Itthon » Közélet

Sokan voltak, de nem elegen a Trianon megemlékezésen

A 90 évvel ezelőtt, június 4-én Trianonban megkötött békediktátum megkötésére emlékeztek tegnap délután.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

trianon04
trianon04
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. június 05., 11:01
0 hozzászólás. 


Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Ifjak udvarhelyszéki szervezetei és a Székely Pajzs Egyesület szervezete közös megemlékezésén viszonylag kevesen, alig kétszázan vettek részt. Zömében középkorú és az idősebb korosztályt képviselő udvarhelyeik érezték úgy, hogy ott kell lenniük az emléknapi rendezvényen, de le a kalappal a maroknyi fiatal előtt is.

trianon03A Gyógyítsuk együtt Trianont! rendezvény fél ötkor kezdődött a Bocskai István Református Közösségi Házban. Orosz Pál Levente alKalomhoz illő köszöntőjét és a szavalatokat követően Katona Ádám, a város köztiszteletben álló polgára 90 éve történt címmel 15 perces előadásában foglalta össze a kilenc évtized politikai (színe)változásait és történelmi eseményeit, és mesélt röviden arról, hogy mi is történt 1919-1920 telén városunkban. „A 90 év nagy szégyene, hogy belénk verte a félelmet, a kisebbségtudatot" - summázta a trianoni örökséget Katona Ádám.

trianon08Arra figyelmeztetett: ideje abbahagyni a siránkozást, önmagunk gyászolását és akárcsak az egykori bátrak, mai példaképeink – a Székely Hadosztályt megszervező és a román seregekkel szembeszálló Márton Áron, későbbi püspök, az 1918 telén a román sereg által fosztogatott és terrorizált városban a Székely Köztársaságot kikiáltó Pál Árpád alispán vezette 36 udvarhelyi tisztviselő – azt tudatosítsuk magunkban, hogy vannak jogaink. Mi nem nemzeti kisebbség, hanem nemzeti közösség vagyunk, jogaink vannak és nekünk a nemzeti autonómia kell! – jelentette ki Katona Ádám, aki a teremben ülők vastapsát érdemelte ki.

trianon14A résztvevők ezek után a Márton Áron térre vonultak. Pontosan 17.30 - kor megkondultak a városban a harangok és két perces zúgással jelezték: 90 évvel ezelőtt ebben az időpontban (magyarországi idő szerint) írták alá a trianoni békediktátumot. A harangszó elhalkulását és a rövid ünnepi beszédeket követően a megemlékezés résztvevői elhelyezték koszorúikat a Vasszékely szobránál és azt követően a Millenniumi Emlékoszlopnál is. A Patkóban a magyar és a székely Himnusz, a Millenniumi emlékműnél pedig a Szózat csendült fel. A koszorúzás után a csoport visszavonult a Bocskai Házba, ahol az EMI által az emléknap tiszteletére szervezett, és a nap eseményeihez kötődő négy előadást hallgatták meg.

trianon19A Vasszékely és a Millenniumi emlékoszlopnál az EMNT, a SZNT, az EMI, az első és második világháborúban elesettek utódainak képviselői, az Erdélyi Magyar Kezdeményezés, az Udvarhelyi Fiatal Fórum, a Szent György Lovagrend, a Történelmi Vitézrend, a Magyar Polgári Párt, a Rákóczi Szövetség, a Székely Pajzs Egyesület és a gimisek, azaz a Tamási Áron Gimnázium diákjai koszorúztak, a városi RMDSZ és a városvezetés nevében pedig dr. Nagy Levente orvos helyezett el koszorút a Vasszékely szobornál. Az emlékünnepen közreműködött a Székely Vegyeskórus.

 


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."