Itthon » Közélet

Fölösleges a hűhó a stratégia körül?

Munkaidőre szervezték a közvitát a fenntartható fejlesztési stratégiáról, amely a törvény szerint senkit sem kötelez semmire.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Kivetítős előadást tartott Derzsi László a stratégiáról
Kivetítős előadást tartott Derzsi László a stratégiáról
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. május 19., 10:02
0 hozzászólás. 

Mindennek ellenére civilek, szervezetek és ellenzéki önkormányzati képviselők is jelen voltak a nyilvános konzultáción, amelyen még így is a városházi alkalmazottak alkották a többséget.

A moziteremben szerda délután kettőre hirdették meg a konzultációt, amely Derzsi László projektmenedzser bevezetőjével indult. A stratégia elkészítésével megbízott Regio Consult Kft. képviselője hangsúlyozta, a tervek közép- és hosszú távúak, azaz 2020-ig és 2030-ig megvalósítandó célkitűzések.

Probléma- és megoldásfa

A tervezés során elkészítettek egy „problémafát", amelyen a zajszennyezéstől a közbiztonságig, a Szejkefürdő kiaknázatlanságáig és a fejletlen infrastruktúráig szerepeltek az tételek. Erre kidolgoztak egy „megoldásfát", az épített örökség védelmétől a gyógyturizmus bevezetéséig, illetve a mélyszegénységben élők segítéséig.

A terveket négy témakörbe csoportosították: infrastruktúra, gazdaság, társadalom és közigazgatás. A számos terv között a Székelytámadt vár felújítása, a Szejkefürdő közművesítése és kiépítése, a tömbházak szigetelése, bicikliutak és jégpálya építése is szerepel.

Derzsi kérdésre válaszolva elmondta, hogy a 280 oldalas dokumentum nem tökéletes, de a jogos észrevételeket, a javító szándékú hozzászólásokat beépítették a stratégiába. A jelenlegi verzió már több mint tizedik, de még mindig nem végleges. A városháziak szerint pénteken felkerült a polgármesteri hivatal honlapjára, az EMNP-s önkormányzati képviselők viszont nem találták meg azt.

Nem kötelező megvalósítani

Hozzátette, a stratégia a megszavazás után is bármikor módosítható tanácsi határozattal, és a jelenlegi törvények értelmében semmilyen kötelezettséggel nem jár a mindenkori városvezetésre nézve. Így elméletileg semmilyen következménye nincs annak, ha nem tartják be a stratégiában foglaltakat.

Ennek ellenére például a tömbházak szigetelésére vonatkozóan már elkészült a tanulmány, megnyíltak a pályázati lehetőségek, és a város szeretné ezeket kihasználni − ismertette.

A hivatal részéről Puskás Katalin, a polgármesteri hivatal közbeszerzési osztályának vezetője válaszolt a feltett kérdésekre. Elmondta, hogy a stratégia gyakorlati haszna csupán az, hogy a pályázatok leadásakor kötelező hivatkozni a dokumentumra. A szerda déli határidőig négy iktatott módosító javaslat érkezett be a tervvel kapcsolatban.

Ezek között volt formai és tartalmi, illetve a tervek kivitelezésére, azaz egy későbbi szakaszra vonatkozó javaslat is, de egyedüli konkrétumként a Szekler Teker kerékpáros mozgalom beadványát említette, amely szerint a város mobilitási tervét, amelyet egy bukaresti cég készít, összhangba kellene hozni a fenntartható fejlesztési stratégiával.

Összhang kellene a többi tervvel

Jakab Attila EMNP-s városi tanácsos szerint nem csak a mobilitási tervet, de a még el nem fogadott általános városrendezési tervet (PUG) is összhangba kellene hozni ezekkel, hogy „ne legyen minden irodának külön stratégiája". Ezt különösen a kerékpár- és terelőutak tervére értette, hiszen azok már a PUG-ban is szerepelnek.

Hozzáfűzte, a stratégiába foglalt épített örökségvédelem terén nemhogy előrelépés nem történt az utóbbi években, de visszaesés volt tapasztalható. A közvilágítás tervezett modernizálásával kapcsolatban kérdőre vonta a stratégia készítőit, hogy végül is szükséges-e ledes lámpákra cserélni a mostani, sokat vitatott DML-izzókat. A válaszra bizonyára sokan kíváncsiak lettek volna, de a kicsit sem egyértelmű válasz úgy hangzott, hogy a stratégia új verziójában nem nevezik meg, milyen lámpák legyenek, csak annyit, hogy energitakarékos izzók maradnak.

Az energetikai stratégia még nem készült el, de amint a hivatal átnézi, azt is publikussá teszik - ígérte Puskás Katalin. Derzsi kiemelte, a tervnek a város célkitűzéseit, nem politikai törekvéseket kell tükröznie. Egy nemrég közzétett nyílt levelük szerint a Regio Consult iroda már 2015-ben leadta a stratégiát a hivatalnak, javasolta a közviták megszervezését és a terv véglegesítését még az év vége előtt, hiszen nem szerették volna, hogy az a kampánycsaták részévé váljon.

Hogy a tervek mennyire reálisak, ő azt nem tudja megítélni, de irányadónak jók a mindenkori városvezetés számára − mondta.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."