő hétre. Erről már több médiatermék is tudósított, a küldöttgyűlés résztvevői közt akadt, aki azt mondta, rávették az embereket, hogy erre rábólintsanak. A polgármester azonban nem volt hajlandó közölni álláspontját a nyilvánossággal.

Bunta Levente végül csütörtökön kötélnek állt,

miután előző este a helyi tévé Közmeghallgatás műsorában előadta magát, de saját bevallása szerint senki sem értette, mit akart, és összehívott egy sajtótájékoztatót.

Elmondta, nem helyesli a széki RMDSZ elnöksége által hozott határozatot, miszerint mindenki számára nyitott, előzetes regisztrációhoz kötött előválasztással dőljön el az RMDSZ-jelölt személye Székelyudvarhelyen. Vagyis ellenzi azt, hogy bárki, akár PSD-, vagy EMNP-, MPP-tag is dönthessen arról, hogy ki legyen az RMDSZ jelöltje Székelyudvarhelyen. Az ellenfelek érdeke ugyanis az, hogy a gyengébbik jelöltre adják le szavazatukat azért, hogy az ő jelöltjüknek több esélye legyen majd a tényleges választáson.

Bunta azt mondja, a széki elnökség rosszindulatúan csúsztatott, amikor a városi RMDSZ álláspontját értelmezte, nem érti a széki elnökség sietségének okát. Vagyis igen, de nem mondja el. A széki elnökség eljárása továbbá ellentmond az RMDSZ és a helyi szervezet alapszabályzatának is – folytatta a polgármester. Az RMDSZ alapszabályzata kimondja, hogy a jelöltek személyéről és a tanácsosi lista összetételéről, az előválasztás módjáról a helyi szervezet dönt a területi szervezet (széki vagy megyei) rábólintásával. Kivéve, ha állóurnás előválasztásról van szó. Legalább a szövetség szintjén tartsuk be az alapszabályzat biztosította helyi autonómia elveit, ha már annyit beszélünk az autonómiáról – szúrt oda a polgármester.

Csak RMDSZ-tagok szavazzanak!

Bunta szerint a helyi RMDSZ-tagoknak kellene arról dönteniük, hogy ki legyen az RMDSZ jelöltje. Jelenleg 120-130 tagot tartanak nyilván a városban, az ő számukat, ha a tevékenység úgy kívánja, és meg kell szólítani az embereket, fel lehet futtatni 300-400-ra – fogalmazott. RMDSZ-tag bárki lehet, aki jelentkezik a helyi irodában és befizeti a 2 lejes tagdíjat.

A polgármester attól fél, hogy az RMDSZ 60 százalékos tetszési indexe, amely 40 százalékos volt, „ameddig én 2008-ban nem vettem kezembe a szervezetet, és nem jelentem meg mint polgármesterjelölt", „csípőből veszít 10-15 százalékot" csak amiatt, hogy a széki elnökség elhamarkodta a döntést. Saját „tetszési indexe" 70 százalékos – dicsekedett Bunta.

Udvarhely nem Vásárhely

Bunta szerint az, hogy Marosvásárhelyen nyílt előválasztást tartanak, indokolt, hiszen a közös magyar érdekek mentén kell cselekedni, de a 95 százalékos magyar többségű Székelyudvarhelyen nem tartja indokoltnak, hogy az ellenfél is beleszóljon az RMDSZ ügyeibe. A polgármester a szövetségi és helyi alapszabályzatot hozta fel érvként, szerinte a helyi szervezetek autonómiájának ellentmond az, hogy a területi elnökség, vagy a megyei egyeztető tanács hozzon döntést, és manipulációra ad lehetőséget, ami az előző években meg is történt.

A helyi szervezet azt javasolja, hogy urnás előválasztás legyen, ahol a polgármesterjelölt személyéről az érvényes RMDSZ-tagsággal rendelkező udvarhelyi személyek döntsenek, akárcsak a tanácsosi lista összetételéről. A helyi szervezet olvasatában a széki elnökség azt akarja, hogy az RMDSZ polgármesterjelöltjének személyéről azok dönthessenek, akik előzetesen regisztráltak, pártállástól függetlenül, a tanácsosi lista összetételéről pedig egy 27 tagú küldöttgyűlés határozzon. Ennek a második fele ellentmond a Verestóy által január 20-án mondottaknak, miszerint a tanácsosi listáról is nyílt szavazással döntenek.

Bunta álláspontját Benedek és Jakab is megerősítette, összefoglalta. A polgármester végezetül hozzátette, hogy azért gyűjti az aláírásokat arra az esetre, amennyiben nem sikerülne igazuknak érvényt szerezni.

Eddig elég logikusnak tűnik az érvelés, egy dolog nem tiszta, hogy ezt az álláspontot miért két héttel a döntést követően közli a helyi szervezet, és Bunta Levente miért nem jelent meg azon a területi küldöttgyűlésen, ahol a széki elnökség határozatát elfogadták, hogy a helyi autonómiát követelje.

Játék közben nincs szabályváltoztatás

Ugyanezt kifogásolja Biró Barna Botond, területi ügyvezető elnök is, aki tiltakozik a játékszabályok játék közbeni megváltoztatása ellen, nyílt levélben állítja, a helyi elnökség elsőként döntött az előválasztás módozatáról, kétszer küldte el azt a levelet, egyszer novemberben és egyszer decemberben, amelyben a legdemokratikusabb mód, az állóurnás előválasztás mellett teszik le voksukat. Biró nem érti, miért most ébredt fel a polgármester, és azt üzeni, a széki RMDSZ nem lesz partner a közösség ilyetén rombolásában.

A gender téma úgy tűnik, elkerülhetetlen lesz az idei választásokon csak azáltal, hogy az egyik előjelölt nő: Arros azt üzente Buntának, legyen férfi. Kovács Péter, az országos ügyvezető elnök pedig azt, hogy ha eddig jól végezte a munkáját, akkor a nyitott előválasztástól sem kell félnie.

Na, tessék választani.



8 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
persze
2016-02-05 14:52:45
nem bunta parti
Sajnos Arros nem talalt ki semmit...neki a szajaba adjak a szavakat. Egy kis ebihal Veres-toi nagy tengereben. A ferje pedig egy gumicsizmas halasz.
avatar
Schubert Gyula
2016-02-05 16:18:39
Polgármester jelölés
Székelyudvarhely választópolgárai arról döntsenek, ki legyen a polgármester. De most jól gondolják meg! Hogy az RMDSZ kit jelöl, az legyen a pártjuk dolga! Harmadszorra már ne hozzanak rossz döntést!
avatar
jutacs
2016-02-05 18:03:27
Vajon mi a fene lehet abban székben, hogy minden s€gg bele akar ülni???
avatar
Egy a sokból
2016-02-05 19:15:40
Dobjanak fel egy 50 banist!!!
Teljesen mindegy melyik indul, egyik kutya, másik eb ...
avatar
Egy a sokból
2016-02-05 19:18:20
re:
avatar
jutacs
Vajon mi a fene lehet abban székben, hogy minden s€gg bele akar ülni???


Pont az a lényeg, hogy semmi, üres!
Viszont a "pályázók" annyiszor odatartották már az ülepüket a "nagykutyáknak", hogy aranyerük lett és erre a legjobb egy üres szék :)))
avatar
jutacs
2016-02-05 20:58:40
Ezek szerint a nyalásban kierőlködött aranyér tiszta aranybánya.
Én is polgármester akarok lenni!!
Nyakamat rá, hogy fikarcnyival sem lennék rosszabb az önjelölt bohócoknál.
avatar
agressziv kismalac
2016-02-06 15:25:18
Na csak verekedjenek.Majd jön egy független és orrbaveri őket a választásokon, aztán 4 evig vitatkozhatnak, hogy ki volt a hibás.
Különben is, ki a fene akar a megemelt adókra szavazni ?
avatar
jutacs
2016-02-06 15:44:29
re:
avatar
agressziv kismalac
Na csak verekedjenek.Majd jön egy független és orrbaveri őket a választásokon, aztán 4 evig vitatkozhatnak, hogy ki volt a hibás.
Különben is, ki a fene akar a megemelt adókra szavazni ?
Micsoda ész!
Kismalacot a polgármesteri szêkbe!
Ő az aki finanszírozza a város költségvetését adóbevételek nélkül.
El fogja intézni, hogy a várost Orbán támogassa a magyar adófizetők pénzéből, egy feltétel: Szavazz a fideszre!
A másik forrás, Bukarest megcsapolása, mindössze a kormányzó párt oldalára kell mindenkinek szavazni.
Harmadik forrás az EU megfejése, széleskörű EU-dicsőítő propagandával, erre tévedő EU- tisztviselők seggrészegre itatásával.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."