Itthon » Közélet

Nem maradhat sebhely a történelmi városközpontban

Két régi épület válhat a buldózerek prédájává Udvarhelyen. Játszóteret építenének az apácák.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

DSC 4853
A két bontandó épület fényképe, fotó: Simó Veronika
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2016. november 03., 16:35
4 hozzászólás. 

A ferences nővérek tulajdonában lévő két Petőfi Sándor utcai épület lebontása kapcsán vettek részt kerekasztal-beszélgetésen a városháza munkatársai, a mallersdorfi ferences nővérek, illetve Balázs Attila, a Civilek az Örökségért Mozgalom vezetője.

A két rossz állapotban lévő épület Székelyudvarhely történelmi városközpontjának része, ezek helyén akarták a nővérek bővíteni az ott működtetett iskola és óvoda játszóterét. Sokan nem díjazták az ötletet, mégis úgy néz ki, sikerülhet kompromisszumos megoldást találni.

Az urbanisztikai bizonylat nem bontási engedély

Jakab Mária, a polgármesteri hivatal urbanisztikai osztályának munkatársa ismertette, mi is pontosan a helyzet a szóban forgó épületekkel, és az azokra kibocsátott bontási engedéllyel. Május folyamán adtak ki két urbanisztikai bizonylatot a ferences rend kérésére, amelyben a rend azt kérte, hogy a Petőfi Sándor utca 5-ös és 7-es szám alatt lévő épületeket lebonthassák.

DSC 4844

Mivel a két épület védett övezetben van, zonális műemlékvédelmi bizottság elé kell terjeszteniük a tervet, csak ezután kaphatják meg a bontási, illetve az építkezési engedélyt. Jakab Mária hozzátette, az urbanisztikai bizonylat csak egy informatív irat, amely nem helyettesíti a bontási, sem az építkezési engedélyt.

Az engedély megszerzéséhez a brassói székhelyű, 11 tagú zonális műemlékvédelmi bizottság jóváhagyása mellett a szomszédok beleegyezésére is szükség van, sőt a bizottságnál felmerül a kérdés, mit lehet a lebontott épületek helyett építeni, hiszen egy zárt sorú utcáról, egy frontbeépítéses szövetrészről beszélünk.

DSC 4899

A tervezőnek azon kell gondolkodnia, mit tart értéknek az épületekből, és azt hogyan tudja átmenteni az új kontextusba – mondta a főépítész-helyettes.

Jakab Mária azt tanácsolta a városvezetésnek, hogy csak abban az esetben adják ki a bontási engedélyt, amikor a rendnek meglesz a műemlékvédelmi bizottság beleegyezése az új épületre, hiszen akkor fogják látni azt, hogyan lehet megoldani, hogy a front ne maradjon nyitott, ne legyen egy tátongó lyuk, egy sebhely a védett zónában.

Azt is elmondta, örül, hogy a mostani városvezetés időt szakít rá, hogy elbeszélgessen a kérelmezőkkel, az örökségvédő civilekkel, hogy egy kompromisszumos megoldást találjanak.

Semmi nincs kőbe vésve

Gálfi Árpád polgármester közölte, hogy az egyeztetés jelen pillanatban folyik, szakértőktől kérnek véleményeket, és a renddel való beszélgetés, az ő észrevételeik meghallgatása nem jelenti azt, hogy bármi is el lenne dőlve.

DSC 4839

Olyan megoldást keresnek, ami mind a rend számára, mind a székelyudvarhelyi civilek számára elfogadható lesz. A városvezetés javaslata, hogy az esetleges bontás után olyan épület kerüljön a két ház helyére, amely megőrzi Székelyudvarhely belvárosának jellegét.

Orbán Árpád fontosnak tartotta köszönetet mondani a nővéreknek, aki majd huszonöt éve a város szolgálatában dolgoznak. „Nem kérdés, hogy mennyivel tartozik a város a rendnek, még ezek után is azt mondjuk, hogy kérjük a kompromisszumot" – mondta az alpolgármester, aki szerint fontos szem előtt tartani, hogy az idejáró gyerekek jó körülmények között tanulhassanak.

A nővérek is kifejtették, reménykednek, hogy párbeszéd útján mindent sikerül megoldaniuk a városvezetéssel karöltve.

DSC 4850

Az alpolgármester megköszönte Balázs Attilának, a Civilek az Örökségért Mozgalom vezetőjének, hogy ilyen esetekben felhívják a mind a városvezetés, mind a civilek figyelmét, hogy kompromisszumos megoldásnak kell születnie, hogy fejlődhessen a város. Balázs Attila szerint azért kényes a helyzet, mert az udvarhelyiek tisztelettel vannak a nővérek munkássága iránt.

„Információ, információ, információ"

„Nem maradhat a városképben egy kerítés" – mondta a Civilek az Örökségért Mozgalom vezetője, aki főként erre próbálta felhívni a figyelmet, miután maga is látta, hogy ezek az épületek hosszútávon nem alkalmasak arra, hogy ott tanuljanak a gyerekek.

DSC 4889

Szerinte nélkülözhetetlen, amikor befektetők épületeket vásárolnak, felvilágosítani őket, hogy azokkal mit tehetnek és mit nem tehetnek: „lehet, hogyha a kedves nővéreknek, megvan minden információja, amikor megvásárolják a két frontépületet, akkor másképp cselekednek".

Balázs Attila szerint ez a megbeszélés nagyon jó volt arra, hogy mindenki lássa, hogy sem a civilnek, sem a nővéreknek, sem a városvezetésnek nem rossz a szándéka.

Ki fizeti a micsodát?

A nővérek szerint két nagy probléma tevődik fel az esetleges új épületek felépítése kapcsán, az egyik az építkezés finanszírozása, a másik, hogy egyelőre nem tudják, hova tudnak menni a gyerekekkel, míg a bontási és az építkezési folyamat tart.

DSC 4860

Gálfi Árpád szerint erre is megtalálják majd a megfelelő megoldást. Orbán Árpád viccesen hozzátette, a városházán délután nem dolgoznak, lehet odamenni.

Legyen jelenük is

Jelen pillanatban 56 iskolás tanul és ebédel a régi épületekben. A bontásra ítélt két ház gerenda és tégla építmények, a 19. század végén épültek, 1992-től vannak a ferences apácák szolgálatában. Jakab Mária elmondta, sem statikai, sem tűzvédelmi szempontból nincsenek megfelelő állapotban az épületek, így a gyermekek biztonsága a tét.

Körülnézve az épületben láthattuk, hogy valóban nem túl rózsás a helyzet. A ferences nővérek elmondták,esőzésekkor rendszeresen csorog be a víz az épületbe, sőt van, hogy a pince annyira beázik, hogy vedrekkel hordják ki a vizet belőle, ilyenkor az emeleti szobák rendszerint áram nélkül maradnak.

DSC 4888

A nővérek szerint a tetőszerkezeten sokszor végeztek már javítási munkálatokat szakemberek, de hosszútávon ezek is feleslegesnek bizonyultak. A régi bútorokat is ők maguk renoválták, elmondták, meg szeretnék őrizni a múltjukat, de úgy, hogy legyen jelenük is.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
olvaso
2016-11-03 17:50:48
Mivel ez az egy ami valamilyen szintig a kozosseget is szolgalja, kell engedni nekik.
Sok mas epuletet lebontottak pusztan uzleti erdekbol.
Nekem optikailag sem fonak onnan azok az epuletek hianyozni.

Az en velemenyem sokakkal ellentetben:
Nem lenne szebb a varosunk, ha 150 eves valyoghazakkal lenne tele a kozpont.

Ami erteket kepvisel azt meg kell tartani, de egy roskadozo 100 eves viskoert nem kell konnyeket hullatni, es a tenni akarok elé sziklakat gorgetni.
Amire oda kell figyelni, hogy az uj az szep, esztetikus, es a kornyezetbe beillo epulet legyen.
avatar
persze
2016-11-03 18:10:08
Ez a flusztralt fehernep mit keres ott...az a melyik nem apaca...katasztrofa milyen kiborhatatlan, impertinens egy perszona
avatar
blazsek
2016-11-03 23:19:32
re:
[quote=olvaso]Mivel ez az egy ami valamilyen szintig a kozosseget is szolgalja, kell engedni nekik.
Sok mas epuletet lebontottak pusztan uzleti erdekbol.
Egyetértek. A örökségvédelmi mozgalommal is. Azonban sokkal hitelesebbek lennének, ha nagynéha szakértőt is megmutatnának soraikban. Műemlékvédelmi, muzeológus, építész stb. szakértőkre gondolok. Így néha kissé kontárra sikeredik az amúgy dicséretes és követendő kiállásuk...
Mindazonáltal hajrá és gratuláció nekik.


avatar
szattilasz
2016-11-05 07:51:30
:)
Nagyon jó lett ez az anyag!

Szerintem a legfontosabb, hogy ne egy vagy esetenként két műépítész szakember vizsgálja meg az új munkálatok terveit.

Minden szakember szubjektív egy bizonyos szintig, még ha az egy teljes mértékben korrekt, tanult, vérprofi szakember is. Ha több műépítész dolgozna az új terveken, akkor nyugodtan rá lehetne bólintani minden újító szándékra. Az, hogy Székelyudvarhely mit bír el, egy bontott épület helyére mi épüljön, hadd ne legyen egy-két ember döntésére alapozva.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."