Itthon » Közélet

Gyümölcsútjelző táblát avattak Süköben

A farcádi avatást követően vasárnap újabb ünnepélyes táblaavatót tartottak a „gyümölcsutászok”, akik ez alkalommal Sükőben gyűltek össze.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

DSCN0361
DSCN0361
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. május 31., 16:13
0 hozzászólás. 

A kis településen nagy eseményszámba menő, bensőséges ünnepről Már István, a Civitas Alapítvány munkatársa, a program koordinátora juttatott el hozzánk egy beszámolót, amit az alábbiakban teljes terjedelmében közzéteszünk. 

DSCN0361

A Szentháromság jegyében, felemelő és áldott hangulatban került felavatásra vasárnap Sükőben a Gyümölcsút egyik tájékoztató táblája. A Vulticulus Földrajzi Társaság által elképzelt és megvalósított út közel 75 km hosszan szeli át Udvarhelyszék 14 települését és köti össze a hagyományos gyümölcsfajtáiról híres régi gyümölcsösöket. Azok, akik végigjárják az utat részletes útbaigazító táblákkal találkoznak minden településen, betekintést engedve az adott közösség, táj, természeti környezet értékeibe és változatosságába.

„A Szentháromság olyan, mint egy gyümölcsfa, melynek gyökere, törzse és ágai, levelei és virágai vannak... és ebben az egységben válik eggyé, hogy gyümölcsöt hozzon az emberek örömére” – mondta el Antal Géza református lelkész azon a délutáni istentiszteleten, amely megelőzte az ünnepélyes avatót. Az eseményen szép számban voltak jelen Sükő falu lakói, azok az udvarhelyszéki gyümölcstermesztő gazdák, akik egy továbbképző tanfolyamon vesznek részt a régi gyümölcsfajták megőrzésének és hasznosításának elsajátítása érdekében, továbbá a Civitas Alapítvány munkatársai is, akik elkötelezettséggel és szakmai támogatással álltak a fenntartható gyümölcsészet ügye mellé.

De nemcsak a táblaavatás miatt volt lélekemelő ez az esemény, hanem azért is, mert a Civitas Alapítvány köszönete jeléül átadta Lázár Lajosnak vagy közismerten Lajoska bácsinak, a 90 éves sükői gyümölcsésznek azt a kiadványt, amely tankönyvként szolgál a fenntartható gyümölcsészeti gazdálkodáshoz. A kiadvány olvasmányosan gyűjti össze a hagyományos gazdálkodáshoz szükséges bevált fogásokat, egyúttal bemutatva a környezeti feltételeinkhez alkalmazkodott régi fajtákat. Köszönetünket fejezzük ki Lajoska bácsinak több évtizedes munkájáért, lelkesedéséért és jelenleg is aktív feladatvállalásáért, amivel a következő generáció munkáját is segíti.

DSCN0363

Reméljük, hogy Lajoska bácsi példaképpé válik mindazok számára, akik tenni tudnak és akarnak Udvarhelyszék régi gyümölcsöskertjeiért.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."