Itthon » Közélet

Majdnem lecsúsztunk a jégről idén

Ha minden a tervek szerint halad, jövő pénteken már lehet korcsolyázni Székelyudvarhelyen. Februárban pedig sátrat húznak a jégpálya fölé.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Korcsolyapalya
Fotó: archívum
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2016. december 16., 11:04
0 hozzászólás. 

Legalábbis ezt ígérték a csütörtök délután tartott sajtótájékoztatón a városházán. Az udvarhelyi jégpályával kapcsolatos fejleményekről Hajdó Csaba az önkormányzati képviselő, Benedek Bálint Pál, illetve Karda Zoltán, a városháza alkalmazottai számoltak be.

Miután több mint félórát csúsztatták a sajtótájékoztató megkezdését, Hajdó Csaba a következő jelmondattal kezdett: „Későn indultunk". Bár ezt nem arra értette, hogy az eredetileg meghirdetett 12.30 helyett 13.10-kor érkezett meg a terembe.

Hajdó kifejtette: ahhoz, hogy a februárban bezárt jégpályát újra lehessen indítani, önkormányzati határozatokra, költségvetésmódosításra és a közbeszerzési eljárás lebonyolítására volt szükség. Tekintve, hogy a határozatokat csak októberben és novemberben fogadta el a városvezetés, lehetetlen volt korábban üzembe helyezni a korcsolyapályát.

A szükséges intézkedések után, november harmadik hetében adták le a megrendelést a pályára, amelynek a gyártási ideje 45 nap.

A folyamatban nagy segítséget nyújtott a Székelyföldi Jégkorong Akadémia, amelynek vezetői, Nagy Attila igazgató és Tánczos Barna, az Akadémia kezdeményezője, mindent megtettek azért, hogy decemberben jég lehessen Udvarhelyen − fogalmazott Hajdó. Nélkülük ez csak január végére sikerült volna.

Benedek Bálint Pál elmagyarázta: február elején azért állt le a jégpálya, mert elöregedett a rendszer, éppen lejárt a tíz éves jótállása, és ki kell cserélni a pálya alapját képező fagyasztószőnyeget. Erre költenek most 120 ezer eurót. A következő lépés a pálya befedése, ez további 110 ezer euróba kerül majd és várhatóan jövő év februárjában kerül rá sor. Ehhez egy duplafalú, 40x80 méteres sátrat vásárol a városháza, a sátornak köszönhetően egészen áprilisig lehet majd korcsolyázni.

Választhattuk volna a gyorsabb és olcsóbb megoldást is úgy, hogy használt, azonnal megvásárolható eszközöket szerzünk be, és így akár Mikulásra megnyílhatott volna a korcsolyapálya, de mivel hosszú távon professzionális pályában gondolkodunk, megfelelőbbnek látjuk, hogy egy minőségi, új és rendelésre elkészített pályája legyen a városnak − tette hozzá Benedek.

Kárpótolnak jövőben

A következő szezont szeretnék már október-novemberben elkezdeni és 2018 árpilisáig nyitva tartani a pályát. Vissza akarjuk helyezni Székelyudvarhelyt a jégkorong térképére − fogalmazott Hajdó Csaba.

Hajdó azt is elmondta: mielőtt kiírták vona a közbeszerzési pályázatot, szakmai tanácsokat kértek a csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi önkormányzatoktól, mivel ezek a városok ugyanilyen rendszerű jégpályákat üzemelnek.

A közbeszerzési kiírásra egyetlenként egy bukaresti cég jelentkezett, így ő felel a pálya felszereléséért, üzembe helyezéséért és garanciájáért. A karbantartásra egy lehetőleg helyi céggel szeretne szerződést kötni a városháza.

A pályafenntartás költségeiről nem tudtak pontos információt mondani, Hajdó Csaba annyit árult el: remélik, hogy a költségstruktúra jobb lesz, mint az előző években, mivel a jeget védeni fogják a napsugaraktól.

Tanulószezon a mostani

Mindenki tekintsen erre a szezonra tanulószezonként − hangsúlyozta Hajdó, majd hozzátette: olyasmit csinálunk, amit még soha, de van akitől tanuljunk. Amit ebben a szezonban megtanulunk, azt a következőben kijavítjuk, nem fogunk spórolni a hozzáálláson és az anyagi forrásokon sem.

Szoros együttműködésben dolgoznak majd a Székelyföldi Jégkorong Akadémiával, amelynek tervei között szerepel az is, hogy Udvarhelyen egy 8-10 éves gyerekekből álló jégkorong csoportot indítson januártól. Jövő év februárjában pedig egy két napos gyerek-hokitornát is szerveznének a székelyföldi városok hokicsapatainak részvételével.

Emellett az Akadémia azt ígérte: jövőre felújított palánkokkal fogják körbevenni a pályát, és továbbra is szakmai és pénzügyi támogatást biztosít a városnak.

Többet lesz nyitva, mint a régi

A korcsolyapálya belépőinek árát egy korábbi tanácshatározat szabályozza: 4 lejért használhatják a pályát a gyerekek, 5 lejért a felnőttek.

Egyelőre marad a tavalyi nyitásrend, vagyis délelőtt 10 és 12 között, délután 17 és 20 óra között, mivel ezt is tanácshatározat rögzíti, januártól azonban hosszabb nyitvatartásra számíthatunk. Továbbra is lehet majd korcsolyát kölcsönözni és büfé is lesz a pálya mellett.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."