Itthon » Közélet

Élő közvetítés a novemberi tanácsülésről

Lesz itt minden: költségvetés-módosítás, adócsökkentés, területbérbeadás és sok minden más. Összesen 22 napirendi pont.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

tanacsules
Novemberi tanácsülés, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. november 23., 21:43
0 hozzászólás. 

11.10 A tanácsülés véget ért, búcsúzunk a városházáról, köszönjük kedves olvasóinknak a figyelmet! 

11.08 Több dolog nincs hátra, így megválasztják a következő ülésekre az ülésvezetőt - ma délután az ünnepi tanácsülés vezetője is Orbán Balázs lesz, illetve a decemberi rendes havinak is. "Ez olyan, mint az akció, egyet fizet, kettőt kap!" - fűzi hozzá Benedek, mindenki kacagva áll fel az asztaltól.  

DSC 5406

11.07 Gálfi azt is elmondta, hogy Varga Sándort, alias Lilit is behívatta a hivatalba (őt üldözték a rendőrök november elsején, mert ittasan száguldozott autójával - szerk. megj.) és neki is elmondta szemtől szembe, hogy mit gondol a város közbiztonságáról. Az a tényállás, hogy amikor volt tanú, végig lehetett vinni az ügyeket - ezért arra kéri a lakosságot, hogy segítsék a munkáját ebben.  

11.02 Benedek a közbiztonságra tér ki, a héten történtekre. Tudja, hogy ez nem a polgármesteren múlik, de oda kell állni, mert nem normális, hogy 2016-ban ilyenek történnek. Ugyanígy járt ő is Gáborék házbontásánál, őt is megfenyegették. Szeretné hallani a polgármestert reagálni az ügyre. Gálfi úgy gondolja, hogy nem a médiában való szereplés a fontos. Tegnap három helyen volt - a helyi és az állami rendőrségen járt, illetve a hivatalába hívatta a bíróság elnökét. "Ahogy eddig kiálltam, ezután is kiállok a lakosságért!" - mondja Gálfi.  

10.56 Gálfi azt mondja,hogy megpróbálnak már az idén előrelépni ebben a témában. Sinka Arnold is a technikai osztály felé beszélne - egy közlekedési tükör ki van fakulva a Budvár és a II. Rákóczi Ferenc utca talélkozásánál. Benedek visszatér a díszkivilágításra, szerinte az idei költségvetésbe ugyanannyi pénz van erre a célra előirányozva, mint tavaly. Minden évben úgy volt, hogy valamennyi mindenhova jutott. 

DSC 5423

10.54 Elérkeztünk az utolsó napirendi ponthoz, ez a székelyudvarhelyi Művelődési Ház tisztségjegyzékének elfogadásáról szól, minden pozitív, senki sem szól hozzá, átmegy. 225-ös határozat ebben az évben. Jönnek a különfélék, nem lesz sok hozzászóló, úgy néz ki. Biró Edith a díszvilágítással kapcsolatban mondja, hogy a Tábor-lakótelep lakói is kérnek díszkivilágítást, de a szombatfalviak is – a lehetőségekhez mérten, természetesen. Jobban osszák szét az ünnepi díszeket.

10.48 A köztisztviselői állásokkal kapcsolatos napirendi pontot elhalasztják. Szakfelügyelőnek vették fel Brassai Hunort. Bodnár László jegyző focival hasonlatozik - mint mondja, úgy kell elképzelni, hogy a fiatalember egy focipálya közepén áll, a négy szögletnélpedog az önkormányzat, a jegyző, a hivatal állnak és nyomást gyakorolnak rá. Állandó munkatárs lesz, a város érdekében fog dolgozni. "Örvendünk neki" - mondja a jegyző. A szakbizottságok is kedvezően véleményezik. Benedek szót ad a fiatalembernek, az illető itt van a teremben, december elsejétől dolgozna, feláll, begombolja zakóját és megköszöni a bizalmat. Meg is kapja, mindenki felemelii akezét.     

DSC 5419

10.47 A kilencedik és tizedik határozattervezetben a Középlok dűlőben található, járdának, közterületnek valamint útnak szánt 78 m2 telek Székelyudvarhely Megyei Jogú Város közleltárába történő bevételéről szavaznak, a tizenegyedikben a Szászok Tábora részen található, járdának, közterületnek valamint útnak szánt 208 m2 telek közleltárába történő bevételéről. Jakab Mária építész közben lekapcsolja a villanyt, spórolni akar. Többen szólnak, „Haggyad, Marika!" Visszakapcsolja, marad a fény a teremben. Közben a Bányai János Műszaki Szakközépiskola leltári értékének megnöveléséről, az iskolai étkezde épületének a város közterületébe történő bevételéről beszélnek. Beveszik, slussz-pássz. Nagy a gyanúnk, hogy a csereháti sportpálya helyzetét is megoldják – ez a következő pont. Ezt már közvagyonba vették, elfogadták, de az volt a baj, hogy a pálya három területen fekszik összesen, s a prefektúra visszavonatta, hogy tisztázzák. Tisztázni fogják, egyelőre visszavonják.

A hivatal egyik munktársának megszólal a telefonja, ez a régi kedves rajzfilm, a Vuk főcímzenéje – eddig sem volt rossz a hangulat, de most még jobb lett hirtelen, mindenki nevet. Voltak itt szép és kedves gyermekkorok, sok-sok rajzfilmnézéssel.

A nevetés után (Szarvas Zsuzsa még mindig nem tudja abbahagyni...) átmegy még két tervezet, az egyik az egyes területek magántulajdonba történő átadásának elfogadásáról szól, a másik a veszélyeztetett családi helyzetben levő gyerekek részére egy nappali központként működő szociális szolgálat létrehozására vonatkozik.

10.36 Közben úgy gépeltünk, hogy csak most vettük észre, hogy Arros Orsolya elhagyta az üléstermet, a székének támláján Ványolós István keze nyugszik. A következő négy napirendi pontban főleg utak, járdák, telkek kerülnek a város közleltárába. Ványolós még nem szólt hozzá a témákhoz, igaz, előtte nincsen laptop és nem követi portálunk közvetítését. 

DSC 5414

10.35 Átmegy a hatos is, ez határozattervezet a távhőrendszerhez kapcsolódó közszolgáltatásokból, azaz a hőenergia termeléséből és a lakosságnak történő szállításából adódó, az ár által nem tartalmazott veszteségértékekek elfogadásáról szóló 109./2015 számú határozat módosítása. Itt volt Ráduly Mihály Urbana-igazgató is, ilyen hamar nem ment el még tanácsülésről, általában mindig nekiesnek a hőenergia, a fűtés miatt. Jön egy lakáscsere is, szintén átmegy (Maier Cristian és Szász Attila cserélnek lakást a csereháti lakótelepen). A Tábor utcai, nyugdíjasoknak szánt, egyszobás lakások közül megürült néhány, ezeknek a kiosztására kritériumrendszert dolgoztak ki. A lakásokat ki szeretnék osztani, Orbán Árpád mondja, hogy olyan eset is volt, hogy ki volt utalva a lakás, a volt polgármester nem írta alá, az igénylő közben elhunyt. 11 üres lakás van, ez tudna segíteni a lakáskrízisen. A Kórház-lakótelepi szociális lakásokat feltöltötték. Sinka Arnold szerint a kiutalásnál legyen jelen az ott székelő, a lakásokat adminisztráló Senectas alapítványtól is, hogy lássák, ki kerül be az ottani, meglehetősen zárt közösségbe. Elfogadják a határozattervezetet.

10.24 Az 5. határozattervezetben elfogadják a város köztisztasági szolgálatának szervezési és működési szabályzatát. Jön a távhőrendszeres téma.

DSC 5410

10.22 Urbanisztikai bizottságot hoznak létre, pontosabban Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Urbanisztikai és Területrendezési Műszaki Bizottságát. Mike Levente lenne az elnök, szakemberekből állna a bizottság, ezek az emberek általában építészek, akik nem feltétlenül Udvarhelyen élnek. Mike a bizottság konzultatív jellegét hangsúlyozza. Gálfi Árpád hozzászól, a bizottság fontosságát hangsúlyozza, mert az „építkezésben nagy káosz van." Elindultak fórumok (pontosabban öt helyen), hogy a jelenlegi helyzetből hogyan lehetne tovább lépni, szerinte ez a bizottság nagyban segíti majd ezt a munkát és a város képét jó irányba terelné. Kéri a lakókat, azokat, akik építeni szeretnének, hogy van az urbanisztikánál most is egy olyan szabályzat, ami tisztázza, hogy hol és milyen körülmények között lehet építkezni. „Ne kerüljünk olyan helyzetbe, hogy büntető jegyzőkönyveket kelljen kiállítani, mint az elmúlt 2-3 hétben." – mondja Gálfi. A határozattervezetet mindenki megszavazza, létrejön tehát a bizottság.

10.10 Jakab Attila elmondja, hogy széles körben volt átbeszélve a Mobilitási terv, nem úgy, mint a Bethlen Gábor utcai körforgalom, amiről egy modellezés szerinte kimutatta, hogy akadályozza a forgalmat. Berde gyakorló autóvezetőként ezzel nem ért egyet. Sinka szerint nem volt konkrét véleménye a cégnek, illetve azon a megbeszélésen, amin ő is ott volt, azt mondták, hogy nem akadályozza. Jakab Attila szerint utána jött meg Bukarestből a vélemény, hogy igenis, akadályozza. Orbán Árpád szerint a mobilitási terv akkor lesz nagyon eredményes, amikor erre alapozva pályázati pénzeket lehet nyerni.

Berdének javaslata lenne, Benedek szerint sok javaslat volt, pl. a Tamási Áron utca egyirányúsítása. Orbán és Mike azzal védekeznek, hogy sok vita, sok szakmai megbeszélés volt ezekről a témákról és a szakmaiság miatt ezt el kell fogadni. Benedek szerint ez ettől függetlenül megszavazódik, csak néha vissza kell térni a korrekcióhoz is. „Volt már arra példa, hogy a szállodától a sportcsarnokig 17 perc alatt lehet elérni." – mondja Benedek, Jakab Attila replikázik.

DSC 5412

Higgyék el, nagyon sokszor az az érzésünk, hogy kizárólag a sajtónak megy az önkormányzati szereplés – ezt nem most állapítottuk meg, csak bizonyis témákat ezerszer átbeszélnek, mindenben megegyeznek a képviselők, aztán az ülésen megint megy a menet. Ezt a napirendi pontot is elfogadják, természetesen. Mondom, hogy csak nekünk nyomják a dumát.

10.01 A harmadik napirendi pont a 2016-2020-2030 időszakra érvényes Mobilitási Terv elfogadására vonatkozik. Le volt tárgyalva az érintettekkel, a bizottságok támogatták. Észrevétele van Sinka Arnoldnak, aki nagyszerű dolognak tartja. Sok javaslatuk megmaradt, de egyet nehezményez: a vonatállomás környékének rendezése jó volna, mert oda rendezett parkolózónát lehetne létrehozni. Kéri, hogy tárgyaljanak – a polgármester szerint a tárgyalások elkezdődtek, a helyszínen is jártak.

DSC 5409

9.59 A polgármester is szót kér az adók ügyében – számunkra is azdatok, a számok tisztánlátást vetítettek elő. Önkormányzati képviselőkként azonban nem volt belelátásuk. Olyan kifogások voltak annakidején, hogy be van zárva az iroda ajtaja, nem tudják kihozni az asztalukra az adatokat. Gálfi azt mondja, hogy ő mindig szakított időt a vállalkozókra, s ha szükség lesz egyeztetésre, ő ezután is menni fog, mert az a lakosság érdekében teszi. Arros Orsolya próbálja idézni a polgármestert, Arros ugyanis szintén szeretné megkapni a költségvetési adatokat. Továbbra is hangsúlyozza, hogy a kiadott anyagban 1,2 volt, s Nagy György érkezése után lett 1,1. kezd paprikás lenni a hangulat Gálfi elmondja, hogy egyeztetett a frakcióülés előtt és az 1,1-ben maradtak. „Én úgy mentem haza hétfőn, hogy megyegyeztem 1,1-ben" – mondja Gálfi. Benedek azt mondja erre, hogy a polgármester csak egyeztethet, de nem egyezhet meg az UKKSz-szel. A vitatkozás után simán elfogadják az új adókat, mindenki igennel szavaz.

9.53 Péter Balázs (Koalíció) szerint a Koalíció soraiban négyen vannak olyanok, akik az UKKSz-ben is benne vannak – ha elfogadták a dolgot, akkor az RMDSz is értse meg, hogy tényleg elfogadták. „Az UKKSz-en kívül is van élet" – jegyzi meg Sinka Arnold. Orbán Árpád javasolja, hogy a Kamilla és a Vizogótok utcája kerüljön át a D-zónából a C-be. Ha vannak még ilyenek, problémák, korlátok, akkor szóljanak, mert az önkormányzat az adózás szempontjából átminősítheti azokat.

DSC 5402

9.42 Bíró Jolán kér és kap szót, szerinte sem állt szóba a vállalkozókkal a régi városvezetés. Az 1,1-et elfogadták, mert a vállalkozók is el kell fogadják, hogy a dolgok egyensúlyban legyenek a városban. Benedek szerint Nagy György örvend annak, hogy 1,2 helyett 1,1 lett, de igazából annak örvendett volna, ha 1,00 lett volna. Benedek visszaemlékezik, hogy a tavaly az 1,3-as szorzót mindenki megszavazta, azok is, akik most is és az elmúlt ciklusban benne voltak a testületben. Benedek egy javaslattal jön a lakótelepi parkolással kapcsolatosan – itt arról van szó, hogy a céges autók nem szabadna parkoljanak a lakóövezetekben, illetve csak fizetés esetén. 100, illetve 200 lejes havi bérletet javasolnak. Berde is helyesli, hogy a lakótelepi parkolást szabályozzák. A módosító javaslatot elfogadják. 

9.37 Jönnek a szakbizottságok véleményezései, ezekben voltak módosítások – például az említett 1,1-es szorzó. Jakab Attila szól hozzá. Legyen mindenki számára világos, Székelyudvarhelyen a munkahelyek többségét a vállalkozások adják, mi pedig be kell bizonyítsuk, hogy értékeljük. Jakab szerint Benedek Árpád Csaba (még alpolgármesterként) és Arros Orsolya nem támogatják a vállalkozókat, de a mostani városvezetés ezt megtette, a vállalkozók ezt a „csomagot" elfogadták. A vállalkozók azt is vállalták, hogy a legnagyobb adófizetőket megkeresik azért, hogy az adóból közösségi dolgokat támogassanak.

DSC 5396

Arros védekezik, ragaszkodik ahhoz, amit az előbb is mondott – ő arra is felhívta a figyelmet, hogy az RMDSZ 0,8-as szorzót javasolt. „Ha aznap Nagy Gyuri nem jön be, simán átmegy az 1,2-es szorzó" – mondja Arros. „Ha valamit mondok, akkor annak alapja van, s nem szeretem az ilyen tanácsülési oda-vissza szólamokat" – lő vissza Jakabnak Arros.

9.27 A második napirendi pont a jövő évi adók és illetékek témája. A hivatal munkatársa felsorolja a törvény által előírt adókulcsokat, tudnivalókat – ez az, amiről vita volt a szakbizottságban. Az ügy tavasz óta húzódik, akkor a vállalkozók tanácsülésre is eljöttek és hangot adtak felháborodásuknak, ami szerint az akkori önkormányzat nagyon megemelte az adókat. Sok a változás minden téren, ennek minden lakó utána kell nézzen, hogy ne lepődjön meg, amikor majd fizetnie kell. Aki március 31-ig fizet, az jelentős adókedvezményben részesül – ez is elhangzik. Felsorol az előterjesztő több számot is, például a vendéglők esteében 2200 lejről 1800 lejre csökken az illeték. 

Lesz egy minimális támogatási rendszer is, a kis- és középvállalkozásokat segítené az önkormányzat – ez azt jelenti, hogy akik épületet újítanak fel, zöldövezetet hozhatnak létre, stb., akkor kedvezményt kapnának az önkormányzattól, ennek a részletes feltételeit, a pályázati procedúrát is tartalmazza a határozattervezet. 

9.18 Az első napirendi pont a város 2016-os évi költségvetésének módosítására, valamint bizonyos tételek átcsoportosítására vonatkozik. 250 ezer lej értékben a közigazgatási minisztériummal léterjött egy szerződés, ezt kellene belefoglalni a költséghvetésbe. A tanügyi intézmények peres úton visszanyert összegeit is be kell vinni (ez 87 ezer lej) illetve az ÁFÁ-ból visszaosztott összeg, ami 25 ezer lej. A szakbizottságok támogatják, hozzászólás nincs, átmegy.

DSC 5378

9.11 Négy napirendi pontot visszavon, ezek a területek bérbeadására vonatkoznak, ezeket későbbre halasztották. Arros Orsolya kér szót Gálfi után, az adókról beszél. 0,8-as szorzót kért az UKKSz, amit meg is ígértek nekik - Arros szerint 1,2-es szorzóról beszéltek a kiküldött anyagban, aztán amikor Nagy György (az UKKSz elnöke) az ülésre érkezett, már mindenki 1,1-es szorzóról beszélt. Nagyon jó ötletnek tartja az urbanisztikai bizottság létrehozását - de a változásnak csak akkor van értelme, ha tartalma is van. Gálfi szerint a megújulés szívből kell jöjjön. A városvezetés teszi a dolgát, elindult egy úton - Székelyudvarhely a helyi lakosok számára legyen jó, mondja. 

9.05 Berde Zoltán vezeti az ülést, ketten hiányoznak, Hajdó Csaba és Derzsi László igazoltan hiányoznak, külföldön vannak. Gálfi Árpád polgármester beszél. "Mozgalmas ez a hét a hivatal és az önkormányzat számára" - mondja a polgármester, a napirendről szerinte az adók kérdése a legfontosabb. A vállalkozók adócsökkentést kértek és az új városvezetés szerinte megoldást talála problémára. Gálfi olvassa a mondnivalóját. Az adó alkalmazott szorzója 1,1 lett, tehát 1,3-ról csökkentik - ennek eredményeképpen 280 ezer lej marad a vállalkozóknál. Csökken a vendéglátók által fizetendő illeték összege is. Gálfi a többi napirendi pont fontosságát is hangsúlyozza.  

DSC 5367

9.01 Kacarászás, beszélgetés van, még nem jelent meg a polgármester, de itt van az épületben, láttuk. Ahogy ezt leírjuk, be is toppan, pontos, mint a villanyszámla. Elhelyezkedik mindenki, kezdődhet a rendes havi tanácsülés - ezt megelőzően egy szakbizottsági ülést is megtartottak a teremben. 

Szeretettel üdvözöljük olvasóinkat! Csütörtök reggel van a városháza tanácstermében is, ahol hamarosan megkezdődik a rendes havi tanácsülés. Ezt két rendkívüli fogja közre, kedden már volt egy, erről itt írtunk, ma délután pedig még lesz egy: ezen majd Budapest és székesfővárosunk testvérvárosi szerződését szentesítik.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."