Itthon » Közélet

Felavatták Erdély első Trianon emlékművét Farkaslakán

A közel öt méter magas, a Gordon hegyről lehozott 10-15 tonnás terméskő- alapzaton álló Apostoli Kettős Keresztet vasárnap délután, a Magyar Polgári Párt központi Trianon megemlékezésének színhelyén Farkaslaka községben avatták fel.  

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

fl8
fl8
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. június 06., 22:19
2 hozzászólás. 

„Be kell látnunk, nincs határon túli és inneni magyarság, csak egy világ van, csak egy magyar nemzet létezik, amelynek határokon átívelő nemzeti gyakorlati újraegyesítésének, mint Trianon megoldásának nincs a 21. század egységesülő Európájához méltó, demokratikus alternatívája” - mondta farkaslaki ünnepi beszédében dr. Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke, aki a Magyar Polgári Párt farkaslaki központi ünnepségének díszvendége volt.

 fl8

A Tamási Áron síremléke melletti téren, az Aradi Tizenhárom vértanúnak emléket állító millenniumi emlékmű szomszédságában magasló emlékművet Jakab Csaba DLA egyetemi docens építész tervezte, a Nyikó mentén levő Mák földjéről származó cserefából faragott Apostoli Kettős Kereszt a farkaslaki Jakab Antal és Jakab Albert fafafaragók, a kovácsoltvas díszítés pedig Tamás Albert kovácsmester munkáját dicsérik.

 fl12

Az impozáns emlékművet Forró László Királyhágó-melléki Református Kerület előadó tanácsosa, Solymosi Alpár, a csíkszeredai unitárius egyházközség lelkésze áldották meg, Balázs Károly farkaslaki plébános szentelte fel. A Magyar Polgári Párt, Farkaslaka község Polgármesteri Hivatala és a Tamási Áron Kulturális Egyesület szervezte, ünnepi beszédekkel, méltatásokkal és az alkalomhoz illő kulturális műsorral egybekötött, több mint két órás ünnepség díszvendégei dr. Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke, Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Móring József Attila, országgyűlési képviselő - jegyző, somogyvári polgármester voltak. A magyar és a székely Himnusz eléneklésével záruló avatót a község lakói, önkormányzati vezetők és egyházi képviselők is megtisztelték jelenlétükkel.

 

„Alkalmasabb helyet és időpontot az erdélyi első Trianon emlékművének felavatására nem is találhattunk volna” - hangoztatta beszédében Albert Mátyás, polgármester, aki az egybegyűlteket üdvözölte és az emlékmű elkészítésében részt vállalók munkájáért mondott köszönetet. „Ez az emlékmű nem csak a múltunkat jelképezi, de a jövőbeni felemelkedésünk szimbóluma is” - mondta Szász Jenő elnök, aki „vegyünk elégtételt Trianon felett!” felszólításával arra figyelmeztette a  jelenlevőket, hogy eljött az ideje a szólásnak és a cselekvésnek is, közös feladatunk a tanúságtétel.

 

„Milyen küldetése van annak, aki a békediktátum napján látott napvilágot és mit jelent Trianon árnyékában születni?” - tette fel a szónoki kérdést Izsák Balász, a SZNT elnöke, aki meg is adta kérdésére a választ. „ Az ember erkölcsi, elvi küldetését nem a születésének dátuma határozza meg, hanem az, hogy miként végzi el a rá bízott feladatokat és áll helyt nehéz időkben is.”

Az emlékművet Dr. Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke, Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke és Abert Mátyás, Farkaslaka község polgármestere leplezték le.



Az eseményről készült részletesebb fotógalériánkat ide kattintva érhetik el. 



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
53lajos
2010-06-08 19:03:09
Isten Áldja Magukat Gyönyörü az Alkotás 5 éve voltam Farkaslakán ha érkezem feltétlen felkeresem a NEM FELEJTőK helyét.Nagy Lajos Magyarország Kaposvár
avatar
guru
2010-06-13 06:50:21
Vajon mennyibe került a szobor és ki fizeti? Ez is hatmilliárd lejbe mint az Udvarhelyi?! Vagy hatszáz millióba mint a szentléleki? Ahogy nézem Jenőt a képen ne haragudjatok , de ez jut eszembe. A szobor szép.De lehet, hogy nem a kudarcainknak kéne emléket állítani mert fájdalombol elég.A jövő körvonalazódik ha lassan is és ez a közös jövő, Európáé.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."