Itthon » Közélet

Miért tüntet az ország?

Több politikus büszkén kijöhetne a börtönből, mások be se mennének. Emellett a köztörvényes bűnözők is megúsznák.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Megbocsátanál neki?
Megbocsátanál neki?
szerkesztoÍRTA: HÍRÖSSZEFOGLALÓ
2017. február 02., 09:47
0 hozzászólás. 

Több hete zajlanak a tüntetések országszerte a közkegyelmi törvénytervezet és a Btk. kormányrendelettel való módosítása ellen. Az verte ki a biztosítékot, hogy az újonnan megválasztott Grindeanu-Dragnea páros által vezetett kormány közkegyelemben részesítené az öt évnél kevesebb börtönbüntetésre ítélteket, kivéve azokat, akik megvesztegetés, befolyással üzérkedés, az állam biztonságát veszélyeztető, vagy erőszakos cselekedet miatt ítéltek el.

Az irgalmasság éve a PSD-nél

Ez utóbbi kivétel alól is van kivétel: a vezetői tisztségeiket törvénytelen haszonszerzésre felhasználók, illetve a hivatali visszaélésért elítéltek. A felfüggesztett börtönbüntetéseket is eltörölnék, pedig a közkegyelem szükségességét a börtönök túlzsúfoltságával indokolták.

Felére csökkentenék a 60. életévüket betöltött személyek, a terhes nők, az 5 évnél fiatalabb gyermeket gondozók büntetését is, bármit is követtek el, amennyiben nem visszaeső bűnözők. A gyilkosok és a pedofilok is csak a büntetésük felét kell, hogy letöltsék.

A közkegyelmi törvénytervezet számos honatyát és más politikust felmentene az őket ért vádak alól, többek közt Liviu Dragnea PSD-elnököt is.

Éjjel, hogy senki se lássa

A törvénymódosítást tartalmazó kormányrendeletet a román sajtó szerint gyanús körülmények között fogadták el kedden éjszaka anélkül, hogy egyáltalán napirenden lett volna. Megjelent a Hivatalos Közlönyben, és attól számítva tíz napon belül érvénybe léphet.

Bukarestben szerda éjjel több mint 100 000-en vonultak utcára, a nagyvárosokban több tízezren, Csíkszeredában is volt tüntetés. Becslések szerint mintegy 300 ezren tüntettek az este Romániában. Bukarestben incidensek is voltak, két ember megsérült.

Székelyudvarhelyen csütörtök este 7 órára várják a Márton Áron térre azokat, akik nem értenek egyet a kormányrendeletben foglaltakkal.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."