Lyukasóra » Rendezvények

Kóstolj bele az őszbe!

Hétvégén hetedszer költözik be a falu a városba, a gyümölcsfesztivál a minifocipályára. Főzik a lekvárt, jönnek a csőszök, süsd a palacsintát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
ovohely

Te le mersz-e menni a sötétbe?

VéR-el írt történelem a városháza pincéjében. Ilyen...
fotók: Dávid Anna Júlia drónfotók: Egyed Ufó Zoltán

Tömegfutás: bennünk van az X!

Ezerötszázan táncoltak, majd futottak gyorsabban, mint...
Izgalmas hétvége elé nézünk.

Tudjuk, mit csinálhatsz hétvégén

Érdemes kihasználni az évadzáró meleget.

gyumi-3520
Fotó: Csedő Attila | Archív
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2015. szeptember 17., 15:38
0 hozzászólás. 

Hosszú hétvégés ünneppé nőtte ki magát az udvarhelyszéki gyümölcsfesztivál, amelyen rengeteg rendezvénnyel várják a városi és falusi családokat.

Nincs még egy ekkora ilyen jellegű fesztivál Európában – mondta Szabó Attila, az udvarhelyszéki gyümölcsfesztiválok mindenkori házigazdája a szeptember 18-20. között rendezendő ünnepségről. És tényleg, annyi programpontot felsoroltak a szervezők a szerdai sajtótájékoztatón, hogy kimelegedett a (hang) jegyzetfüzet az újságírók kezében.

Az idén három új település is jelezte részvételi szándékát a lekvárfőzők és kiállítók versenyén, így összesen 19 falu és község képviselőivel találkozhatnak az udvarhelyiek. Új programpont, hogy a kiállítók standjait értékelik idén, így Farkaslaka, Firtosváralja, Kecset, Székelypálfalva, Oroszhegy, Székelyszentkirály, Ülke, Kobátfalva, Rugonfalva, Csekefalva, Firtosmartonos, Bögöz, Székelymagyaros, Kányád, Fenyőkút, Máréfalva, Kénos, Gyepes, valamint Székelymuzsna versenyzik a legjobb lekvár, a legszebb asztal címekért.

Aki elejétől a végéig ott szeretne lenni a falu és város találkozóján, annak már pénteken 10 órakor ki kell látogatnia a városi minifocipályára, vagy a Művelődési Ház előterében szervezett Resort szakmai kiállítás- és vásárra. Nézelődhet kedvére a maga csendességében egész 16 óráig, amikor is bekövetkezik az ünnepélyes megnyitó Toró Árpád énekével és az ünnepi beszédekkel. Később Hodgya és Máréfalva képviselőinek előadását láthatja, majd Simó Annamária énekét hallgathatja. 19 órakor kisorsolják a tombolát, és mivel a falusiak korán fekszenek, 20 órakor már bezárja kapuit aznapra a fesztivál.

Csőszök a pácban, azaz a gyümölcslevesben

Szombaton 10 órakor ismét kinyit a vásár, 12 órakor pedig elkezdődik a hétvége egyik legizgalmasabb része, a nagy közös lekvárfőzés. Ez is új programpontnak számít, a 19 faluközösség az Erdélyi Konyha magazin munkatársaival közösen készíti el Udvarhelyszék katyóját. A délutáni előadások után, 19 órakor pedig a Civitas és a bethlenfalviak közös szervezésében Udvarhelyszéki Szüreti Bál lesz, lehet még jelentkezni csősznek. A zalai Harangláb együttes zenéjére mulathatunk.

Megszaporodik az eddigi évekhez képest a vetélkedők száma, jelentették be a szervezők, szombaton 13 órától a legízesebb palacsintát, 13.30-tól pedig a közösségek legfinomabb gyümölcslevesét keresik. 14.45-kor díjazzák is az ínyencségeket. A gyerekek a fesztivál ideje alatt a szörpfelismerő képességeiket tehetik próbára, és ezért talán még jutalmat is kapnak.

Vasárnap 10 órától a civil szervezetek találkozója zajlik, aztán Kányád, Kecset, Rugonfalva, Firtosváralja, Bögöz, Székelyszentmihály, Homoródszentpál és Zetelaka képviseletében tudunk meg valami hasznosat vagy szórakoztatót a településekről. 17 órától Tófalvi Mihály mond mesét, 18.30-tól kisorsolják az aznapi tombolákat, 19 órakor pedig egy évre ünnepélyesen bezárja kapuit a fesztivál és vásár.

Nincs pénzed? Legyen eszed és szíved!

A gyümölcsfesztiválon pénz nélkül is lehet érvényesülni – tudtuk meg a szervezőktől, akik között idén több mint 30 önkéntes van. A Cserebere Placcon egész hétvégén alkudozhatsz, cserélgetheted akár szellemi, akár anyagi javaidat.

Kolumbán Gábor szerint a teremtett világ természetes állapota a bőség, a szűkösséget mi, emberek teremtettük meg a pénz- és profitorientált szemlélettel. A csere pedig tulajdonképpen megosztás, a javaidnak a másokkal való megosztása, ami szintén nem profit-, hanem méltányossági alapon működik.

Ha tudsz egy szép verset vagy nótát, ami örömet okoz valakinek, kaphatsz érte egy üveg zakuszkát, vagy egy kiló almát – mondta a Civitas elnöke.

Az állandó programok közt szerepel még a szintén pénzmentes Időbank, ahol szívességeket lehet cserélni, a projektről érdeklődni, jelentkezni.

A RESORT kiállításról is beszámolt Kolumbán, akitől megtudtuk, hogy Romániában most kezdődik a szociális vállalkozások hálózatának kiépítése, és most fogadtak el egy nem túl kedvező törvényt, aminek legjobb tulajdonsága, hogy van, de a civil szervezetek javaslatait nem igazán fogadták meg a létrehozásakor.

A művelődési ház elő- és koncerttermében mutatkoznak be a szociális vállalkozások CsernátontólSzörényvárig – mondta Bákai Magdolna projektasszisztens. Itt lesz a Szent Gellért Alapítvány, a csernátoni Holnap Egyesület, a BrodArt Egyesület, a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete és még sokan mások,azaz olyan vállalkozások, civil szervezetek, amelyek szociális termékeket, szolgáltatásokat nyújtanak, a civil szférára jellemző szociális segítségnyújtást ötvözik az üzleti tevékenységgel úgy, hogy finanszírozni tudják működésük legalább egy részét.

A mücsürkéink lépnek fel

Az ínyencségek kóstolgatása után a szellemi élvezeteknek is lehet hódolni a bőségünnepen, ahogy a Civitas elnöke a fesztivál szót magyarította.

A gyermekek szórakozva tanulhatnak a Gyümölcsfurfang gyermekmegőrző és játszóházban, míg a felnőttek előadásokon, kiállításokon vagy épp koncerteken vesznek részt. A résztvevő közösségekugyanis nem csak étellel-itallal érkeznek, hanem néptánccal, népzenével, legendákkal és mondákkal is. Hogy ne csak a nagy magyarországi sztárokat halljuk, hanem „a mücsürkéink"-et is – ahogy a szervezők fogalmaztak.Pakot Magdolna Gyógynövényes praktikák a hűvösebb napokra gyerekeknek című előadását szombaton 15.30-kor,Pápay Botond kertészmérnök gyümölcstermesztési tanácsait 14 órától lehet meghallgatni.

A kellemes időtöltést pedig megörökítheted a Gyümölcsöző Fotózkodás helyszínén.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."