Itthon » Közélet

Verestóy: Bunta az új Szász Jenő?

A széki RMDSz felfüggesztette tisztségéből Bunta Leventét. Verestóy sajnálja Buntát, ugyanakkor köszönik, de az előválasztás elmarad.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Biró, Birtalan, Verestóy és Kovács tették meg a be- és kijelentéseket
Biró, Birtalan, Verestóy és Kovács tették meg a be- és kijelentéseket
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. február 19., 16:32
3 hozzászólás. 

A választások jelenőségét hangsúlyozta dr. Verestóy Attila, széki RMDSz-elnök, szenátor az udvarhelyszéki RMDSz péntek délelőtti sajtótájékoztatóján. „Ne csak megmaradjunk, hanem meg is erősödjünk!" – mondta Verestóy, kifejtve, hogy nagyon fontosak az idei választások, mert gazdasági fejlődés előszobájában van az ország, amiből részesedni kell.

birtalan-verestoy-jav2

Mint mondta, kényes kérdésekről döntöttek a ma reggeli elnökségi ülésen a jelenlevők – a sajtótájékoztatón rajta kívül jelen volt még Antal István képviselő, Antal Lóránt MIÉRT-elnök, Fancsali János UIET-elnök, illetve vidéki polgármesterek is, mint például Bokor Botond fenyédi vagy Katona Mihály korondi településvezető, de itt volt Kovács Péter, az RMDSz országos ügyvezető elnöke is.

Verestóy: fájdalmas, de szükséges

Mint Verestóy kijelentette, több döntést is hoztak, többek között azt, hogy Máréfalván három, Homoródszentmártonban pedig két RMDSZ-jelölt vesz részt a március 13-i előválasztáson. Ami Székelyudvarhelyt illeti, Bunta Levente városi RMDSZ-elnök nem jelentkezett az előválasztásra, a széki szervezet elnöksége pedig hozott egy – a szenátor szerint fájdalmas, de szükséges – döntést.

szekirmdsz3

„Felvetődött és szavazás alá került a területi elnök javaslatára az, hogy kezdeményeztük és kezdeményeztem – ez a teljes igazság – és az elnökség megszavazta Bunta Levente városi RMDSz-elnök felfüggesztését. Olyan döntésről van szó, amit én fájlalok, nem akartam. Nem ez volt a szándék, egyértelmű volt az, hogy az RMDSZ támogatásával és segítségével városi elnöknek választott Bunta Levente teljesítse azt, amit az RMDSZ programja megkövetel, amit vállalt a kampánya során, hogy a szövetséget támogatva, annak segítségét igényelve a város érdekében megtesz mindent, hogy a mi közösségünknek egy ilyen fontos város, mint Székelyudvarhely, betöltse azt a szerepet, amire hivatott" – jelentette ki Verestóy, hozzátéve, hogy nemcsak az utcabálok alkalmával kell hangoztatni azt, hogy Udvarhely a székelyek anyavárosa.

Az elnökségben a szavazás alatt egy tartózkodás volt, illetve egyvalaki az érintettség jogán nem szavazott. Bunta erre az ülésre sem jött el, annak ellenére, hogy megígérte.

Kovács Péter: félre kéne tenni a cirkuszt

Kovács Péter a sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy félre kéne tenni a cirkuszt, amibe belelovalltuk magunkat helyi szinten. Erdély-szerte a szövetség jelöltjeinek a beszámolói zajlanak, és ebben az az elv, hogy számoljanak be a közösség előtt, azok előtt, akik választották őket.

"Azért hangsúlyozom, hogy a közösség előtt, mert nem arra van szükség, hogy az egyik RMDSZ-vezető beszámol a másik RMDSZ-vezetőnek, miután a fedőképek után kirúgja a sajtót erről a beszámoló gyűlésről" – jelentette ki Kovács, félreérthetetlenül utalva a városi RMDSZ küldöttgyűlésére, ahonnan az egyedüli érdeklődő sajtóorgánumként portálunk munkatársait kiküldte Bunta.

szekirmdsz6

Az ügyvezető elnök arról is tájékoztatott, hogy néhány napon belül összehívják a Hargita Megyei Egyeztető Tanácsot, amely megerősíti az egyetlenegy RMDSZ-jelölt, Arros Orsolya jelöltségét és előterjeszti a Szövetségi Állandó Tanácsnak. Kovács azt is kijelentette, hogy a sajtón keresztül többször is üzent Buntának, aki nem válaszolt, de csütörtökön az ő Facebok-oldalán kommentelt.

Bunta Levente elnökként hátat fordított a saját szervezetének, amikor azt üzente a médiában, hogy a román igazságszolgáltatáshoz fog fordulni a vélt vagy valós igazságát érvényesíteni. "Ahhoz az igazságszolgáltatáshoz, amely visszaállamosította a Mikót, amely meghurcolta Antal Árpádot, Markó Attilát, Borboly Csabát, Ráduly Róbertet, amely sorozatosan veszi le a községháza feliratokat a magyar önkormányzati épületekről, amely igazságszolgáltatás a minap azt mondta, hogy Székelyföld nem létezik, tehát egy turisztikai egyesületet nem lehet bejegyezni" – mondta Kovács.

Nem kell még egy Szász Jenő Udvarhelynek

Verestóy Attila szerint Bunta valószínűleg arra készül, hogy függetlenként próbálkozik az RMDSZ-szel szemben. „Ha valaki azt hiszi, hogy Udvarhelynek még egy Szász Jenőre van szüksége, akit úgy hívnak, hogy Bunta Levente, az téved. Udvarhelynek elege volt abból, hogy valaki a hátsó kapukon, megkerülve az RMDSZ-t, beállva az elégedetlenek csapatának élére, onnan próbálja majd Udvarhelyt magának bekasszírozni. Ez nem fog sikerülni!" – jelentette ki Verestóy.

szekirmdsz4

A szenátor később még keményebb hangnemben bírálta a polgármestert. "Annyit elárulhatok, jelen pillanatban a 98 százalékos ismertségű jelenlegi polgármester támogatottsága egy százalékkal kisebb, mint a hatvan százalékot sem elérő ismertségű jelölt támogatottsága" – jelentette ki Verestóy, hozzátéve, hogy valószínűleg Bunta ezt megtudta, és ezért választott kerülő utat. Ugyanakkor szerinte furcsa, hogy a 120 tagnyi városi RMDSZ hogy tudott Buntának állítólag 1300, két társának pedig 900-900 támogatói aláírást összegyűjteni.

"Sajnálom, s nagyon rosszul esik, hogy mindenféle nacionalista román lapoknak a szellemében idézget egy pár megírt cikket a volt városi elnök. Fejezzük be ezt! Többször elmondtam, és most is elmondom, hogy nem személyemet támadó, hanem a magyar ügyet támadó állandó pellengérezés az, hogy személy szerint engem az erdőírtásokkal vádol. Azt jó tudni, hogy soha semmilyen erdőtulajdonom, sem fakitermelő cégem nincs és nem volt. Nem is lesz. A polgármesterek, az illetékesek ezt nagyon jól tudják.

Sőt, azok a román bértollnokok is nagyon jó tudják, akik különben ezt nagy kedvvel hangsúlyozzák. De miért teszik ezt? Megmondom: egyszerűen azért, mert óriási dolog az, hogy ebben a tekintetben a magyarságnak van egy jelentős sikere, komoly tulajdonai vannak, él is vele. Remélem, hogy még jobban. S azért, hogy ez megtörténjen, én a parlamentben nagyon sokat dolgoztam. Ez nagyon sok embernek nem tetszett és a kilencvenes évek óta ezt megpróbálták valahol egy fekete pecséttel ellátni. És ezt ne vegye át az RMDSZ hű katonája, harcostársam és mentoráltam egy jó időben.

Ennyit a személyes vonatkozásról, én ettől el tudok tekinteni. De mivel a médián keresztül egyesek ennek hitelt is adnak, ezért én indokoltnak tartottam ezt is felhozni. Ha már a meggazdagodásról beszélünk, akkor beszélhetünk sokat. Inkább arról kéne beszélni, hogy mit tesz az ember, hogyan segíti a közösséget, ha lehetősége van rá, hogy hogyan áll a közérdek mögé azzal a forrással, amivel rendelkezik. Ezt megtehetné az a polgármester is, aki imitt-amott épít házakat. Sajnálom, hogy elragadtattam magam, azért elmondtam. De jól esett elmondani" – zárta Verestóy.

Birtalan: Leventével osztálytársak voltunk

Birtalan József, a széki elnökség által megválasztott városi RMDSZ-elnök (2008-ban volt még városi RMDSZ-elnök) elmondta, hogy Bunta Leventével osztálytársak voltak, együtt érettségiztek, tehát a fiatalítás ebben az esetben nem merül fel. "Én azt szeretném, hogy az udvarhelyi embereknek legyen lehetőségük beleszólni és ezt zárt ajtókkal nem lehet megtenni" – mondta Birtalan.

Bíró Barna Botond, a széki RMDSZ ügyvezető elnöke arról tájékoztatott, hogy a városi RMDSZ 120 tagjának közel egyharmada küldött egy petíciót Bunta Leventének, akit felkérték, hogy tevékenyen járuljon hozzá az RMDSz munkájához és ne rombolja a szervezete belülről, mert nem erre kapott felhatalmazást. Bíró ugyanakkor köszönetet mondott az 1200 regisztrált udvarhelyinek, de nyomatékosította, az előválasztás Székelyudvarhelyen elmarad, Arros Orsolya lesz a szervezet jelöltje.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Gazsó
2016-02-19 23:35:28
Süllyedő hajó!
Vajon miért fáj a Druzsbásnak az összes sérelem közül a legjobban az, hogy erdőírtással hozzák kapcsolatba?! Talán mert van benne némi igazság? Ne aggódjon ez csak a kezdet, lesz még ennél rosszabb is amiért pironkodhat ha kiteregetik az összes kártyát!
avatar
ooloo
2016-02-21 09:33:03
A reggeli kávém első kortya a monitoron landolt
"mondta Verestóy, kifejtve, hogy nagyon fontosak az idei választások, mert gazdasági fejlődés előszobájában van az ország, amiből részesedni kell."

Kellett nekem is ezt olvasni reggelibe.
avatar
jutacs
2016-02-21 18:39:32
4-5 évig még némelyek megőrzik józan eszüket vezető beosztásban .
Azon túl már klinikai esetek.
Mindegyik.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."