Itthon » Közélet

Megnyílt a nappali foglalkoztató mozgáskorlátozottaknak

A Gyulafehérvári Caritas május 10-én hivatalosan is megnyitotta Székelyudvarhelyen a mozgáskorlátozottak számára létesített nappali foglalkoztató-központot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

CIMG9920
CIMG9920
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. május 10., 14:03
0 hozzászólás. 


Márton András, a Caritas igazgatója városunk polgármestere, Bunta Levente jelenlétében ismertette a kinesztetika, a mozgásérzékelés művészetét, tudományát és példával mutatta be ennek fontosságát. Az igazgató kiemelte: a kinesztetikát a mozgáskorlátozottaknak tanítják meg, hogy tudják ezt a tudást a mindennapokban felhasználni. A Gyulafehérvári Caritas – a Svájci Kinaesthetics Intézet, valamint a European Kinaesthetics Assosiation szakmai és szervezési támogatásával – Kelet-Európában elsőként honosította meg ezt az innovatív ápolási tudományágat munkatársai, ápolási szolgálatai és ápoltjai javára. A nappali foglalkoztatóban 24-30 mozgáskorlátokkal élő emberrel foglalkoznak a Caritas munkatársai a kinesztetika jegyében. Mostanság három csoport működik a központban: két idős és egy gyerekcsoport.

bemutato

"Már egy ideje működik a nappali foglalkoztató" – mondta Márton András. Az elmúlt évben ugyanis a gyulafehérvári és a würzburgi Kolping szervezet a Gyulafehérvári Caritas rendelkezésére bocsátotta a székelyudvarhelyi Papkertben álló épületkomplexum egy részét. Itt ősszel a Caritas a székelyudvarhelyi önkormányzat támogatásával beindította a foglalkoztató központot.

PaterGyorgyMartonAndrasBuntaLevente
Péter György, Márton András, Bunta Levente

„A Caritas egy jó partner” – mondta a több éves közös munkára utalva városunk polgármestere, aki hozzátette, hogy a város havi 4 ezer lejjel támogatja a központot. Az elöljárótól azt is megtudtuk, hogy 2008-ról 2009-re 300-ról 400-ra gyarapodott Székelyudvarhelyen a gondozottak száma, így fontos egy ilyen központot támogatni.

BenczeMaria
Bencze Mária

Bencze Mária, a foglalkozásokon résztvevő gondozott is örömét fejezte ki, amikor a csütörtöki csoport nevében köszönetet mondott az ápolóknak és a segélyszervezet munkatársainak, vezetőinek. „A kinesztetika mellett klubszerű tevékenységet is folytatunk: gyöngyöt fűztünk, medvehagymát gyűjtöttünk egy piknikezés során. A torna egy órát tart és lazábbá teszi az izmainkat, de nem csak testileg, hanem lelkileg is használ ” – fogalmazott Mária néni.

„A jövőbeli tervek között szerepel egy stacionáris részleg kialakítása, amely a krónikus betegségekben szenvedőknek és az utolsó stádiumban levő betegeknek nyújt segítséget” – olvasható Péter György, a Caritas ágazati igazgatójának (otthoni gondozás) tájékoztatójában.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."