Itthon » Közélet

Élő közvetítés a januári tanácsülésről

Tizenhárom napirendi pontot beszél meg és fogad (vagy utasít) el az önkormányzat. Az év első tanácsülése.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

DSC 0098
Fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2017. január 25., 23:02
0 hozzászólás. 

11.11 Az ülés vége ért, köszönjük a több mint kétórás figyelmet kedves olvasóinknak!

11.08 Rátérnek a szociális témára, a bizottságok támogatták, elfogadták. Különfélék nem voltak, ülésvezetőnek Lőrincz Editet javasolja Orbán Balázs, elfogadják. Biró Edith köszönetet mond a tanácsosoknak. Gálfinak van egy megjegyzése, megkapta a helyi rendőrség éves statisztikáját, arra kéri a jelenlevő rendőrségi vezetőt, László Szabolcsot, hogy számoljon be a következő tanácsülés előtt, sőt az állami rendőrség helyi vezetőjét is meghívja majd a februári ülésre. Benedek szerint a szejkei mofettáról is kellene egy beszámoló, hogy kapjanak erről is egy tájékoztatást. Arros Orsolyának is megjegyzése van: a kulturális eseményekről kapjanak értesítést a tanácsosok.

11.05 Az utolsó napirendi pont jön, ez a szociális segélyben részesülők által a 2017-es évben elvégzendő közmunka mennyiségéről és menetrendjéről szól. Nincs benn a teremben Fülpesi Gyula osztályvezető. Benedek kihasználja a helyzetet, a város erdeinek őrzéséről kérdezi a polgármestert – Gálfi válaszol, kedden lesz erről tárgyalás a hivatalban, külső szakembereket is bevon ebbe. Jelenleg ki őrzi az erdőket? – teszi fel a kérdést Benedek. Csíki Endre, a mezőgazdasági osztály részéről azt mondja, hogy az állami erdészet.

DSC 0108

11.02 Gyorsak voltunk, ugye? – mondja mosolyogva Ványolós, amikor pár perc után visszatérnek a terembe. Benedek szerint a frakciójuk következetes, de mivel az igazgatónő meggyőzte arról, hogy ez egy admnisztratív lépés, fogják támogatni. „Nem vagyunk kerékkötők" – mondja Gálfinak. Reméljük, hogy az adatokat megkapnánk, mert lassan a költségvetés is itt van. Szavaznak, átmegy, az igazgatónő elköszön.

Továbbra is Cserehát, egy csere lenne, a Kiss Gergely 14/2. szám és a Kiss Gergely 35/10. szám alatt lakók között – nagyobb lakásba költözne valaki. Költözhet, mindenki támogatja.

DSC 0180

10.54 Szarvas Zsuzsanna arról beszél, hogy nem azért szűnt meg a csoport, mert nem lett volna elég gyerek. Orbán Árpád szerint volt egyeztetés, amin kompromisszum született. Gálfi is hozzászól röviden, a csereháti napközi kapcsán az jutott eszébe, hogy a volt polgármester és az RMDSZ-frakció jóvoltából működött néhány hétig a napközi. Valaki belekényszerítette őket ebbe, akárcsak a múzeum vagy a Kipi-Kopi napközi esetében. Segítsék a munkánkat, hogy a csoport tudjon létrejönni. Ványolós szerint a félelmeik jóindulatúak, nem keresztbe akarnak tenni. Ne az legyen, hogy nem akarjuk. Szünetet kér az RMDSZ-frakció. Hosszabbra nyúlik ez az ülés, mint ahogy tervezték - többen hangsúlyozzák, hogy csupán 13 napireni pont volt előterjesztve és mégis nagyon elhúzódik az ülés. 

10.52 Biró Edith szerint a gyereklétszám megvan a Csereháton. Hajdó Csaba azt javasolja, hogy hosszas vitát ne indítsunk. „Amíg építjük a házat, addig is kell laknunk valahol" – mondja Hajdó, hozzátéve, hogy ez egy adminisztratív döntés. Tekintsék így az RMDSZ-es kollégák, ne avatkozzunk bele, segítsük engedélyeztetni, a stratégiát most nem tudjuk megbeszélni. Lőrincz Edit szerint nem szűnnek meg állások akkor, ha elindul a csoport a Csereháton. A csereháti gyerekek megnövelik a városban levő csoportok számát, a szülők jogos igénye, hogy a gyerekek ott legyenek a Csereháton.

10.42 A következő pontban határoznak a Csereháton levő (Kuvar utca 98. szám) két lakás és a hozzá tartozó területek adminisztrációs jogainak átadásáról a Ficánka Napközi Otthon részére. A Ficánka Napközi két csoport indítását tervezi a helyi gyerekek részére, egy tipegő és egy napközis csoport keretében. Az ülésen jelen van Antal Csilla igazgatónő, aki szerint több mint hetven óvodáskorú gyerek van a Csereháton – ám nem lettek meg az engedélyek. Két lakrész engedélyeztetése most van folyamatban, ha az önkormányzat elfogadja, akkor egy napközis csoportot is működtetnének a második félévtől.

DSC 0173

Mike Levente szerint az ott lakó fiataloknak az egyik legnagyobb problémája az óvoda, mert kényelmesebb, ha otthagyják a napköziben a gyerekeket a fiatal családok – Mike a támogatást kéri. Ványolós István szól hozzá, a tanügy egy rendkívül szövevényes rendszer. Érvrendszert kellett volna összeállítani, pontosan kellene tudni a gyerekek létszámát, mert mindez nagyon bonyolult, zűrzavar és káosz van. Szerinte nem volna helytelen dolog, ha Udvarhelyen mindenki kezdeményezhetne oktatási formák témájában. „Jelenleg nagyobb az eszkimók száma, mint a fókák száma" – mondja Ványolós. Attól fél, hogy lehet, hogy lekell építeni egy-két napközis csoportot. Minden további nélkül egyetért azzal, hogy a Csereháton tipegő és óvodás csoport legyen. De amíg nincsen beiskolázási szám, az a valaminek a rovására megy, kellemetlen helyzetbe kerülnek. Amennyiben az információk helyesek és törvényesen működni tud, akkor legyen.

DSC 0179

10.28 A kilences pont jön, a Bethlen Gábor utca 43. szám alatt lévő 1114 m2 területet és a rajta levő épületek adminisztrációs jogát adnák át a Helyi Rendőrségnek, ez egy formális dolog – kötelességük legalizálni a helyzetet. Mindenki mellette van.

10.19 Derzsi László ügyrendben kér szót – ha ma elfogadjuk a 280 ezer lejes bért, akkor nem látjuk azt a lehetőséget, hogy a kollégium hogy kérjen többet. Ezért az RMDSZ frakciója úgy döntött, hogy nem vesz részt a szakbizottsági szavazáson – Benedek szerint kvórumhiány van, így nem lehet szavazni. A szakbizottság azt javasolja, hogy a két határozattervezet kerüljön le a napirendi pontról. Hajdó szakbizottsági elnökként javasolja. „A jelenlevő RMDSZ-esek hiányoznak" – jegyzi meg Orbán Árpád. Levesszük napirendről – mondja Hajdó. „Javasoljátok!" – replikázik Gálfi. Nagy nevetés a teremben. Biró Edith átadja a szót a polgármesternek, aki azt mondja, hogy „nem erőltetjük" a dolgokat, de sajnálatosnak tartja azt, hogy akadályokba ütköznek. „Politikia beszédeket lehet folytatni, de úgy gondolom, hogy a város ezt megelégelte – amikor ezt a tisztséget elfoglaltam, azért vállaltam, hogy a városért fogok dolgozni, s az elmúlt hat hónapban ezt bizonyítottam. Arra kérem önöket, hogy tegyék a dolgukat, ahogy én is teszem." – mondja kissé idegesen Gálfi.

DSC 0161

Soltész a választások másnapján hívott fel és akkor ígérte a pénzt – ezt fogja tartani. Gálfi megint hangsúlyozza, hogy a vonat elszaladt. Arros ezt erősíti meg, ő is azt mondja, hogy a gimi és a kollégium többet kellen kapjon, mára kérték a felméréseket. Be kell tartani a kereteket és a lehetőségeket. Gálfi a két napirendi pontot visszavonja. 

10. 13 Benedek Árpád Csaba néhány perces szünetet kért, az RMDSZ-esek kimennek a teremből. Szünet, kacarászás, fogy a kávé és a sósperec az asztalról. Vissza is térnek hamar a terembe. 

DSC 0145

10.10 Gálfi Árpád is hozzászól a szakbizottságban, Arrosnak mondja, hogy volt egy nagy lehetőségünk 2007 és 13 között, de az a vonat elszaladt. A pályázatokat azért mulasztotta el a város, mert a múlt városvezetés nem tette rendbe a tulajdonjogi viszonyokat. Gálfi hangja egyre erősödik, hangsúlyozza, hogy ezért nem lehetett forrásokat lehívni. Hajdó Csaba lezárja a szakbizottsági hozzászólásokat – és igen, kimondja, hogy ezek a beszélgetések a sajtónak szólnak! És milyen igaza van! Sokszor ez az érzésünk az egész önkormányzati ülést illetően is, amikor kilenc előtt idejöttem, éppen erről beszéltem a taxisofőrnek is. 

10.05 Orbán szerint az a cél, hogy a maximális bért fizessék az iskoláknak, de úhgy látja, hogy egyelőre a 280 ezer lejt lehet adni, de ez az említett összegekre változhat. Fogadjuk el azt, ami törvényes – mondja Orbán Balázs. Benedek Árpád Csaba szerint tegnap arról beszéltek tegnap, hogy ha a keret megengedi, akkor fodajuk el a nagyobb összeget. Benedek nem érti, hogy miért kell sietni ezzel, mert a februári tanácsülésre elő lehetne készíteni az új számokkal. Orbán Árpád alpolgármester szerint minden évben kapna pénzt a város az iskolákra külső forrásból, itt a Soltész Miklós államtitkár által ígért pénzről van szó. Mike Levente szerint az derült ki, hogy az telekkönyvileg van az iskola területének olyan része, ami a városé. Arros Orsolya szerint örvendetes, hogy segít a magyar állam, de itt akkora horderejű ügyről van szó, hogy veszélyes egy forrásra támaszkodni, amikor több milliós segítségre lenne szüksége a giminek. 161 ezer eurós összegekre nem lehet támaszkodni, a „nagy-nagy" összegek lehívására kellene koncentrálni.

DSC 0153

9.54 A következő határozat szintén technikai dolgokra vonatkozik, a közműhálózatra való csatlakozás műszaki-gazdasági mutatóit fogadják el – simán átmegy.

Jön a gimi és a református kollégium esete. A sajtót ki akarja küldeni Biró Edith a teremből, mivel egyszer szakbizottsági ülést kell tartani. Benedek viszont azt mondja, hogy maradhat mindenki, ha a szakbizottság nem dönt másképp. Maradunk.

A számok változnak, mert tegnap a telekkönyvek, felmérések alapján újra kellett számolni ezeket, így a református kollégium bére 361 860 lej lenne, a gimnáziumé pedig 418 948 lej. Az eredeti verzió szerint 280 ezer lejt kapott volna mindkét iskola, erre tett le kérést a református kollégium. A hivatal munkatársa azt mondja, hogy többet nem adhatunk, mint amennyit kérnek. Péter Balázs szerint meg van kötve a kezünk, Orbán Balázs szerint a gimnázium esetében módosítani kell a szerződést is és nagyon fontos, hogy ne kerüljünk abba a helyzetbe, mint a tavaly.

9.45 A földszinten lenne egy állandó kiállítás, illetve egy olyan terem, amiben rendezvényeket is lehetne tartani. A belső lépcső megmarad, az emeleten lesz a Nyirő-emlékszoba és egy állandó irodalmi kiállítás. A tetőszerkezetet megerősítenék, de alapvetően nem változtatnak rajta. A beavatkozások úgy vannak tervezve, hogy visszafordíthatók. A tornácot rekonstruálják a régi fotók és a megmaradt belső korlátok alapján. A homlokzatokat teljesen fel kell újítani, le kell tisztítani teljesen a burkolatot. A meglévő kis melléképület lesz a hőközpont, illetve az új, 1,3 méter magas kerítést az oromfal díszítése alapján készítik el. Várday a költségvetésről is beszél: januárban egyeztetés volt a múzeummal, ezen hangzott el, hogy ne középszintű legyen a felújított Nyirő-villa, tegyük magasra a lécet, ami az irodalmi múzeumokat illeti – legyen egy jó példa Erdélyszerte, hogy olyan korszerű multimédiás eszközök lesznek benne, ami 310 ezer lejes plusz tételt eredményezne. 1 millió 598 ezer lej lett volna eredetileg, ehhez hozzákerülne az említett összeg. Erről beszélnek most a tanácsosok, Mike Levente annak örvend, hogy helyi szakembert kértek fel a tervezésre.

DSC 0148

Mindenki mellette van, szavaznak, ez azt jelenti, hogy egy nagyon korszerű Nyirő-emlékházunk lesz.

9.32 Jön a „gesztenye-program", tehát a „CHESNUT" projekthez való csatlakozás. A pályázat célja: könnyebb megközelítés, összekapcsolhatóság, zöld közlekedés a városi területeken, a Duna-régió településein. A projekt értéke 103 866,10 euró, amelyből 88 286,18 euró az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól, 6 826,51 euró a regionális Fejlesztési Minisztériumtól, valamint 2 077,32 euró önrészből tevődik össze. A szakbizottságokpozitívan véleményezték, hozzászólás nincs, csatlakozunk a Chesnuthoz.

Az ötödik pontban arról határoznak, hogy létrehozzák a Nyirő József Emlékházat és rendezik annak környékét. Várday Zsolt tervező mutatja be kivetítőn a projektet – a tervek szerint Szombatfalván a Haáz Rezső Múzeum kulturális központot fog létrehozni és működtetni. Várday szerint teljes képet alkothatunk most már a Nyirő-házról, ami műemlék – a közhiedelemmel ellentétben azonban nem Kós Károly, hanem Toroczkai Wigand Ede tervezte. Ezt a tervet is megmutatja Várday. Két hasonló épület van még, egyik Mosonmagyaróváron, a másik Sepsiszentgyörgyön.

DSC 0129

9. 25 A második napirendi pontban a 2016-os, éves zárszámadást kellene elfogadni – a tervezet szerint a tervezett 103 824 420 lejből 94 787 095 lejt sikerült megvalósítani, a kiadási oldalon pedig a betervezett 113 519 420 lej helyett 92 664 193 lejt költött el a város. Az elmúlt évben maradt 2 122 902 lej, melyet az idei évben beruházási célokra lehet fordítani. Az RMDSz frakció tartózkodik, a Koalíció tíz képviselője elfogadja. A harmadik napirendi pontot Puskás Katalin, a polgármesteri hivatal munkatársa ismerteti.

A GIOVE – GIOVEntú per l' Europa (Tineret pentru Europa) projekthez való csatlakozásról és a projekt költségeinek elfogadásáról van szó - a projekt olaszországi, magyarországi és romániai városok partnerségében valósul meg, fő témája a diákönkormányzatok és diák érdekképviseleti tevékenységek fejlesztése. A projekt ötnapos olaszországi rendezvényén 13-15 székelyudvarhelyi diák és fiatal vehet részt. Az 5000 eurós miniprojekt május végéig fog lejárni. Elfogadják. 

9.20 Biró Edith elvi szavazást rendel el, mindenki mellette van. Megszavazzák a napirendi pontokat, majd a novemberi, rendkívüli, majd a rendes havi tanácsülés jegyzőkönyvét is elfogadják. Rátérnek az első napirendi pontra, ami tulajdonképpen a tavalyi működési költségek fejezetben maradt összegek áthelyezéséről a beruházási fejezetbe, annak érdekében, hogy az ott keletkezett hiányt pótolni lehessen. 7 305 972,11 lej fedezi a beruházási fejezetben keletkezett többletkiadásokat. Ez egy technikai kérdés, ahogy Gálfi Árpád korábban megjegyezte. Benedek megjegyzi, hogy a beruházási listát hamarabb el lehet készíteni, mert az országos költségvetés is késik. Mindenki mellette van, ezt az idei év első, tehát egyes számú határozata, mondja Bodnár László jegyző.

DSC 0116

9.10 Egy napirendi Gálfi pontot visszavon, ez a 12-es pont, ez egy szociális lakáskiutalásáról szól. Napirend előtt Benedek Árpád Csaba kér szót, e napirendi pontról van szó, az előterjesztés nem volt törvényes, ezért kell újratárgyalni. Benedek azonban hiányolja az éjszakai parkolással kapcsolatos tervezetet. Biró Jolán is szót kér, az ünnepélyesség miatt - köszönetet és hálát ad a hivatal munkatársainak, hogy a tanácsterem falát olyan nagy emberek portréi díszítik, akik nagyon sokat tettek a magyarságért, ezek az embereknek a neve kötelez is. Kossuth, Jókai, Mikó Imre, Tibád Antal, Orbán Balázs, Ugron Gábor - a falakon nagyon jó minőségű portrék vannak. Biró Jolán azt javasolja, hogy ezt a termet nevezzék el Orbán Balázs-tanácsteremnek. Megtapsolják. 

9.08 Gálfi Árpád beszél, hangsúlyozza, hogy a napirendi pontok nagyrésze technikai, pénzügyi dolgokra vonatkozik. Kiemeli, hogy a gimnázium és a református kollégium bérleti díjait tárgyalja az önkormányzat, most idejében tárgyalnak róluk. Hozzáfűzi, hogy hetvenmillió forint hamarosan lehívható lesz, ezt Soltész Miklós államtitkár ígérte a városnak. A szociális segélyből élők munkavégzéséről is beszélne majd, mert szerinte az elmúlt években nem volt ez a kérdés megfelelően kezelve. „Ezeket az embereket emberszámba kell venni és akkor a munkát tisztességesen elvégzik." – mondja a polgármester.

DSC 0100

9.00 A képviselők megérkeztek, Jakab Attilát és Lőrincz Zsuzsannát kivéve mindenki itt van a teremben, ahol a hangulat barátságos, mindenki nevetgél. Bejön Gálfi Árpád polgármester is, start!

Az előzetes szerint szó lesz sok mindenről, például pénzösszegek átcsoportosítsáról, bérleti díjakról, több csereháti téma is napirenden van, illetve a leendő Nyirő József emlékház is. Mivel a frakciók nem panaszkodtak az ülést megelőzően, nem tartottak siránkozó sajtótájékoztatókat, remélhetőleg nagy lesz az egyetértés a napirendi pontoknál – de azért ne bízzuk el magunkat.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a városháza tanácsterméből! Reggel kilenc óra van, elkezdődik az idei első önkormányzai ülés, aminek vezetője Biró Edith, a Koalíció tanácsosa lesz.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."