Itthon » Közélet

Utoljára járt a Kispál Erdélyben – beszámoló és interjú

A Kispál és a Borz utoljára koncertezett vidékünkön. Megnéztük, meghallgattuk és kérdeztünk is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

kispal_es_a_borz_14
kispal_es_a_borz_14
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. május 21., 01:20
4 hozzászólás. 


2010. augusztus 9, Sziget fesztivál, Budapest – ekkor és itt adja búcsúkoncertjét a magyar alternatív zene vezérzenekara, a Kispál és a Borz. Az 1987-ben alakult banda sokak kedvencévé vált dallamos, könnyen énekelhető és slágeres számaiknak köszönhetően, ám képességeikre nem csak a rajongók figyeltek fel, hiszen jegyeztek ők már filmzenét is többek között. A 23 éves zenekar néhány hónap múlva befejezi pályafutását, az alapító-énekes Lovasi András szerint kifogyott a kreatív energia. Már a kezdetekben úgy döntöttek, akkor oszlanak fel, amikor külön-külön már jobb számokat írnak, mint együtt – az utóbbi időben közösen semmilyen dalt nem alkottak, így megszületett a döntés: ennyi volt.

kispal_es_a_borz_14

Az óbudai szigeti búcsú előtt utolsó turnéjára indult a Kispál és a Borz, ennek keretén belül pedig országunkba is ellátogattak, több helyszínre is. Székelyudvarhelyt az a megtiszteltetés érte, hogy itt adták búcsúkoncertjüket – ezt a közel 1500 fős közönség lelkes tapssal, jó hangulattal és, ami a legfontosabb, egy igazán jó bulival hálálta meg - ami persze a zenekaron is múlott. Kispálék bizony kitettek magukért, már amennyire lehetett a csengő-bongó sportcsarnokban. A minden bizonnyal fárasztó turné ellenére lelkesen adták elő legnagyobb slágereiket, vetemedtek érdekes improvizációkra és tisztességesen állták a rajongók dedikációra és közös fotózásra váró hadát.

Egy jól sikerült koncert után még mi is fárasztottuk egy keveset a csapat frontemberét, Lovasi Andrást.

kispal_es_a_borz_24

uh.ro: Most, hogy a Kispál elhagyja a zenei színteret, látsz valakit, aki továbbvigye a zászlót?

Lovasi András: Tulajdonképpen nincs zászló. Én szerintem inkább olyan van, csúnya szóval, hogy léteznek már piacra való zenekarok, a Quimby például már legalább annyira népszerű, mint a Kispál és mivel Tibi egyre tudatosabban és egyre inkább akarja csinálni a zenekart, egyre jobban elmélyül ebben a sanzon-blues, szép zene világban, ezért szerintem a Quimby lesz a következő ilyen stílusú, mondjuk úgy „legmenőbb zenekar”.

És természetesen most van ennek némi médiafelülete, ami ugyan lehetne sokkal jobban működő is: nem nagyon értek egyet az mr2 zenei filozófiájával és zeneválogatási rendszerével, ami alapján játszanak vagy nem egyes dalokat, de tény, hogy annyit köszönhetünk nekik, hogy egy csomó fiatal zenekar ismertté vált azokon a területeken ahol lehet fogni az mr2-t. Ez mindenképpen hozott néhány új előadót, akik ráadásul nem is rosszak és sok közülük kimondottan jó.

Nincs olyan nagy baj ezen a téren, és a média elkezdte ezt a műfajt is játszani – lásd mr2 – és egy picit rugalmasabbak a kereskedelmi médiák is, ugyanis beigazolódott, hogy lehet kvázi statisztikailag sikeres ez a műfaj is, így ők is hajlandók valamennyit játszani belőle.

kispal_es_a_borz_25

uh.ro: Nektek volt egyébként valaki, akire felnéztetek induláskor?

L.A.: A magyar zenekarok közül inkább olyanok voltak, akiket elfogadtunk, szerettünk, de vannak olyan szövegírók, dalszerzők, akiket ha nem is akartunk koppintani, de mindenképpen azt mondtuk – ahogy a rappesek szokták mondani –, hogy riszpekt. Például én nagyon szeretem a KEX zenekart, a Bereményi szövegeit, a korai URH-t. Igazából a Kispál valamilyen szinten a ’80-as évek undergroundját váltotta le, vagy legalábbis ahhoz képest hozott újat. Ez egy kicsit sznob, kicsit halálvágyó, sötét cucc volt és ebből ma már számomra a Balaton sanzonjain, néhány Európa Kiadó és URH számon kívül talán még a Bizottság az, amit nagyon szeretek, de mondjuk egy Kontroll Csoportot, vagy Sziámit, vagy ilyesmit nehezen hallgatok végig, bár van valamiféle nosztalgikus érzésem feléjük.

uh.ro: Végül egy rövid kérdés, ami sokakat érdekel: Kispálnak kb. mennyi a cigaretta fogyasztása egy koncerten?

L.A.: Ezt pontosan nem tudnám megmondani, de körülbelül egy fél csomag biztosan elmegy.

A koncertől készült képgalériánkat ide kattintva lehet megnézni.


4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pufulec
2010-05-21 10:01:16
Csak annyit,h nem a Margit szigeten lesz a bucsukoncert hanem az Obudain
avatar
szasza
2010-05-21 10:44:17
re:
Hu, tenyleg. Kicsit keso volt mikor irtam. Koszi.

avatar
pufulec
Csak annyit,h nem a Margit szigeten lesz a bucsukoncert hanem az Obudain
avatar
zsoltika
2010-05-21 11:37:14
Jó volt pufulec hozzászólása, bár a jelenlegi vízállást elnézve, még az is megtörténhet, hogy a Nagyszínpadot leviszi a Margit szigetre, s akkor Szasza megbánja, hogy kijavította. Ő lehetett volna Nostradamus2
avatar
dolgozó
2010-05-22 07:01:00
Jó volt a koncert. :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."