Itthon » Közélet

Csedő: Bunta mindent jól csinált, ami az ülésről szól

Az uh.ro egykori polgármesterjelöltjét kérdeztük arról, mi lett vele négy év alatt, miben jó a mostani polgi, és mit csinált volna másképp.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Kívülről nagyon jól nézett ki a történet | fotók: Egyed Ufó Zoltán
Kívülről nagyon jól nézett ki a történet | fotók: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2016. május 06., 07:07
3 hozzászólás. 

Ifj. Csedő Attila az uh.ro bulifotósaként indult el 2012-ben a politikai pályán. Azóta nagyot ívelt a karrierje, búcsút intettünk egymásnak és politikusoknak fotóz. Többek közt az SZKC, a polgármesteri hivatal, a 2014-es Lóci-kampány és az UIET fotóin nem láthatjuk, mert ő állt a lencse túlsó végén. Mondhatni, dicsérik a keze munkáját.

Megkérdeztük, mi lett vele, és mint olyan ember, aki benne volt a sűrűjében, majd a pálya széléről fotózta végig az elmúlt négy évet, elemezze az azóta kialakult helyzetet. Kihúzták egy fogát, és pár napja nem evett rendesen. Lehet, hogy ettől volt kicsit morci.

Mi történt veled azóta, hogy az uh.ro polgármesterjelöltjeként ringbe szálltál 2012-ben?

Szabadúszó maradtam, csak nem polgármesterjelölt, hanem fotós. Jó, hogy nem lettem polgármester, mert most én kellene, hogy veszekedjek a többi jelölttel, engem szettelnének, hogy mekkora barom vagyok.

Milyen lett volna a város, miben különbözött volna az elmúlt négy év Udvarhelyen, ha te lettél volna a polgármester?

Szerintem mindenben. Fölvettem volna legalább négy embert, aki aláírt volna, megtöltöttem volna a haverjaimmal a hivatalt. Lehet, hogy most is meg van töltve, nem tudom. De akkor legalább bennük megbíztam volna.

Megcsináltam volna a kocsmát, a Piszkos Tizenkilencet a városháza udvarára, ahol csütörtökönként a polgármester szolgált volna fel. Javasoltam a mostani jelölteknek is, hogy csinálják meg. Még egyszer megcsinálhatom, sose lehet tudni. Ha nyolc év múlva nem csinálja meg senki, akkor elindulok, és megcsinálom.

csedokiertekelia4evet020ufo

Csináltam volna már egy kocsmautcát, Hányinger utcát valahová, hogy a fiatalok egy helyen hányják össze az éjszakát, ne így szétszórva, mindenhová…

Mik voltak még a programomban?

Hogy csak éjjel essen az eső, a tengert hozzuk közelebb, meg hogy kiáltsuk ki Románia autonómiáját Udvarhelytől.

Azok elég nagy csúsztatások voltak. De azt mondtam, hogy Konstanca legyen a testvérváros. Úgy közelebb lehetett volna adminisztratíve is hozni a tengert. Reális megoldás irreális tervekre: Egalité, fraternité, Mazăre. Hitványt lecsukták. Több tavat csináltam volna a kacsáknak.

Mit csinál jól a mostani polgármester és a hivatal?

Mit csinál jól? Hm… Ami nagyon megmaradt bennem, az hogy gondolt a szavazóira. Már rögtön a választások után, 2012 nyarán felújította a temető lépcsőit.

Mindent jól csinált, ami az ülésről szól. Sok padot. Szeretek ülni. Én is kábé annyit ültem volna a tanácsülésen, mint amennyit ő szokott. Ezt tényleg jól csinálta. Várjál csak! Valamit biztos csinált még jól…

A nagy megvalósítások közt van a Haberstumpf-villa megvásárlása, körforgalom, UCECOM megvásárlása, szépek a virágok…

És egyébként elég jó az idő is. Nem tudom, azt hogy csinálta. Erre nincsen replika, hogy szépek a virágok. Azok akkor is szépek, ha a nénik, és akkor is, ha Bunta személyesen ülteti ki. Azok mindig szépek lesznek.

Csinált körforgalmakat. Wow, de tényleg. Nagy dolog. Háromszor annyiért, mint máshol szoktak, de csinált. Valóban jó ötlet volt.

A helyi rendőrség épülete? Írtunk 9+1 dolgot, amit átadnak és még lesz vagy tíz…

A helyi rendőrség sem az ő ötlete. Meg kellett, hogy csinálja. Hargita megyében Udvarhelyen lett szerintem utoljára. Megcsinálta! A helyi rendőrség annyiban jó, hogy legalább nem parkolnak a járdán. Az tényleg jó.

A Szejkén megcsinálta azt a bicikliutat, aminek a mai napig se eleje, se vége nincs. Olyan, mint egy Forma 1-es pálya. Ráállsz, egyet mész rajta, és aztán leszállsz.

Fennebb emelte a kanálisokat, csak az a baj, hogy egy kicsit fennebb.

Tehát az irány jó.

Az irány jó, csak tudod, hogy van: még nem jó, még nem jó, már nem jó! Kitalálta és megakadályozta, hogy beköltözzön a múzeum a várba, de legalább kirakatta a disznókat onnan.

Bunta olyan, mint Oroszország: nem lehet megérteni, benne hinni kell. Mint egy jövőbe transzportált TSZ elnök: nézi, hogy mi van a kapitalizmusban, de nem érti.

csedokiertekelia4evet021ufo

Gondolod, hogy az interjú megjelenése után, amennyiben Bunta megnyeri a választást, fogsz még a városházának fotósként dolgozni?

Hát, nem tudom. Ha a fotók szerinte politikailag összeférhetetlen dolgok, akkor nem.

Hogy tudsz a polgármesterrel együtt dolgozni?

Nem kell vele együtt dolgoznom, elég ritkán látom.

Hogyan változtatta meg az életed a polgármesterjelöltség?

Jó irányba változott, mert az ismertség minden téren jól jött. Azóta is azzal szívatnak, hogy indulok-e polgármesternek.

Elrontottuk a kampányt, mert a fiatalokat akartuk elérni, és ha már a százötvenedik nyugdíjas nem állított meg, hogy rám szavazott, akkor egy se. Most már kezdenek hazudni, a 290-iknek mondtam, hogy nem hiszem el.

Csalás volt a választásokon?

Lehet az is. Már kezd furcsa lenni, hogy annyian rám szavaztak. Csak ez nem látszott a papíron. Egy személyben biztos vagyok: magamban!

Hogyan változtatta meg a politikával való viszonyod az, hogy polgármesterjelölt voltál?

Nem nagyon változtatta meg a politikával való viszonyomat, de több dolgot láttam, és rájöttem, hogy rengetegen hazudnak, mert mindig jöttek azzal a hülyeséggel, hogy meg akarják változtatni a politikát. Főleg, amikor helyileg jön egy független polgármesterjelölt, aki április 26-ig maga volt Teréz anya, és akkor azt mondja, hogy ő mindent meg fog itt változtatni.

csedokiertekelia4evet025ufo

Az első dolog, ami történik, hogy bekerül a polgármesteri székbe, a politikába, és két nap után azt csinálja, mint bárki más, mert ő onnan nem tud semmit megváltoztatni. Mindenki fullba hazudik.

Antal Árpád és Ráduly Róbert valamit csak változtattak, mert Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda a sikeres, nyertes városok listáján van nyilvántartva.

Egyikük sem állította be magát politikán felüli, politikán kívüli emberként, aki, mint Don Quijote, szembeszáll a rendszerrel.

Tehát az a jó polgármester, aki politizál?

Az a jó polgármesterjelölt, aki érti, hogy működik, és ki tudja használni a rendszert. Ha valaki bekerül a polgármesteri székbe úgy, hogy nem érti, hogyan működik a román önkormányzati és kormányzati rendszer, semmit nem fog tudni csinálni.

Visszatérve Antalra és Rádulyra, ők mind a ketten vadállatok a jó értelemben véve, végiggyúródtak a román politikán, és megszerezték a városuknak azt, amit akartak, és megcsinálták, amit akartak. Főleg Antalon látszik, hogy jól kommunikál. Csíkon látszik a változás, Sepsiszentgyörgyön kommunikációban nyolcszor akkora változás van, mint amekkora valójában, de…

Ők megbíztak az emberekben, fel tudtak venni jó pályázatírókat, jó kommunikációsokat, nem voltak azzal elfoglalva, hogy építkezési engedélyeket írjanak alá, hanem azon gondolkoztak és tevékenykedtek, hogy mi lesz a városban a következő nyolc évben.

És volt emberük, aki azzal foglalkozott, hogy aláírta a bontási és az építkezési engedélyeket, foglalkozott a műemlékekkel. Itt nem látom, mi van a műemlékekkel, lejön a műemlékes Csíkból, s csak néz, hogy mi van itt. Általában az a vége, hogy lebontják.

A másik az, hogy már mindjárt négy éve, hogy nem lehet járkálni a Bethlen utcában, mert vagy az egyik, vagy a másik oldalon építkeznek úgy, hogy egy éve letelt az épület befejezési időpontja. Azt gyűlölöm, hogy itt ilyen vérszerződés szerűen mennek a dolgok, hogy aki náluk dolgozik, annak nem lehet más politikai véleménye.

Megmondtam, hogy nem vagyok hajlandó azért összeveszni senkivel, mert van Bunta, Arros Orsi és társai. A gyerekkori barátaimmal nem vagyok hajlandó összeveszni egy polgármesterjelölt miatt se.

Volt-e olyan haverod, aki azt mondta, amikor jelölt voltál, hogy ha te ilyen hülye vagy, akkor többet nem állok szóba veled?

Inkább újak jelentek meg. Teljesen pozitívan sült el a dolog. Igazából egy ember volt, aki azt mondta, hogy szó sincs arról, hogy negatívan jönnék ki ebből a buliból.

csedokiertekelia4evet019ufo

Sokan mondták, hogy hülyének fognak nézni a városban, de engem már azelőtt is annak néztek, úgyhogy olyan nagyot a status quo nem változott.

Hogy viselted lelkileg ezt a megpróbáltatást – előtte, közben és utána?

Szarul. Kívülről nagyon jól nézett ki a történet, belülről, amikor nyolc ember azon dolgozik, konkrétan az uh.ro akkori teljes szerkesztősége, hogyan csináljon belőled full hülyét a város előtt, akkor annyira nem jó. Két hónapig utána zokni voltam, semmire nem voltam jó.

Az, hogy én az uh.ro-tól eljöttem, a politikának köszönhető két részletben. Az egyik az, hogy kiestem a kampánnyal rendesen a történetből, utána nyáron zokni voltam, onnantól már rendesen nem tudtam visszainkadrálódni, utána elvállaltam a Lóci kampány fotózását, és onnan már egyáltalán nem tudtam visszatérni. Ezzel a sajtós karrierem le is zárult.

De azt mondtad, hogy te nem is akartál soha sajtófotós lenni.

Akartam lenni, csak az a baj, hogy ez a kisváros olyan, hogy sajtófotósnak egy fél évig érdekes lenni, amíg meg nem szokod. Mindig ugyanazok az emberek, ugyanazok a sajtótájékoztatók. Először átlátsz egy szitán, utána kettőn, majd hármon, s azután az egészen. És a végén már tényleg annyira átlátszó már minden, hogy hihetetlen. Unod, s nem érdekel és társai.

Szívatni nem lehet senkit, mert kisváros. Amilyen disznó vagyok, be tudnék szólni embereknek, de másnap egy asztaltársaságnál ülünk. Most már olyan szépen látszik az uh.ro-n is, hogy már nem rúgtok mindenkit tökön.

Ez sokáig működött volna Kolozsváron, de Udvarhelyen nem tud működni.

Ejsze ezt nevezik kiégésnek. Ez van. A mostani jelöltek közül kinek drukkolsz?

Ez túl konkrét kérdés.

Szerinted ki fogja megnyerni a választásokat és miért?

Nem tudok válaszolni rá.

Miért? Mint tapasztalt polgármesterjelölt, elemezd egy kicsit a jelölteknek a helyzetét.

Hm… Bunta most elindult. Szerintem az ő politikai karrierjének vagy június 5-én lesz vége, vagy négy év múlva június 5-én. Ha ő most elbukja a választásokat, akkor neki szappan az RMDSZ-ben, mindenhol. Vége.

csedokiertekelia4evet010ufo

Van-e szerinted esélye képviselőjelöltként indulni?

Függetlenként esélye nincs bejutni. Ha Kelemen Hunor valami LSD-t beszed, akkor valószínűleg aláírja a papírját, hogy elinduljon képviselőnek. Ezt kötve hiszem. Most, ha megnyeri a választást, nagy valószínűséggel lesz egy RMDSZ-es többség a tanácsban, az udvarhelyiek szentül meg vannak győződve, hogy itt a polgármester a góré, de ha a polgármester nem hajtja végre a tanács határozatait, akkor a prefektus előbb-utóbb megmondja, hogy annyi szép munka van még a világon, nem muszáj pont polgármesterséggel foglalkozni.

Ha pedig a polgármester és a tanács nem akarja, akkor megint nem lesz semmi. Akkor neki megint olyan ellenséges közege lesz négy éven keresztül, amilyen Szász Jenőnek volt. Állandóan szettelni fogják.

Na most, a népszerűsége négy év múlva egy ellenzéki-ellenséges tanáccsal valószínűleg valahol hét százalék körül lesz. Azzal – nem tudom, mennyit változtatnak még a választási törvényen −, kétlem, hogy megnyerné még egyszer itt, Udvarhelyen a választást. Kivéve, ha végrehajtja a tanács határozatait, mert akkor nem lesz, ahogy veszítsen a népszerűségéből.

Mi van, ha nem függetlenként indul és nem is RMDSZ-esként, hanem az „újságírók pártjával”?

Ha az újságírók pártjával indul akkor legalább 3.5 százalékot kellene, hogy kapjon ország szinten a párt hogy Bunta bejusson.

Mit gondolsz az ötödik jelölt, Buta Levente megjelenéséről?

Lehet, hogy a polgármester gonosz ikertestvére, valószínűleg valami opportunista lehet. Gőzöm nincs, mi áll konkrétan mögötte, de legalább le fogja tesztelni a rövidlátóságot Udvarhelyen. Oftalmológiai tanulmányt lehet belőle készíteni.

Szerinted önállóan indult? Vagy kinek áll érdekében elindítani?

Mindenkinek érdekében áll, aki nem Bunta. Minél több jelölt van, annál kevesebb szavazat elég, hogy valaki megnyerje a választást. Bárkinek jó, aki Bunta ellen indul.

Mi a véleményed Buntának arról az állításáról, hogy Szász Jenő és Verestóy Jugendjei összefogtak Bunta ellen?

Az egy olyan állítás volt – a jugendezésre gondolok – , ami után egy normális polgármester még a fitneszbérletéről is lemond, nemcsak a tisztségéből. Ez olyan, hogy mi lesz nyáron, ha már most ilyen büdös a lábad…

Egyszerűen nem értem, hogy hova van úgy megindulva, mint a mérgezett egér. A múlt csütörtöki kijelentéseiből négy becsületsértési pert is el lehetne indítani. Na, de ez a Buta élt az állampolgári jogával, elindult a választásokon, és lehet, megnyeri, attól függ, hányan hagyják otthon a szemüvegjüket.

csedokiertekelia4evet001ufo

Két irány körvonalazódik Buta indulásának megítélésében, az egyik, hogy hű de zseniális vicc, a másik, hogy jaj, de ócska, hányingert keltő tett. Szerinted?

Ez pont olyan komplikált dolog, mint hogy én elindultam annak idején. Lehet, hogy ő is fotós karriert akar befutni. Mit tudom én. Én teljesen viccesnek veszem, szerintem az év trollkodása. Ennél már csak az viccesebb, hogy valahol Moldvában három egyforma nevű jelölt indult el polgármesternek.

Vállalnád-e újra a polgármesterjelöltséget? Hogy képzeled a közéleti szerepvállalásod a jövőben?

Miért, eddig volt? Mivel nem adtam le a dossziét, négy évig biztos nem vállalom a jelöltséget. Egyszer talán lehet, hogy igen.

Mit üzensz a kacsáknak?

Sok nokedlit!



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
olvaso
2016-05-06 09:38:01
Nem rad szavaztam, de igy utolag lehet rosszul donottem :)
Az biztos, hogy Bunta-na jobb lettel volna.
avatar
watson
2016-05-06 09:51:09
Jó reggelt a polgármesteri hivatal dolgozó népének
Ahol valószínűleg már ráköpték az első kávét a képernyőre a sokktól, hamarosan jönnek a bérkommentelők is :D
avatar
VirgilStarkwell
2016-05-13 11:02:01
Kedves Egyed Ufo Zoli!

Mi lesz a szentegyházi fatolvajos riporttal? Nem folytatódik? Csak nem rád ijesztettek?
Pedig nagyon várjuk itt Szentegyházán, hogy felkavard az állóvizet!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."