Itthon » Közélet

Ho-hó, óvatosan vezess!

Több helyi cég végzi az udvarhelyszéki megyei utak téli karbantartását. Kedden indul a 24 órás készenléti szolgálatuk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

teherautokalonda
A Kalondán csúszott meg egy teherató, fotó: Szász Imre/Udvarhelyszéki Közlekedési INFO
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2016. november 15., 14:44
0 hozzászólás. 

Vasárnap beköszöntött a tél Székelyudvarhelyre is, ezt még az is tudhatja, aki ki sem mozdul a lakásból, de azért a Facebookra fel-felpattan. Az Udvarhelyszéki Közlekedési INFO Facebook csoport tagjai közül többen jelezték, hogy a térségben rossz útviszonyok uralkodnak, figyelmeztetve sofőrtársaikat az esetleges balesetveszélyekre.

A legtöbben a Libán- és a Cekend-tetőn lévő jeges útra hívták fel az autóval elindulók figyelmét, de sokak szerint a Kalonda-tető és az egész Vásárhely felé vezető útszakasz is korcsolyapálya, sőt azokat is óvatosságra intették, akik a Kénosi-tetőn próbálnak meg áthaladni.

A jeges útra való figyelmeztetésen kívül többen is tettek közzé bejegyzéseket az út melletti árokban kikötő, vagy az úttesten keresztbe álló teherautókról. Éppen ezért tanácsoljuk felrakni a téli gumikat az autókra és hóláncot is, ha a körülmények megkövetelik.

Mától szolgálatba álltak

Borboly Csabától, Hargita Megye Tanácsának elnökétől érdeklődtünk, hogy ki végzi az udvarhelyszéki megyei utak karbantartását, milyen intézkedéseket tettek, és milyenek várhatóak, hogy balesetmentesen járhatóak legyenek az utak.

Megtudtuk, Udvarhelyszéken öt cég végzi az utak téli karbantartását, ezek mind helyi vállalkozók: Kanal Construct-Serv Kft., Multipland Kft., Viaduct Kft., Fuxia L&E Kft., Trans-Dem Kft. Borboly elmondta, már eddig is történt beavatkozás, minden olyan útszakaszon, ahol szükségesnek találták, csúszásgátló anyagot szórtak az úttestre.

Az elnöktől azt is megtudtuk, november 15-től a fenti cégek 24 órás készenléti szolgálatot tartanak, azaz bármikor beavatkoznak, amikor szükséges, csúszásgátló anyagokkal, illetve hóekével.

Hargita Megye Tanácsa a megyei utakkal kapcsolatos panaszokat a dispeceratdrumuri@judetulhargita.ro e-mail címre fogadja, továbbá a balesetveszélyes úttestekre vonatkozó észrevételekkel a 0266 207 774-es telefonszámon is lehet őket keresni.

A svédek sem panaszkodnak

Cătălin Romănescu, az országos útügyi társaság Hargita megyei kirendeltségének igazgatója közölte, nem voltak útlezárások és fennakadásokról sincs tudomása. Az egész megyében a téli útviszonyokhoz alkalmazkodva kell közlekedniük a sofőröknek.

Megtudtuk, az előírásoknak megfelelően intézkedtek, hóekék dolgoznak az utakon megyeszerte már vasárnap óta, és csúszásmentesítik az utakat. További intézkedéseket is várhatóak, jelen pillanatban várják a friss sót, amellyel le lehet szórni az utakat.

Az igazgató példaként megemlítette, hogy Norvégiában és Svédországban a sofőröknek sokkal rosszabb körülményeket kell megszokniuk, mégsem panaszkodnak. Hozzátette, aki nem tud ilyen körülmények között vezetni, az ne vezessen.

Romănescu óvatosságra intette a sofőröket, főként a hegyi utakon, amelyek azért veszélyesebbek, mert ezeken a részeken sokkal többet hibáznak a sofőrök.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."